Nedjelja, 27 travnja, 2025
15.8 C
Zagreb
Pratite nas:

‘Istarski ovčji sir’ u prijelaznoj nacionalnoj zaštiti kao zaštićena oznaka izvornosti

Podijeli

Podijeli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva ‘Istarski ovčji sir’ / „Istrski ovčji sir“ kao zaštićene oznake izvornosti. Prenosimo njihovo priopćenje u cijelosti.

> Uz ličku janjetinu i krumpir i sir škripavac pod europskom zaštitom: Najbolji je podno Velebita

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ kao zaštićene oznake izvornosti. Zaštita naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ zajednički je projekt hrvatskih i slovenskih proizvođača ovog proizvoda. Postupak zaštite paralelno se provodi u Hrvatskoj i Sloveniji.

U RH zahtjev za zaštitu naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ Ministarstvu je podnijela Udruga proizvođača istarskih koza i ovaca iz Vodnjana. Nakon ostvarene prijelazne nacionalne zaštite u obje zemlje članice, Republika Hrvatska i Republika Slovenija uputit će Europskoj komisiji zajednički zahtjev za registraciju naziva „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ kao zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije.

Istarski ovčji sir- samosvojni visokokvalitetni gurmanski užitak

„Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ je tvrdi, punomasni sir koji se dobiva koagulacijom sirovog ili pasteriziranog ovčjeg mlijeka pomoću sirila uz izdvajanje sirutke. Mlijeko za proizvodnju „Istarskog ovčjeg sira“ / „Istrskog ovčjeg sira“ dobiva se od ovaca uzgojenih isključivo na području Istre, uključujući i hrvatski i slovenski dio Istre. Ovaj sir već je tisućljećima neprijeporna sastavnica tradicijske poljoprivredne proizvodnje i tradicijske prehrane u Istri.

Tradicija proizvodnje Istarskog ovčjeg sira opstala je u Istri kroz stoljeća usprkos društvenim kretanjima, ratnim sukobima, depopulaciji i padu broja ovaca. Zbog svoje iznimne kvalitete, od druge polovice dvadesetog stoljeća Istarski ovčji sir etablira se kao zaštitni znak turističke i ugostiteljske ponude Istre.

Osim tradicijske prehrane sve je prisutniji i u modernoj gastronomiji, te se nastoji afirmirati, ne više samo kao “dodatak pršutu”, već kao samosvojni visokokvalitetni gurmanski užitak. – zaključuje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Pročitaj više

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.

Pročitaj više

Frendica.hr

Tijekom dijete uvedite 'dan za varanje'

Upozoravaju da „varanje na dijeti” treba pomno unaprijed isplanirati kako bi ono uistinu poslužilo kao psihološko olakšanje za vri...

Glas naroda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci