Iz HALMED-a poručuju: Primarni izvor informacija o procijepljenosti je HZJZ

cjepivo
Zagreb, 24.03.2021 - Premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministar zdrastva Vili Beroš danas su se javno cijepili cjepivom AstraZenece. Na fotografiji cjepivo AstraZeneca. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u subotu je izdala dodatno priopćenje u kojem pojašnjava da podaci prikupljeni spontanim prijavljivanjem nisu usporedivi s podacima iz registara, a kojima raspolaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Iz HALMED-a su dali dodatna objašnjenja koja smatraju važnima za razumijevanje iznesenih podataka i cjelovitog informiranja javnosti.

“HALMED prikuplja, obrađuje i ocjenjuje prijave sumnji na nuspojave lijekova i cjepiva. Analize prijavljenih slučajeva prolaze detaljnu i potpunu obradu stručnjaka iz raznih područja uključujući i epidemiologe zadužene za mortalitetnu statistiku. Tek nakon toga to postaju vjerodostojni podaci. Na rezultatima sveobuhvatnih analiza takvih vjerodostojnih podataka može se graditi argumentirano postupanje i donositi preporuke ili odluke”, priopćili su iz HALMED-a.

Kažu da je potrebno naglasiti da podaci koje HALMED prikupi putem spontanog prijavljivanja nisu usporedivi s podacima iz registara kojima raspolaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo – primarnim izvorom takvih podataka. Stoga se njihovi podaci ne mogu se stavljati u jednak kontekst s podacima iz registara HZJZ-a.

Podsjećaju kako svi zdravstveni radnici trebaju prijaviti svaku sumnju na nuspojavu cjepiva protiv bolesti covid-19 i svaki neuspjeh cijepljenja. Sve prijave zabilježene su u bazama HALMED-a i HZJZ-a te stoga pružaju vrijedne uvide u primjenu cjepiva u širokoj populaciji.

Uz to, naglašavaju da su sva cjepiva protiv bolesti covid-19 visoko učinkovita u zaštiti od bolesti za koju su namijenjena, kao i u sprječavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda od bolesti covid-19.

“S obzirom na dosadašnja iskustva, prikupljene podatke i rezultate provedenih analiza zaključuje se da cjepiva višestruko nadmašuju rizike od potencijalnih nuspojava, a posebno rizike koje nosi bolest covid-19. Cijepljenje je razuman odabir u očuvanju i zaštiti zdravlja svakog čovjeka i time utječe na trajanje pandemije”, priopćili su iz HALMED-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr