Ivan Penava o odluci USUD-a: ‘Prvo se rješavaju temelja pitanja, a tek onda neka prava koja ne spadaju u temeljna’

Vukovar, 07.07.2019. Svečano zatvoren 13. Vukovar film festival i podjeljene nagrade nagrade ovogodišnjeg festivala za najbolji dugometražni film, najbolji kratki i dokumentarni film, te nagrada za posebno priznanje Ingeborg Appelt, nagrada za životno djelo Žarku Potočnjak te nagrada Krsto Papić za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji Mario Ivezić. Tijekom četiri dana trajanja festivala prikazano je preko 60 filmova u 11 kategorija. Na fotografiji: Ivan Penava.

Dva dana poslije iznošenja Zaključaka Ustavnog suda RH o pravima srpske nacionalne manjine u Vukovaru konferenciju za novinare održao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je poručio kako je odredba Ustavnog suda na čekanju sve dok se ne budu ispoštivala prava stradalnika Domovinskog rata, javlja Večernji list.

“Temeljne vrijednosti Ustava RH, koji je donesen prije Domovinskog rata, su pravo na ljudski život, ljudsko dostojanstvo i ljudsku slobodu. Do narušavanja tih prava došlo je uslijed velikosrpske agresije na Hrvatsku kada su Vukovarci masovno ubijani, mučeni, zatvarani, ponižavani, silovani… Kada će njihova temeljna prava doći na red? Ako je itko obespravljen i čeka toliko na svoja prava onda je to ogromna tiha većina koja i danas živi u Vukovaru i u tišini čeka pravdu noseći svoj ogromni križ”, rekao je Penava.

Ukazao je na 30.000 logoraša srpskih koncentracijskih logora, kojima je oduzeto pravo na slobodu, pitajući što je se tim ljudima osiguralo, gdje su njihova ustavna prava kao i prava silovanih žena, članova obitelji ubijenih i nestalih…

“Bez ijednog trenutka dvojeći i ne želeći bilo kome i bilo kojoj nacionalnoj manjini uskratiti pravo moram se pozvati na temeljne odredbe Ustava, božjeg zakona i zdravog razuma. Prvo se rješavaju temelja pitanja, prvo je na redu 1991. godina, a tek onda neka prava koja ne spadaju u temeljna prava koja se potražuju od 2016, 2017, ii 2018 godine”, naglasio je Penava na konferenciji za novinare.

Poručio je kako je njegov stav kao i stav svih građana Vukovara da situacija u Vukovaru nije zrela i neće biti zrela za iskorake u bilo kojem smjeru koji će značiti nadograđivanje ljudskih prava ni to ne zato što to Vukovarci ne žele nego zapravo zato što ne mogu pustiti, zaboraviti i preći preko nepravde iz 1991. godine. Istaknuo je kako se zna kako se nepravda ispravlja – pravilnim odnosom i kaznama prema odgovornima.

>Ivan Penava: ‘Plenkoviću mora biti jasno da Pupovac raspiruje mržnju prema Hrvatskoj već kod djece vrtićke dobi’

>(VIDEO) Ivan Penava: ‘Orepić mi je decidirano rekao da se ne petljam u smrt Darka Pajićića’

“Dok se to ne dogodi ja nemam potrebu niti snagu ispričavati se bilo kome tko čeka u redu za sve drugo. Gospodo draga, morate čekati. Ako stradalnici neshvatljivih 28 godina čekaju na pravdu, a mnogi je nisu niti dočekali, e pa onda u ovoj državi u kojoj se kunemo u branitelje, Domovinski rat i Vukovar, doista razumijte i shvatite da morate sačekati dok naši ljudi ne nađu na pravdu i svoj mir”, poručio je Penava.

Zamjenik župana Vukovarsko – srijemske županije i predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna kazao je kako se i iz Odluke Ustavnog suda vidi kolika već prava koriste pripadnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru i Vukovarsko – srijemskoj županiji. Ističe i kako se široj hrvatskoj javnosti prikazuje totalno kriva slika kada je riječ o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine.

Dodao je i kako proširenje prava iz kataloga prava neće značiti bolji životni standard niti će dvojezične ploče donijeti i jedno novo radno mjesto. Istaknuo je kako sigurno neće donijeti niti bolju demografsku sliku te podsjetio da je zbog dvojezičnih ploča ugašen najmanje jedan ljudski život.

Novinarima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Tomislav Šota koji je rekao kako se u medijima krivo provlači informacija da Gradsko vijeće Vukovara nije raspravljalo o proširenju prava pripadnika srpske nacionalne manjine.

“Tu točku dnevnoga reda sazvao je 2016. godine upravo gradonačelnik iako po gradskog Poslovniku to mogu učiniti i gradski vijećnici ili klubovi vijećnika kao i radna tijela. Jedino je gradonačelnik predložio tu točku dnevnoga reda i o njoj je raspravljano. Isto tako treba istaknuti kako niti jedan građanin iz redova srpske nacionalne manjine nije zatražio prijepis gradskih pisma na srpski jezik i ćirilično pismo. Smatram kako ničim prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru nisu ugrožena niti zakinuta”, rekao je Šota.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list