Ifković: Hrvati su trebali formirati zajedničku listu za izbore u Srbiji

Hrvatske stranke u Srbiji, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Demokratska zajednica Hrvata (DZH), napravile su krivu političku procjenu neformiranjem zajedničke hrvatske izborne liste, nego su na izborima sudjelovale na različitim listama, bez da su im zajamčena mjesta u parlamentu, istaknuo je Zlatko Ifković u časopisu “Hrvatske novine” koji izlazi u Subotici.

Ifković, predsjednik Udruge „Hrvatska nezavisna lista” iz Subotice,  istaknuo je da upravo zbog pogrešne procjene Hrvati neće imati svog zastupnika u srbijanskoj Skupštini.

“Svi znamo kako i na koji način su nas zastupali, ili nas zastupaju, naši predstavnici”, kaže Ifković i dodaje da tijekom svojih mandata nisu poduzeli sve raspoložive mjere kako bi se poštivale odredbe bilateralnog sporazuma o zaštiti prava manjina zaključenog između Srbije i Hrvatske.

Naši predstavnici između ostalog nisu podnijeli zahtjev mjerodavnim institucijama Republike Srbije radi formiranja izborne jedinice u kojoj bi Hrvati u Srbiji birali svog zastupnika, kazao je Ifković.

Jasno je da će ovakav izborni rezultat utjecati samo na financijski položaj stranaka sa hrvatskom nacionalnom odrednicom, smatra Ifković i podsjeća da je u svojoj povijesti DSHV bio izvanparlamentarna stranka, pa se ostalo i opstalo.

Ifković se pita i hoće li hrvatske stranke iz ovih izbora izvući pouke i nastojati ubuduće drukčije zastupati prava Hrvata, hoće se odlučiti na unutarstranačke izbore s više kandidata, kako bi bili u mogućnosti izabrati one koji vide budućnost Hrvata u zajedništvu cijele zajednice u obrani hrvatskih nacionalnih interesa, u obrani tradicije, kulture, jezika i svega onoga što hrvatski narod čini narodom posebnim i drugačijim od svih ostalih naroda?.

“Ili će unutarstranačke izbore nastaviti provoditi sa samo jednim kandidatom iz stranke, pa će se iz zajednice izopćiti one koji drugačije misle. Vrijeme će pokazati”, smatra Ifković.

Ifković se nada da, s obzirom na pobjedu Srpske napredne stranke, europski put Srbije nije upitan, kao ni ostvarivanje stečenih prava nacionalnih manjina u Europi, a prije svega hrvatske nacionalne manjine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: hrvatske novine