Ivan Hrstić: ‘Pod krinkom očuvanja sigurnosti, pandemija je idealna platforma za testiranje svih mogućih totalitarnih rješenja’

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Ne vjerujem ni u jednu od teorija zavjere koje ovih dana u dosad nezapamćenoj svjetskoj dokolici bujaju društvenim mrežama. Ne zato što nijedna nije nemoguća, nego možda baš zato što su (gotovo) sve sasvim moguće.

U neočekivanom višku vremena mogao bih detaljno osmisliti prstohvat neovisnih teorija zavjere koje bi jedna drugoj bile posve suprotstavljene. Je li Xi, htijući rušiti Trumpa, išao tako daleko da je žrtvovao vlastite građane? Ruše li Ameri Kinu kako ne bi preuzela primat u svjetskom gospodarstvu, pa im se igračka (opet) otela kontroli?, piše Ivan Hrstić u kolumni za Večernji list koju djelomice prenosimo.

(…)

A čovjek će čovjeku biti – čovjek. Onaj kojemu ništa ljudsko nije strano, kako Dobro, tako i Zlo. Ne trebaju nam u ovoj priči vukovi. Dovoljno je među nama ljudskih predatora. Kao i ljudskih strvinara. Korona već otkriva njihova prava lica. Ali isto tako ćemo u sebi otkriti potencijale zbog koji ponekad stavljamo veliko Č na riječ čovjek.

Da, ovo razdoblje mokri je san svih totalitarista jučer, danas i sutra. Idealna platforma za testiranje svih mogućih totalitarnih rješenja. Pod krinkom očuvanja sigurnosti, u borbi protiv nevidljivog virusa izvesti vojsku s dugim cijevima na ulice? Ograničiti ili čak suspendirati parlamentarnu demokraciju? Na neodređeno vrijeme odgoditi izbore, produljiti mandat tehničkih vlada i dati im apsolutne ovlasti? Masovno pratiti ne samo prijestupnike, već nacije u cijelosti? Svakog stanovnika unaprijed gledati kao potencijalnu opasnost i vjerojatnog prijestupnika? Već učinjeno! Što je, najgore, virus daje savršeno racionalno objašnjenje za sve te poteze inače dostojne južnoameričkih hunti. Ili naše bivše države.

Čak i ako se za nekoliko mjeseci vratimo u privid uobičajene kolotečine, više ništa u potpunosti neće biti isto. Sve da se vratimo u iste granice ekonomskih, osobnih i inih demokratskih sloboda, to neće biti stidljiva reakcija puževih rogova, ne, te granice u međuvremenu će biti višekratno ne samo prijeđene, već i nesmiljeno pregažene, što znači da u budućnosti više neće biti to što su bile – granice. Preporuke dobrog ponašanja, zastarjeli bonton, u najbolju ruku.

(…)

To će biti uvod u posvemašnji lom globalnih odnosa kakve znamo, Kina će biti, dobrim dijelom opravdano, zbog svojih nehotičnih propusta, ali i zbog svjesnog zataškavanja ključnih podataka o širenju virusa, proglašena krivcem za svjetsku pandemiju. A zatim će morati platiti cijenu i za Trumpovo kašnjenje. Mogao bi to biti i uvod u masovno povlačenje radnih mjesta iz Kine, ne samo američkih, jer u nastavku XXI stoljeća i europske nacije ultimativno će zahtijevati da se strateški proizvodi proizvode na domaćem tlu, od respiratora do 5G. Tražit će to i sama EU – ili je više uskoro neće biti.

Korona kriza nepovratno će promijeniti svijet, baš kao što je to napravio 9/11, sa svime što je uslijedilo. U ime obrane naših sloboda, sloboda nam je već nepovratno ograničena. I već smo gotovo zaboravili kako je bilo prije toga.

(…)

A već nam i posve novo “Novo Normalno” kuca ponovno na vrata. Ako se jednom vrati diktatura, vjerojatno će njezin povratak izgledati sasvim slično ovome, nećemo ni primijetiti, a vjerojatno ćemo joj i zapljeskati. No, svejedno vjerujem da Hrvatska ne ide tim putem, barem ne svjesno. U ovom trenutku prioritet nam je preživljavanje.

(…)

No, fascinantno je da hrvatska vlada kao da još ne shvaća da u suštini nema nikakve razlike između virusne pandemije 2020. i financijske pandemije 2009. Oni koji danas ostaju bez posla nisu ništa manje ni više krivi za to od onih koji su bez posla ostali 2009-2014. Mi još uvijek imamo 270 tisuća građana plus članove njihovih obitelji, za koje smo prisilno otvorili karantenu još prije više od jednog desetljeća. I držimo ih čvrsto pod ključem. Sad se najavljuje privremena odgoda svih ovrha, što će zasigurno pomoći. Ali, pobogu, kako ne shvaćate da SVE račune morate istog trenutka, bez odgode, već danas, odblokirati, te da to ne smije biti privremeno, već ZAUVIJEK? Da taj institut, koji kao anakronizam opstaje samo u Hrvatskoj, treba jednostavno – ukinuti! Pazite, to i dalje ne znači izbrisati dugove i ovrhe! Već samo raspolagati svojim novcem.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na stranicama Večernjeg lista.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list