Istraga USKOK-a: Sud blokirao bivšem Plenkovićevom ministru kuću, ‘štalu’ i zemljište

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Županijski sud u Splitu je, prema prijedlogu USKOK-a, blokirao dio imovine prijašnjeg HDZ-ova ministra uprave Lovre Kuščevića u sklopu istrage koju je USKOK pokrenuo protiv njega i još nekoliko osoba zbog zloporaba u Općini Nerežišća na otoku Braču.

Istraga protiv Kuščevića pokrenuta je u rujnu 2019. za dva kaznena djela, a naknadno je proširena za još tri kaznena djela. Uz Kuščevića, USKOK je istragom obuhvatio i njegovu suprugu Zoranu Kuščević, šogora Ivicu Žuvića, bivšeg predsjednika Općinskog vijeća Nerežišća Jakšu Goića, pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela općine Svemira Obilinovića i splitskog poduzetnika Antu Marinovića, piše Jutarnji list.

Budući da mu se inkriminira da je kaznenim djelima za koja je okrivljen oštetio državni proračun, ali i pribavio znatnu imovinsku korist, USKOK je predložio da mu se blokira imovina,što je splitski Županijski sud i prihvatio.

“Zabilježba, privremena mjera osiguranja zabranom otuđenja i opterećenja, rješenje o određivanju privremene mjere radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi, Županijskog suda u Splitu, Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Split, od dana 3. 12. 2020.”, upisano je u teretovnici za dvije Kuščevićeve nekretnine te za jednu nekretninu njegove supruge.

Blokirana je, između ostaloga, famozna Kuščevićeva štala, odnosno kuća koju je sagradio na mjestu gdje je bila štala. Riječ je o zemljištu u Visokoj 10 površine od oko 2600 kvadratnih metara, na kojemu je upisana kuća od 70 kvadratnih metara s povećom nadstrešnicom. Blokirano mu je još jedno zemljište u Nerežišćima, površine 3528 kvadrata.

Podsjetimo, USKOK je najprije otvorio istragu protiv Kuščevića zbog stana od nepunih 50 četvornih metara u Nerežišćima, koji je Kuščevićev šogor Ivica Žuvić kupio 2010. po povlaštenim uvjetima u programu društveno poticane stanogradnje (POS). Prema optužbi, Žuvić nije ispunjavao uvjete za dobivanje POS-ova stana jer je otprije u svom vlasništvu imao stan u Splitu, što je Kuščević kao predsjednik povjerenstva za dodjelu stanova znao i prešutio.

Druga optužba odnosi se na prenamjenu Kuščevićeva sada blokiranog poljoprivrednog zemljišta sa sagrađenom štalom u zemljište građevinske namjene. Tom su točkom optužbe uz Kuščevića obuhvaćeni i Jakša Goić i Svemir Obilinović. Tereti ih se da su zloupotrijebili položaj kako bi pogodovali Kuščeviću.

Proširenjem istrage USKOK je obuhvatio i Zoranu Kuščević te Antu Marinovića. Tužiteljstvo tvrdi da je Kuščević, zajedno sa suprugom, uvjeravao vlasnike da mu prodaju poljoprivredno zemljište u općini Nerežišće koje je poslije prenamijenio i prodao kao građevinsko, čime su zaradili najmanje 3,3 milijuna kuna Tu je i optužba za primanje mita od poduzetnika Marinovića kojemu je omogućio prenamjenu više od 100.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta u uvali Gruška u građevinsko, a zauzvrat je dobio parcelu u toj uvali. Kuščevića USKOK sumnjiči i za protuzakonito pribavljanje imovinske koristi u visini od oko 1,4 milijuna kuna, sa štetom za državni proračun od nepunih 300.000 kuna prouzročenom pri otkupu poslovnih prostora iz tvrtke Kuščević d.o.o. u Supetru ispod tržišne vrijednosti.

> GI Narod odlučuje: Dvije glavne osobe za pregled potpisa su USKOK-ovi osumnjičenici – tražimo ponovno brojanje potpisa!

> Dr. Kanački za Narod.hr nakon ostavke ministra Kuščevića: ‘Zahtijevamo da se hitno omogući ponovno prebrojavanje potpisa i raspisivanje referenduma’

> Andrija Hebrang: ‘Kuščević je žrtva i svoje pogrešne politike, a to je ukidanje referenduma koji je očito bio legalan i prošao’

Podsjećamo, građanska inicijativa Narod odlučuje dva tjedna prikupljala je potpise za izmjenu Ustava i predala u lipnju 2018. Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma. Unatoč tome što je GI Narod odlučuje predala Hrvatskom Saboru više od 800.000 potpisa za oba referendumska pitanja – čime su se građani jasno izrazili za bolji i pravedniji izborni sustav, isti je odbačen zbog navodno nedovoljnog broja potpisa koji se nisu mogli provjeriti. GI Narod odlučuje početkom 2019. otkrila je kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kopije ne postoje, stoga je onemogućena pravedna provjera potpisa i njihova revizija.

Na sastanku održanom 27. studenoga 2018. u Apisu članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje, dr. Natalija Kanački, zatražila je uvid u kontrolne liste, na što je predsjednica povjerenstva bivšeg ministra Kuščevića koji je pod optužbama zbog niza nekretninskih afera, Terezija Marić, izričito je rekla da je uništila kontrolne liste, stoga nije bila moguća stvarna kontrola navodno nevažećih potpisa.

Kasnije je objavljena i snimka razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša i Dijane Zadravec, zamjenice ravnatelja zagrebačke bolnice Sestre milosrdnice oko izbora ravnatelja, koja je pokazala da se u svemu treba, izgleda, imati dopuštenje HDZ-ovog predsjednika Andreja Plenkovića, pa i u slučaju izbora ravnatelja bolnice. Taj slučaj također baca sumnju da je predsjednik Vlade Plenković mogao odlučivati i o referendumskim potpisima – a dvoje glavnih sudionika oko odlučivanja o potpisima su sada pod optužbama za korupciju ili sad već troje – Lovro Kuščević, Josipa Rimac, Terezija Marić.

Da je referendum GI Narod odlučuje prošao zastupnici nacionalnih manjina na nedavnim parlamentarnim izborima ne bi bili jezičac na vagi i odlučivali o Vladi RH.

 

“Iako je GI Narod odlučuje prikupila 10 posto više potpisa od potrebnog broja za raspisivanje referenduma, ministar Lovro Kuščević i Plenković su, uskraćujući neovisne promatrače ili promatrače GI Narod odlučuje – izbrojali da se desetci tisuća Hrvata ne znaju potpisati i napisati svoj OIB – a sve kako bi zadržao mogućnost da sa oko 23 posto glasova ima oko 40 posto mandata, zaustavio dopisno/elektroničko glasovanje, uvođenje tri preferencijska glasa bez praga te ukinuo privilegiranost zastupnika nacionalnih manjina”, upozorila je dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji nakon što je Plenkovićev ministar “ukrao” referendum.

Prijevara skoro pola milijuna građana koji su u skladu s Ustavom zatražili promjenu izbornog sustava na referendumu

U raspravi o vjerodostojnosti potpisa referendumskim inicijativama dio zastupnika upozoravao je kako je cijeli postupak provjere potpisa kontaminiran i netransparentan ističući kako treba poštovati volju naroda i raspisati referendume, dok su uglavnom zastupnici HDZ-a, HNS-a i SDP-a navodili primjere falsifikata i sporne metode prikupljanja potpisa poručivši kako za to nisu stvoreni uvjeti.

GI Narod odlučuje upozoravala je kako isti oni koji se protive referendumu, među kojima je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, odlučuju hoće li se referendum održati. Naime, Ministarstvo uprave je organiziralo pregled i brojanje potpisa, isto tijelo je odredilo proizvoljne kriterije za priznavanje potpisa valjanim, reklo da nema dovoljno valjanih potpisa, nije dozvolilo promatrače i isto tijelo sada ne dozvoljava građanskoj inicijativi provjeru.

Inicijativa je upozoravala cijelo vrijeme na kršenje Ustava, zakona, demokratskih načela i preporuka Venecijanske komisije od strane Vlade u postupku provjere broja i vjerodostojnosti potpisa, čime je narušeno funkcioniranje pravne države, ali i opstrukcije koje su se događale još za vrijeme prikupljanja potpisa.

Plenković i/ili nadležne institucije nisu omogućile istragu o krađi referenduma i odbacivanju 30.000 tisuća važećih potpisa, čime je oštećeno više od 400.000 građana koji su u skladu sa zakonom i Ustavom zatražili raspisivanje referenduma.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr