Ivan Jarnjak: Da je Šeks bio suradnik tajnih službi znali su svi, ali htjeli smo pomirbu!

Foto: fah

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora i pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks  najdugovječniji je čovjek hrvatske poltike.

Rođen je 1. siječnja 1943. u Osijeku gdje je završio osnovnu i srednju školu, gimnaziju. Nakon mature učlanio se u Savez komunista.

Godine 1989. je među osnivačima osječkog HDZ-a.  Bio je 17. lipnja 1989. u prostorijama NK Borac na Jarunu gdje je osnovan HDZ. Franjo Tuđman je tada izabran za predsjednika, Šeks za potpredsjednika  HDZ-a. Nakon demokratskih promjena 1990. i prvih višestranačkih izbora postao je saborski zastupnik i potpredsjednik Sabora. Jedno vrijeme je bio šef Kriznog štaba za Slavoniju i Baranju.

Karamarko ga je smijenio s pozicije potpredsjednika Sabora i smanjio njegov utjecaj u hrvatskoj politici nakon 26 godina. Smjenom Karamarka i dolaskom Plenkovića, Šeks doživljava političku renesansu i njegov utjecaj ponovno raste.

O Šeksovoj suradnji s komunističkim tajnim službama pisao je nedavno Jutarnji list, a evo što o tome kažu bivši ministri i hrvatski političari. Prema njihovim riječima, to je bila gotovo opće poznata stvar!

Šime Lučin, ministar unutarnjih poslova nakon promjene vlasti 2000. godine

– Kada sam došao u MUP, arhive su već bile počišćene. Dio dosjea Udbe već je bio predan Hrvatskom državnom arhivu, a nešto je predano tijekom mojeg mandata. Prilikom otvaranja novijih dosjea pitao sam ima li što značajno u onima nastalim u bivšem režimu. Dobio sam negativan odgovor, da je sve “počišćeno”. Znalo se da je Šeks bio suradnik Udbe, ali nikad nisam dobio službenu informaciju o tome. U raznim izvješćima spominjalo ga se u kontekstu suradnika Udbe, kao i neke druge političare, poput Vice Vukojevića, Bože Vukušića, Mate Arlovića, ali to nikad nije dobilo službenu verziju.

Krunislav Olujić, bivši tužitelj u Osijeku, predstojnik UNS-a i predsjednik Vrhovnog suda

– Nisam šokiran. U Osijek sam došao 1978. godine kao asistent na Pravni fakultet. O Šeksu je u gradu bio javni pogovor da je doušnik tajnih službi. Zalazio je u najgore kafiće i bio poznat kao kavanski agent provokator. Zato sam ga uvijek izbjegavao. Kada sam 1993. godine razgovarao s Tuđmanom, pitao me za političare iz Osijeka, za Šeksa, Vekića, Glavaša, Kramarića, Vrkića. Rekao sam mu sve to o Šeksu, ali on nije reagirao. Vidjelo se da je sve znao. Zasigurno je to bio razlog što Šeks u Tuđmanovo vrijeme nije mogao biti predsjednik Vlade, ni predsjednik Sabora, nego je uvijek bio potpredsjednik.

Josip Manolić, bivši predsjednik Vlade

Ove su mi stvari o Šeksu poznate, ali sam takvog zdravstvenog stanja da nisam spreman na javne nastupe.

Ivan Jarnjak, ministar unutarnjih poslova 90-ih

– Ovo što je objavio Jutarnji list vrlo je ozbiljna stvar. No, svi znaju da je Vladimir Šeks bio suradnik tajnih službi bivše Jugoslavije. Uostalom, to je i Josip Manolić napisao u svojoj knjizi. Zašto je Franjo Tuđman povjeravao Šeksu visoke dužnosti? Da Tuđman nije napravio pomirbu, danas ne bismo imali Hrvatsku.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr