Ines Strenja Linić: Marišćinu treba zatvoriti

Zagreb, 27.12.2018. - Most nezavisnih lista održao je u Hrvatskom saboru konferenciju za novinare o prijedlogu zakona o zdravstvenoj prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti koji će uputiti u e-savjetovanje. Na fotografiji Ines Strenja. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Saborski zastupnik Mosta NL i nekadašnji ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović izjavio je u utorak kako se problem smrada s Marišćine može riješiti samo odvojenim prikupljanjem biorazgradivog otpada te kompostiranjem, saborska zastupnica te stranke Ines Strenja ustvrdila je pak da Marišćinu treba zatvoriti.

Problem smrada koji muči stanovnike oko Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina može se riješiti samo odvojenim prikupljanjem biorazgradivog otpada te kompostiranjem, jedinice lokalne samouprave treba “pritisnuti” da to počnu provoditi, rekao je Dobrović koji za inzistiranje na sadašnjem rješenju kaže da je “odlazak u slijepu ulicu”.

Ne smiju se graditi centri koji primaju pomiješani otpad, jer se tako, osim što se stvara smrad, onemogućuje izdvajanje papira i plastike koje se može prodavati kao gorivo, objasnio je i kao dobre primjere postupanja s otpadom izdvojio grad Prelog i otok Krk. ‘Mostovci’ su konferenciju za novinare održali pred sjedištem riječke gradske uprave želeći upozoriti da Rijeka stvara više od 80 posto otpada koji se dovozi na Marišćinu.

Upitan zašto kao ministar zaštite okoliša, nije zatvorio zatvorio Marišćinu, ako isti problem postoji više od sedam godina, Dobrović je odgovorio kako je tada taj centar bio u probnom radu, uhodavao se te se najavljivalo rješavanje uočenih problema. I ako ministar zauzimao sam se za ista rješenja i kao profesor, civilni stručnjak, a to je odvojeno prikupljanje otpada, naglasio je.

Strenja pak tvrdi kako postoji “nekakva tajanstvena povezanost onih koji ovdje vladaju, i onih koju vladaju na državnoj razini, u Zagrebu“, jer se, kaže, na obje razine ne pokušava pronaći rješenje za Marišćinu. Povezanost SDP-a i HDZ-a vidi se na mnogim područjima, pa je očito i ovdje tako, kazala je, upitavši se kako Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, koji je utvrdio više od 300 prekoračenja količine štetnih tvari u zraku, i dalje samo iznosi takve podatke, a ne čini korak dalje, preporukama da se problemi uklone?

Bivši saborski zastupnik Mosta i ekološki aktivist Josip Katalinić podsjetio je kako je u više navrata obećavano da će se riješiti problem smrada s Marišćine, da su utvrđeni uzroci i da se znaju načini kako to provesti.

I ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić najavio je kako će se problem riješiti problem, a ako se to ne obavi da se Marišćina mora zatvoriti, pa se potom ništa nije dogodilo, konstatirao je Katalinić.

Upozorio je kako je mještanima bitno smanjena kvaliteta života, noću ne mogu spavati, pa nespavani i umorni dolaze na posao.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina