Ivo Žinić: ukidanjem županijskih vijeća uštedjet ćemo 4,5 milijuna kuna

Novoizabrani sisačko-moslavački župan Ivo Žinić (HDZ) najavio je danas da najprije raspustiti tri županijska vijeća s 14 savjetnika jer je riječ je o “izmišljenim tijelima”, a njihovim ukidanjemu uštedjet će 4,5 milijuna kuna.

“Prvo što ću učiniti kao novi sisačko-moslavački župan bit će raspuštanje tri županijska savjeta s 14 savjetnika jer je riječ o izmišljenim tijelima koja nisu donijela nijednu korisnu odluku”, rekao je Žinić na današnjoj konferenciji za novinare u Sisku.

Tako će se u preostalom mandatu od godinu i pol ušedjeti 4,5 milijuna kuna, a taj će novac, najavio je Žinić, iskoristiti za zapošljavanje mladih stručnjaka.

Kako je rekao, nakon uvjerljive pobjede u drugom krugu prijevremenih lokalnih izbora i proglašenja službenih rezultata u četvrtak, dužnost župana preuzet će za desetak dana.

Kao drugu važnu zadaću, Žinić je istaknuo prihvaćanje novoga županijskog proračuna.

“Imamo smjernice za novi proračun u kojem smo predvidjeli izdvajanja za naše gospodarske i socijalne projekte. Istina je da naša koalicija u Županijskoj skupštini ima 17 vijećnika, a za odluku je potrebno 22 glasa. Međutim, optimist sam i ne sumnjam da će proračun biti prihvaćen jer su mu potporu već najavili i vijećnici iz nekih drugih stranaka. Moram napomenuti da ne želimo nove izbore jer nas svaki izborni krug stoji oko tri milijuna kuna”, istaknuo je Žinić.

Najavljujući program kojim je dobio izbore, ponovio je kako se temelji na revitalizaciji poljoprivrede i turizma, pri čemu će se koristiti i novcem iz EU fondova.

Kad je riječ o poljoprivredi, Žinić je istaknuo kako će se zauzeti za osiguranje plasmana poljoprivrednih proizvoda, koji se, kako je rekao, sada prodaju u bescjenje. S tim u vezi najavio je osnutak županijskog otkupno-sabirnog centra za poljoprivredne proizvode.

“Kako bi se učinkovitije koristili novcem iz fondova EU, nužno je županijsku razvojnu agenciju SIMORA osposobiti za tu odgovornu zadaću. Dosad je to bila agencija za uhljebljavanje stranački podobnih, pa će i tu trebati obaviti neke kadrovske promjene. I u drugim županijskim ustanovama i službama, kao što su na primjer TOP terme ili Lječilište Topusko, bit će promjena, ali ne metlom”, rekao je Žinić i dodao kako zna što to znači jer je to osobno doživio u državnom uredu gdje radi.

“Nakon kadrovske analize, zadržat ćemo stručne i sposobne ljude. Nikome ne želim zlo i znam što znači nekome učiniti nepravdu”, rekao je Žinić.

Na pitanje novinara očekuje li nakon preuzimanja dužnosti “kosture iz ormara”, odgovorio je kako ga to trenutačno ne zanima, ali je spreman i na takva iznenađenja.

“Dosadašnja višegodišnja kriminalna hobotnica neće nam biti alibi za nerad i neostvarivanje programa”, dodao je novi župan.

Na kritike svojeg protukandidata Davorka Vidovića po kojima je kampanju vodio zastarjelom retorikom, odgovorio je da program razvoja i oporavka te korištenje EU fondova nisu prošlost te da se kampanja temeljila na radu i razvoju.

Na kraju je dodao kako ne misli biti župan samo birača koji su mu dali glas, nego svih 172.000 stanovnika Sisačko-moslavačke županije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah