Ivica Šola: Bokeljska mornarica u gusarskoj floti!? – Koje je zemlje Obuljen ministrica kulture, a Plenković premijer?

Foto: Knjižara Nova, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Talijani kradu ribu iz hrvatskog Jadrana. Slovenci kradu hrvatski teritorij, kampiraju na Svetoj Geri. Srbi, kao i Slovenci, također bi gricnuli malo hrvatskog teritorija na Dunavu. Već su tijekom agresije puno toga pokrali, materijalnog i nematerijalnog, kulturnog blaga. I dakako, ako danas pitate bilo kojeg srpskog akademika čiji je Dubrovnik, nema sumnji, pa srpski, majke ti mile, kao i isusovac Ruđer Bošković. Izetbegović i klika bošnjačkih nacionalista bi maznuli pokoji otok oko Neuma.

Evo Crnogorci, piše se ovih dana, maznuli jedrenjak “Jadran” kada su ga iz Splita devedesetih poslali tamo na remont. I ne kane ga vratiti. Austrijanci preko kriminala svojih banaka mažnjavaju za kikiriki zemlju u Istri. Rusi nakon ulaska u Agrokor došli u posjed dvije trećine plodne zemlje samo u Baranji…, upozorava Ivica Šola u Slobodnoj Dalmaciji, čiju kolumnu djelomice prenosimo.

> (VIDEO) Petir o Bokeljskoj mornarici u Europskom parlamentu: ‘Kulturno i duhovno nasljeđe Katoličke Crkve i Hrvata’

Zašto se to događa, zašto, ostanimo na Jadranu, Hrvatska ne poduzima ništa kako bi proglasila isključivi gospodarski pojas, za što je europarlamentarka Ruža Tomašić, kako je rekla u zadnjem intervjuu za Glas Slavonije, dobila zeleno svjetlo Europske komisije, da spriječi talijansku krađu i devastaciju Jadrana? Nisu krivi ni Talijani, ni Slovenci, ni Srbi, ni Austrijanci, ni Rusi, ni Crnogorci, ni…, već oni koji su to dozvolili svojim činjenjem (korupcija), ili nečinjenjem, a to su hrvatske vlasti, hrvatska politika i političari.

Kult svetog Tripuna

I dok ministar Krstičević poduzima sve kako bi od Crnogoraca vratio jedrenjak “Jadran”, u sjeni ove krađe medijski u Hrvatskoj, ali ne u Crnoj Gori, potpuno u tišini Crnogorci su ukrali Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu koju su stvarali Hrvati, neprocjenjivo nematerijalno kulturno blago stvoreno prije 12 stoljeća, vezano uz Hrvate i kult svetog Tripuna.

Bokeljska mornarica postala je tako prvi crnogorski kandidat za UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine. Što je po tom pitanju napravila nadležna ministrica, kulture, Nina Obuljen, nakon što su ogorčeni Bokeljani katolici, Hrvati, i udruge vezane uz ovaj neprocjenjivi kulturni i vjerski (katolički) fenomen došli u Hrvatski sabor i upoznali naše političare s tim. Ništa, na skupu “Bokeljska mornarica i kolo sv. Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata”, održanom u siječnju ove godine u Zagrebu, gdje se tražilo da nominacija bude zajednička, hrvatska i crnogorska.

Ministrica Obuljen, Dubrovčanka, hladno je obećala da imamo dobro iskustvo sa zajedničkim nominacijama, ali nije napravila ništa, ili ako je napravila, već je bilo kasno.

Kada su komunisti nakon 2. svjetskog rata krenuli s dekroatizacijom i dekatolizacijom Boke i tog “zaljeva (hrvatskih) svetaca”, to se događalo represijom, u totalitarnom režimu. No sada, kada imamo nezavisnu Hrvatsku, članicu EU-a, nastavak takve prakse je krivnja naših institucija, sramota i pristajanje na daljnje falsificiranje povijesti od strane barbara s istoka. Zašto? Korupcija?

Ništa ne treba isključiti, kao i postaviti pitanje koje je zemlje Obuljen ministrica kulture, a Plenković premijer? Hrvatske? Možda, ali recite to Bokeljanima.

Bivši premijer Milanović je pogriješio, ovo nije slučajna država, već država slučaj. Zato, navalite Talijani, Slovenci, Srbi, Crnogorci…, uzmite što vam treba od Hrvatske. Još malo pa nestalo, tko je jamio – jamio!, zaključuje Ivica Šola u Slobodnoj Dalmaciji.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji.

* Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slobodna dalmacija