Brani li pravobraniteljica Lora Vidović ljudska prava u Hrvatskoj ili svoj položaj?

Foto: Fah

Nakon što je američki State Department iznio svoja zapažanja o diskriminaciji u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu, pučka pravobraniteljica Lora Vidović izjavila je kako se viđenja State Departmenta uglavnom baziraju na njezinom izvješću o 2015. godini, koje je u Saboru odbijeno i ocijenjeno “ideološki obojenim”.

State Department o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj: Korupcija, sporo pravosuđe, socijalna diskriminacija

U tom je izvješću upozoreno na “pretrpane zatvore, sporost pravosuđa, neriješena pitanja povrata imovine, političko uplitanje vlade u rad agencija za ljudska prava”, ali i “antisemitizam, nekonzistentno procesuiranje napadača na pripadnike zajednice LGBT, diskriminacija pri zapošljavanju po rodu, spolnoj orijentaciji, prema osobama s invaliditetom, kršenja prava radnika”, navodi State Department.

Pučka pravobraniteljica opunomoćenica je Hrvatskoga sabora za zaštitu i promicanje ljudskih prava i sloboda, središnje je tijelo za suzbijanje diskriminacije te djeluje kao Nacionalni preventivni mehanizam za zaštitu osoba lišenih slobode. U svom radu je, navodi se na službenoj web-stranici, samostalna i neovisna, a bira se na razdoblje od 8 godina.

Loru Vidović za pučku je pravobraniteljicu Hrvatski sabor izabrao 2013. godine. Njezino izvješće za 2015. godinu – na kojemu se temelji ono američkog State Departmenta – prošle je godine, za trajanja prošle vlade, odbijeno u Saboru. “Ukoliko je cilj prošlogodišnjeg odbijanja tog izvješća u Saboru bio politički pritisak, nije uspio”, poručila je Vidović. “Mi ovo izvješće upravo sad pripremamo, konzultirajući se s cijelim nizom dionika, od svih državnih tijela i institucija, nevladinih udruga, građana temeljem pritužbi, sindikata. Dakle svih socijalnih partnera, zaista najširi krug dionika”.

Reakcije na izvješće State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016.

U kojoj su mjeri, međutim, takva izvješća objektivna, a u kojoj mjeri sama konstruiraju privid društvenih razdora koji u stvarnosti nisu takvih razmjera, i može li se tim problemima pristupiti i iz drukčije perspektive, više hrvatske negoli, primjerice, američke? Zastupnici HDZ-a prošle su godine pravobraniteljičino izvješće ocijenili “ideološki obojenim”. Prisjetimo se nekih ranijih izjava i istupa Lore Vidović.

Pravobranitelji u Hrvatskoj – brane li nečija prava ili lobiraju za nečije interese?

Godine 2013. godine Odbor UN-a za ljudska prava izdao je izvješće u kojem predlaže Hrvatskoj da “poduzme dodatne mjere, uključujući i mjere za promicanje međuetničke tolerancije u svom raznolikom društvu, kao i da omogući pravo na jednaku uporabu manjinskih jezika i pisma u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim okvirom, s posebnim naglaskom na korištenje ćirilice u gradu Vukovaru i općinama”.

Pravobraniteljica: Prava manjina doživljavaju se kao ugrožavanje većine; Glasnović: Najdiskriminiraniji Hrvati izvan Domovine

Izvješće je pripremljeno na temelju informacija koje su o ćirilici u Vukovaru dostavili Pučka pravobraniteljica Lora Vidović i jedan dio udruga iz “Platforme 112″, a koje nisu uzele u obzir kontekst i značenje ćirilice u Vukovaru, s obzirim na stradanje Hrvata, neprovedene sudske procese protiv ratnih zločinaca i današnju situaciju neprestanog pokušaja zaborava vrijednosti Domovinskog rata.

Pred međunarodnim institucijama: Pučka pravobraniteljica ustraje u napadima na referendum o braku

Kao i u slučaju ćirilice, pučka pravobraniteljica jasno je zauzela stranu i prilikom održavanja referenduma o braku 2013. godine, kada se referendumu usprotivila iako za to nije imala nikakvo utemeljenje u Ustavu, zakonima Republike Hrvatske ili međunarodno prihvaćenom konvencijama.

To je u određenoj mjeri diskvalificira kao nad-ideološku instanciju u Hrvatskoj, koja neovisno o vlastitom svjetonazoru ili određenim interesnim skupinama procjenjuje stanje u društvu sa zakonima i Ustavom kao glavnim mjerilima legitimnosti pojedinih društvenih fenomena.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović priznala: U Hrvatskoj su najviše diskriminirani – Hrvati

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.