Inspekcija pokazala da nije bilo nadriliječništva na Srebrnjaku: ‘Zašto ministar zdravstva odugovlači s objelodanjivanjem tog nalaza?’

Foto: fah

U zapisniku inspekcije Ministarstva zdravstva odbacuju se optužbe Grada Zagreba za nadriliječništvom u Dječjoj bolnici Srebrnjak, piše RTL.

Inspekcijski nadzor, čiji rezultati još nisu službeno objavljeni, obavljen je potkraj prošle godine nakon što je Grad podnio kaznenu prijavu. Cijela zavrzlama uslijedila je nakon iznenadne smjene ravnatelja dr. Bore Nogala.

Promemoriju zdravstvene inspekcije u Dječjoj bolnici Srebrnjak RTL je neslužbeno dobio. U njoj je zaključeno kako nadriliječništva u toj bolnici nije bilo.

”Vezano za optužbe za ‘nadriliječništvo’, nisu potvrđeni navodi iz Predstavke jer je uvidom u medicinsku dokumentaciju te temeljem obavljenih razgovora utvrđeno da je nutricionistica na zahtjev liječnika samo provodila nutricionistička savjetovanja te mjerenja koja su u domeni nutricionista. Nalaz bi potom bio proslijeđen liječniku koji je takvo savjetovanje i tražio, a konačne sveobuhvatne preporuke davao bi liječnik”.

Navedeni postupci dogovarani su i koordinirani s kontrolorima HZZO-a, stoji u zapisniku. Inspekcija je izašla na teren potkraj prošle godine na poziv vlasnika bolnice, Grada Zagreba, koji je podnio kaznenu prijavu zbog nadriliječništva protiv odgovornih iz bolnice i nutricionistice jer je, tvrde, samostalno liječila. Svemu je prethodila smjena ravnatelja bolnice zbog, kako Grad tvrdi, nezakonitog zapošljavanja.

>Tko je dr. Boro Nogalo, smijenjeni ravnatelj DB Srebrnjak?

>Je li ravnatelj DB Srebrnjak doc. Nogalo smijenjen zbog vlasništva nad Brestovcem i 80.000 kvadrata zemljišta u podsljemenskoj zoni?

Zašto ministar sve ne objavi?

”Nije mi jasno ili mi je jasno zašto ministar zdravstva odugovlači s objelodanjivanjem tog nalaza, koji je jako dobar za Dječju bolnicu Srebrnjak i opovrgava sve ono zbog čega sam ja smijenjen i zbog čega nas optužuju i nije mi jasno zbog čega se to tako radi i da li je to sprega između ljudi, između ministarstva i Grada”, izjavio je dr. Boro Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak.

Ministar zdravstva rekao je da je inspekcija samostalno tijelo te da ne može komentirati zapisnik jer mu osobno nije dostavljen, već Upravi bolnice.

Ministarstvu zdravstva je RTL još 31. prosinca 2019. poslao upit o tome je li obavljen nadzor, što je zaključeno te jesu li pronađene bilo kakve nepravilnosti u radu bivše Uprave na čelu s dr. Nogalom, no odgovor je stigao tek 8. siječnja 2020.

“Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva u vremenskom periodu od 19. do 20. prosinca 2019. godine obavila je u okviru svoga djelokruga rada nadzor nad zakonitošću rada Dječje bolnice Srebrnjak (dalje u tekstu: Bolnica). Utvrđeno je kako Bolnica nije sukladno članku 260. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (”Narodne novine” 100/18) u zakonskom roku od šest mjeseci uskladila svoj rad i poslovanje s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Slijedom utvrđenih nepravilnosti sukladno odredbi članka 208. stavka 1., a u vezi s člankom 213. stavkom 1. točkom 1. Zakona o zdravstvenoj zaštiti zdravstvena inspekcija donijela je rješenje kojim se naređuje otklanjanje utvrđenih nepravilnosti”, poručili su iz Ministarstva.

Zatraženo je i pojašnjenje njihove izjave, ali odgovora još nema.

HLK: Ne treba donositi ishitrene ocjene

Nakon smjene dr. Bore Nogala reagirala je i Hrvatska liječnika komora koja posljednjih godina nije dobila nijednu pritužbu na stručni rad liječnika Srebrnjaka.

”Apeliramo da se ne donose ishitrene ocjene, koje dovode u pitanje ugled liječničke struke te posljedično mogu dovesti i do gubitka povjerenja pacijenata u zdravstvenu ustanovu pa i sustava u cjelini”, poručila je Vikica Krolo iz Hrvatske liječničke komore.

Za zapisnik inspekcije pitali su i Grad Zagreb iz kojeg im je odgovoreno kako ga nisu dobili pa ništa ne mogu komentirati.

Kažu kako nisu iznijeli nikakve optužbe, već su dokaze temeljili na izvješćima HZZO-a, pa su sve proslijedili DORH-u.

A zbog prijave za nadriliječništvo doznaju da će svaki liječnik bolnice osobno podnijeti tužbu za klevetu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr