IDS i PGS potpisali koalicijski sporazum

Predsjednici Istarskoga demokratskog sabora (IDS) i Primorsko-goranskog saveza (PGS) Boris Miletić i Darijo Vasilić potpisali su u Puli koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore u 8. izbornoj jedinici, a Miletić je izjavio kako je nakon izbora prihvatljiva isključivo suradnja sa strankama lijevoga liberalnog centra, a nikako s desnicom.

Na izbornoj listi od 14 mjesta 12 će biti IDS-ovih, a dva PGS-ova.

Za suradnju sa strankama lijevoga liberalnog centra Miletić je rekao da je to “jedini politički spektar u kojemu mogu surađivati i koalirati, no to će se opet morati bazirati na sadržaju i programu”, na regionalizaciji i decentralizaciji Hrvatske. Dodao je kako je za IDS iznimno bitna vjerodostojnost, dosljednost i temeljne vrijednosti stranke.

“Ako koalicija lijevoga liberalnog centra bude sastavljala buduću vladu, opet ćemo morati sjesti i raspravljati o programu”, poručio je Miletić.

Izrazio je zadovoljstvo što su IDS i PGS predstavnici regionalizma od samog osnutka, dodajući kako su iznimno programski bliski.

“Obje stranke se zalažu za decentralizaciju koja je Hrvatskoj nužna. Spuštanje ovlasti i odgovornosti na lokalnu i regionalnu razinu znači efikasniji model uprave koji je daleko najbliži građanima”, poručio je Miletić i dodao kako ta koalicija ujedno znači da će se “glas dviju regija ne samo čuti, nego i uvažavati u političkom Zagrebu”.

Podsjetivši kako je PGS dosad u pet mandata imao svojeg zastupnika u Hrvatskome saboru, predsjednik te stranke Darijo Vasilić je rekao kako su IDS i PGS jedine regionalne stranke u Hrvatskoj koje proslavljaju 25. obljetnicu osnutka, a ostale su na hrvatskoj političkoj sceni.

“Ova koalicija predstavlja jednu snažnu sinergiju, ne samo u Istri, nego i u Primorsko-goranskoj županiji te u cijeloj Liburniji”, istaknuo je Vasilić i dodao da još ima dovoljno rezervi za razvoj hrvatskoga gospodarstva kroz decentralizaciju, regionalizaciju i dekoncentraciju Hrvatske.

Ističući kako je to prvi korak prema dugoročnoj suradnji IDS-a i PGS-a te da je ta koalicija dobra platforma za buduće izbore u Primorsko-goranskoj županiji, predsjednik PGS-a Darijo Vasilić rekao je kako vjeruje da će taj “sinergijski efekt dviju regionalnih stranaka” biti snažna poruka i ostalim hrvatskim izbornim jedinicama te pravi put da u novom parlamentu regionalizam dobije drugačiju platformu i težinu u sljedećemu četverogodišnjem mandatu nove Vlade.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah