IDS-ovci potaknuti ‘analizom’ Lore Vidović: ‘Država mora biti odlučna jer u suprotnom otvara prostor za reviziju o karakteru NDH’

Foto: Fah

Saborski zastupnici IDS-a Giovanni Sponza i Tulio Demetlika pozvali su u ponedjeljak na jasno određivanje Hrvatske “prema nacizmu i fašizmu po uzoru na razvijena društva i uređene države”, poručivši kako reakcija državne vlasti mora biti „odlučna i beskompromisna jer se u suprotnom otvara prostor za reviziju o karakteru NDH”.

„Prošlog je tjedna Hrvatska dobila nekoliko oštrih lekcija – dvije od međunarodne zajednice, a jednu od vlastite institucije pučke pravobraniteljice u njezinom hrabrom i sveobuhvatnom izvješću u kojem ističe odgovornost državnih institucija koje ignoriraju veličanje ustaštva u Hrvatskoj, a na koje se odbija primjereno reagirati”, rekao je Sponza na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

“Predstavnici državne vlasti nisu rekli ni slova o tom izvješću. To se može objasniti dodvoravanjem ekstremnim skupinama”, ustvrdio je.

Posljednjih godina, kazao je, tiskaju se knjige, organiziraju tribine, objavljuje članci, snimaju dokumentarni filmovi emitiraju TV emisije u kojima se “negira ili umanjuje zločinački karakter NDH”.

„Na sve to, osim pravobraniteljice, ni jedna državna institucija nije ragirala. Oni koji ne osuđuju takvo ponašanje prešutno ga odobravaju”, ustvrdio je Sponza.

Kaže i kako je drugu lekciju Hrvatskoj dala austrijska vlada.

Kod nas je, mišljenja je, riječ o “ozbiljnom društvenom problemu koji zahtjeva odlučan odgovor države pa i putem kaznenopravnih sankcija”.

„Situacija svaki dan izmiče kontroli, a granica toleriranja ustaštva se svakodnevno pomiče i širi na uštrb povijesnih činjenica”, tvrdi Sponza.

Nastupa li pučka pravobraniteljica kao glasnogovornica Sandre Benčić i CMS-a?

Škorić pučkoj pravobraniteljici: U izvješću osuđujete ‘Za dom spremni’ a izvlačite petokraku – niste objektivni!

Brani li pravobraniteljica Lora Vidović ljudska prava u Hrvatskoj ili svoj položaj?

Demetlika zaziva državu

„Reakcija državne vlasti mora biti odlučna i beskompromisna jer se u protivnom u društvu stvara atmosfera kojom se relativiziraju stravični ustaški zločini i otvara prostor za reviziju o karakteru NDH,” rekao je Tulio Demetlika.

Osim Austrije i Australija je Hrvatskoj dala do znanja što misli o toleriranju ustaštva “kad je poništila vizu čovjeku koji se kitio ustaškim simbolima”, tvrdi Demetlika.

„IDS je u listopadu 2017. u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona kojim bi se, po uzoru na razvijene europske zemlje, zabranilo i propisno kažnjavalo propagiranje nacističkog, fašističkog, a time i ustaškog režima te svih takvih simbola i parola”, podsjetio je Demetlika, ne specifirajući misli li pritom i na komunističke simbole i parole, ali zamjerajući predsjedniku Sabora što taj prijedlog nije stavio na dnevni red.

Uvjeren je, kaže, kako se radi o čistoj manipulaciji kojom HDZ pokušava izbjeći raspravu o toj temi.

„Tražimo da se taj prijedlog odmah stavi na dnevni red i da se ugledamo na zemlje s nultom stopom tolerancije na fašizam”, poručio je Demetlika.

IDS-ovci su poručili i da će, ako predsjednik Sabora to uskoro ne učini, zatražiti podršku među zastupnicima za više od 30 potpisa kojima bi se izborili da se ta točka stavi na dnevni red u roku od sedam dana.

Tko je i kako uništio Uljanik?

Uljanik i IDS: 14 direktora koji su drmali brodogradilištem

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina