Isplativost rentanja stana: Koliko se može zaraditi i za koliko se godina vraća uloženo

stana
Fah

Ulaganje u nekretnine jedan je od popularnijih načina ulaganja među Hrvatima. Niske kamatne stope i rastuća inflacija potaknuli su mnoge da izvuku novac iz banke i ulože ga u nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isplativost ulaganja u stanove

Isplativost ulaganja ili povrat na investiciju računa se kao omjer prihoda i ulaganja. U slučaju nekretnina prihod je godišnji neto najam, a investicija ukupni trošak nabave nekretnine. Rezultat je stopa povrata. Primjerice, ako ste u stan uložili 100.000 eura i godišnje naplatite 5000 eura najma, ostvarili ste povrat od pet posto. Drugim riječima, možete očekivati povrat investicije za 20 godina, prenosi Tportal.

>U Zagrebu prazno 50.000 stanova: Kvadrat stoji više od 2000 eura

Pritom treba naglasiti da je riječ o bruto prinosu. Da bi se dobio čisti povrat (neto prinos), potrebno je odbiti troškove pričuve, poreza na prihod i troškove redovnog održavanja (popravci, zamjena kućanskih uređaja i namještaja, ličenje zidova). Realna zarada (neto prinos) u pravilu je niža za jedan do dva postotna poena od bruto zarade. Također, prilikom izračuna treba uzeti u obzir to da ukupni trošak nabave, uz nabavnu cijenu nekretnine, obuhvaća porez na promet (tri posto), posredničku proviziju i troškove uređenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tportal navodi primjer isplativosti ulaganja u jednosobni stan od 40 kvadratnih metara u Zagrebu u gradskoj četvrti Trešnjevka jug. Ukupan trošak investicije iznosi 115.000 eura (2875 eura/m2), a stan je dugoročno iznajmljen uz mjesečnu najamninu od 450 eura.

>Mladima sve teže do vlastite nekretnine

Od bruto prihoda oduzeti su troškovi poreza na dohodak (10 posto plus prirez na poreznu osnovicu, uz priznati odbitak od 30 posto), troškovi pričuve (0,7 eura po kvadratu) i troškovi održavanja (8 posto od najma). Prema ovom izračunu, iznajmljivanje jednosobnog stana na zagrebačkoj Trešnjevci donosi čisti godišnji povrat od 3,64 posto. Za ulaganje u nekretnine riječ je o umjerenom prinosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U usporedbi sa sličnim niskorizičnim ulaganjima, ovaj prinos nije osobito visok. Primjerice, ulaganje u narodnu obveznicu donosi čisti prinos od 3,65 posto, i to bez ikakvih dodatnih poslova i rizika koje podrazumijeva upravljanje nekretninom (administracija, naplata najamnine, održavanje, mogući problemi s najmoprimcima, rizik nepopunjenosti i sl.). Ako je stan nepopunjen mjesec dana, čisti prinos pada na 3,28 posto.

Najviši prosječni bruto prinos ostvaruje se u Osijeku

S druge strane, prednost ulaganja u nekretnine je rast vrijednosti koji treba uračunati u ukupni prinos. Prosječan rast cijena stambenih nekretnina u posljednjih dvadesetak godina bio je oko pet posto. Taj postotak treba pribrojiti povratu od najma. No nitko vam ne može garantirati da će u idućih 20 godina cijene nekretnina rasti takvim intenzitetom.

>APN počeo zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita: Mladi zainteresirani za kupnju stana ovim putem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isplativost ulaganja u stambene nekretnine u Hrvatskoj razlikuje se od grada do grada, a prinos može znatno varirati ovisno o gradskim četvrtima i tipovima nekretnina. Prema podacima specijaliziranog portala Global Property Guide, rentanje stambenih nekretnina u Hrvatskoj u prosjeku nosi bruto prinos od 4,19 posto, što se prema kriteriju isplativosti svrstava u kategoriju slabih ulaganja (poor).

Zbog bržeg rasta cijena stambenih nekretnina od rasta najamnina, prinosi od rente u europskim zemljama osjetno su pali te se u većini zemalja u okruženju kreću u kategorijama slabih (poor) do umjerenih (moderate). Primjerice, u Sloveniji je prosječni bruto prinos 4,17 posto, u Srbiji 5,56 posto, a u BiH 3,96 posto.

Kada je riječ o većim hrvatskim gradovima, najviši prosječni bruto prinos ostvaruje se u Osijeku (5,12 posto), a najniži u Zadru (2,96 posto).

Na najvećem tržištu nekretnina, onom zagrebačkom, prosječan bruto prinos iznosi 4,96 posto. Promatrano po kvartovima, najisplativije je kupiti stambenu nekretninu u četvrti Gornji grad – Medveščak, gdje prosječni bruto prinos na rentanje jednosobnog stana doseže 6,42 posto, a najslabije se isplati četvrt Črnomerec s prosječnim povratom od 3,56 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.