Ravnateljica OŠ Bobota: ‘Sramim se što su doveli djecu u Srb i koristili ih u političke svrhe’

Foto: Fah

“Djecu su na proslavu u Srb 27. srpnja odveli mimo moga znanja. U prosvjeti sam četrdeset godina, od čega gotovo polovicu na mjestu ravnatelja i nikada nisam dopuštala bilo kakvu politiku u školi. Nisam članica nijedne stranke”, rekla je za vecernji.hr ravnateljica OŠ Bobota Ljubica Vukajlović komentirajući činjenicu da je dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zatražila istragu zašto su u proslavu u Srbu bila uključena i djeca iz ove škole.

Vukajlović kaže kako je od 18. srpnja do 1. kolovoza bila na godišnjem odmoru u Njemačkoj, te da uopće nije znala da se djecu iz škole namjerava voditi u Srb.

“Ne znam ni koliko je djece tamo išlo, ni tko ih je vodio, ni tko je sve to organizirao. Raspitat ću se u selu da saznam nešto više. Devetnaest sam godina na čelu škole i sramim se što se djeca koriste u političke svrhe”, poručila je.

Pravobraniteljica za djecu napokon reagirala: osudila manipuliranje djecom na skupu u Srbu

Podsjetimo, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić zatražila je od Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta (MZOS) propitivanje postupanja ravnatelja Osnove škole Bobota zbog uključivanja djece 27. srpnja u Srbu za vrijeme ljetnih školskih praznika u sadržaje izvan Godišnjeg nastavnog plana i programa škole i sadržaje koji imaju obilježje političkog skupa, priopćila je Udruga „Žene u Domovinskom ratu – Zadar“.

Udruga „Žene u Domovinskom ratu – Zadar“ i građani uputili su pravobraniteljici za djecu Ivani Klarić Milas predstavku zbog kršenju prava djece na političkom skupu 27. srpnja u Srbu.

> Istina u ‘proslavi’ ustanka naroda Like u Srbu

Djeca, kako se navodi u dopisu MZOSU, ne mogu shvatiti kontekst u koji su dovedena, procijeniti vrstu političkoga utjecaja te imati kritički odnos prema njemu pa se traži očitovanje MZOS-a.

Pravobraniteljica, kako navodi, osuđuje svaki oblik manipulacije djecom i kontinuirano poziva pojedince, političke stranke, skupine, udruge i one koji nadziru političku kampanju, da ne iskorištavaju djecu u političkoj promidžbi.

Djeci, sukladno njihovim pravima, treba omogućiti slobodno sudjelovanje u svim onim aktivnostima koje ih raduju, doprinose njihovom osobnom razvoju te koje su usmjerene razvoju njihovih najviših potencijala, a bez ikakvog utjecaja ili interesa političkih stranaka, navodi se u dopisu.

> Msgr. Bogović: Država se treba prekriti sramom što se u Srbu proslavlja okrutan zločin nad Hrvatima!

Podsjetimo, djeca koja su došla iz osnovne škole Bogota, recitirala su pjesme, a recital počinje riječima: AKO TE NETKO PITA ZA PARTIJU I TITA – TI MU RECI – DA SMO MI BUDUĆI TITOVI BORCI- MOJ ĆE TATA DA PRONAĐE JOŠ BOLJI TOP SA KOJIM ĆE DA UDARA PO NEPRIJATELJU-MOJ ĆE TATA SEKIRICOM DA UDARA PO KRVNIKOVOJ GLAVI.

> Dr. Begonja: Koji četnici su sudjelovali u ‘ustanku’ 1941. i kako se 1990. ponovilo već viđeno?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr