U ime obitelji pozvala hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu da glasuju protiv ratifikacije Istanbulske konvencije!

Foto: Fah

Udruga U ime obitelji poslala je svim hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu poziv da u utorak (12. rujna) glasuju protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Europskom parlamentu.

Rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije počinje danas u 17, a glasovanje u utorak u 12 sati.

Naši zastupnici u Europskom parlamentu su:

Biljana Borzan (SDP)
Ivan Jakovčić (IDS)
Ivana Maletić (HDZ)
Marijana Petir
Tonino Picula (SDP)
Jozo Radoš (HNS)
Davor Škrlec (nezavisni)
Dubravka Šuica (HDZ)
Ivica Tolić (HDZ)
Ruža Tomašić (HKS)
Željana Zovko (HDZ)

Evo što je udruga poslala:

Predmet: Poziv na glasovanje protiv ratifikacije Istanbulske konvencije od strane Europske unije

Poštovani/a,
prigodom rasprave i glasovanja (11. i 12. rujna) o ratifikaciji Konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (dalje: Istanbulska konvencija) u Europskom parlamentu, udruga “U ime obitelji” poziva Vas da glasujete PROTIV navedene Konvencije.

Ratifikacija Istanbulske konvencije imala bi negativne posljedice upravo na žene, koje bi trebala zaštititi, ali i na društva država članica Europske unije.

U nastavku Vam dostavljam kratki pregled posljedica ratifikacije Istanbulske konvencije od strane Europske unije:

1. Uključivanje koncepta “roda” u javne politike štetilo bi najviše ženama. S obzirom da Istanbulska konvencija po prvi put sadrži obvezujući koncept “roda” (čl. 3. c. i dr.), implementacija toga koncepta imala bi sljedeće posljedice:

a. Neravnopravnost žena u sportu. Muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene bilo bi na temelju postavki rodne ideologije omogućeno natjecati se u sportovima u ženskoj konkurenciji te suvereno pobjeđivati, za što postoje brojni primjeri širom svijeta: https://narod.hr/sport/zamke-rodne-ideologije-i-zene-koje-su-bili-muskarci-gaze-zenske-sportasice)
b. Korištenje ženskih i “rodno neutralnih” prostorija (zahod, garderoba i sl.) od strane muškaraca koji izjavljuju da su žene, kao i voajera, pervertita i pedofila, za što postoje brojni primjeri, čime se žene dovode u opasnost i neugodnu situaciju https://narod.hr/hrvatska/posljedice-rodne-ideologije-napastovanje-zena-u-svlacionicama-trgovackih-centara
c. Diskriminacija prema trudnicama i majkama te ženama koje se odlučuju posvetiti isključivo obitelji, s obzirom da “rodna ideologija” to smatra negativnim “rodnim ulogama” koje društvo nameće ženama, odnosno društvenim “stereotipima”.

2. Nametanje koncepta “roda” u obrazovanju. Istanbulska konvencija smjera unošenju koncepta “roda” u školske kurikule (čl. 14.), čime se preodgaja djecu i mlade u postavkama rodne ideologije. Uvođenjem rodne ideologije u školski sustav može se, između ostalog, unijeti zabuna kod djece o njihovom spolnom identitetu, a promjenu spola u dokumentima na temelju obične izjave ili trenutnog raspoloženja – prikazivalo bi se kao nešto prihvatljivo ili čak poželjno, što je nažalost slučaj u školskim politikama u zapadnim zemljama. Rodnu ideologiju je u obrazovni sustav Hrvatske pokušao uvesti SDP-ov ministar Jovanović nestručnim i ideološki obojenim kurikulom zdravstvenog odgoja protiv kojeg se pobunio velik broj roditelja i profesora.

3. Kršilo bi se načelo supsidijarnosti i ljudska i građanska prava onih koji ne prihvaćaju koncept “roda”. Ratifikacijom Istanbulske konvencije koncept “roda” bio bi nametan odozgo državama članicama, što je protivno načelu supsidijarnosti na kojemu počiva Europska unija. Također, koncept “roda” bio bi nametan onima koji se s njime ne slažu – roditeljima, znanstvenicima, nastavnicima, odgajateljima, socijalnim radnicima, medicinarima…, što bi dovelo do kršenja njihovih ljudskih i građanskih prava.

4. Uvođenje termina “rod” u službenu uporabu umjesto termina “spol”. Prema konceptu “roda”, za društvo spol više nema nikakvu važnost, već samo društveni (spolni) identitet (“rod”) kojim se osoba deklarira. Zato bi ratifikacijom Istanbulske konvencije termin “rod” postupno zamijenio termin “spol” u službenoj upotrebi (npr. “ravnopravnost spolova” bi postala “ravnopravnost rodova” / “rodna ravnopravnost”);

S druge strane, Istanbulska konvencija propušta ukazati na stvarne čimbenike i uzročnike nasilja te adresirati na probleme koji dovode do nasilja: alkoholizam, droga, psihičke bolesti, prikazivanje žena kao seksualnog objekta ili stroja za nošenje i prodaju djece kroz surogatstvo u medijima i sl. Umjesto toga, Istanbulska konvencija kao glavni problem ističe “rodno utemeljeno” nasilje prema ženama kao posljedicu “rodnih uloga” žena i muškaraca u društvu. Tako se problem nasilja nad ženama prebacuje u ideološku sferu što ni na koji način ne može doprinijeti kvalitetnoj i učinkovitoj zaštiti žena od nasilja, s obzirom da se ne suočava s konkretnim društvenim problemima koji do nasilja dovode.

Hrvatski građani su tijekom javne rasprave o ratifikaciji Istanbulske konvencije od strane Republike Hrvatske (3. srpnja do 3. kolovoza) vrlo jasno su poručili – NE ratifikaciji Istanbulske konencije, DA još boljoj i učinkovitijoj zaštiti žena od nasilja te tako izrazili svoje nezadovoljstvo nametanjem “rodne” ideologije hrvatskom društvu.

Pozivamo Vas da poštujete volju hrvatskih građana, koje predstavljate u Europskom parlamentu, te u utorak 12. rujna 2017. glasujete PROTIV ratifikacije Istanbulske konvencije od strane Europske unije.

S poštovanjem,

Željka Markić
predsjednica udruge “U ime obitelji”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [324.54 KB]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr