Izglasan zagrebački proračun; zastupnici oporbe napustili glasovanje jer ih je Tomašević vrijeđao

proračun
Fah

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine su s 25 glasova “za” i jednim suzdržanim, bez oporbe, prihvatili proračun Grada Zagreba za 2023. vrijedan 16,6 milijardi kuna (2,2 milijarde eura), koji predviđa trostruko veća kapitalna ulaganja od čak 778 milijuna kuna. Oporbeni zastupnici su prije glasovanja napustili sjednicu zbog toga što ih je, kako su rekli novinarima, u raspravi vrijeđao gradonačelnik Tomislav Tomašević, a predsjednik Gradske skupštine SDP-ov Joško Klisović ih nije zaštitio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U raspravi su oporbeni zastupnici kritizirali prijedlog proračuna gradonačelnika, smatrajući ga nerealnim te ogledalom politike upravljanja gradom – smišljenoj obmani i manipulaciji jer se neće moći ostvariti, javlja HRT.

Herman: Prijedlog proračuna nije realan

”Prijedlog proračuna za iduću godinu nije realan i po našem računu generira jedan manjak, to jest nepodmirene obveze Grada koje će se prenijeti na 2024. godinu u očekivanom iznosu od 81 milijun eura ili 610 milijuna kuna, ustvrdio je HDZ-ov potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman. Dodao je kako je proračun u startu slagan na pogrešnim pretpostavkama. Rekao je i da proračun prikriva minus od 26,6 milijuna eura, a najveći rizik proizlazi iz precijenjenih prihoda i podcijenjenih rashoda te prikazuje nerealni suficit od 57,8 milijuna eura ili 435 milijuna kuna.

Herman je rekao i da je njihov Klub HDZ-a i HSLS-a podnio 11 amandmana vrijednih 17,5 milijuna eura što čini samo 0,8 posto proračuna, a njima bi se znatno podignula dodana vrijednost proračuna za građane Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goluža: Proračun će donijeti deficit

”Vi ovaj proračun predstavljate kao nešto jako dobro, kao nešto što je stabiliziralo gradske financije, kao nešto što će donijeti suficit, dobro građanima Zagreba, a zapravo je istina potpuno suprotna”, ocijenio je Trpimir Goluža, nestranački gradski zastupnik iz Kluba Mosta.

Nestranački zastupnik Ivica Lovrić kaže da ga proračun podsjeća na onaj za 2022. te da je nerealan, pomalo fiktivan i napravljen na način da nisu realno prikazani niti rashodi niti prihodi.

Tomašević: Različitim skupinama olakšavamo teret krize, ali istovremeno imamo trostruko veća ulaganja

Gradonačelnik Tomašević predložio je proračun koji u širem smislu, uz uključenih 340 obrazovnih, socijalnih, zdravstvenih, kulturnih i drugih gradskih ustanova, iznosi 16,6 milijardi kuna, a u užem smislu (samo Grad bez ustanova) iznosi 11,2 milijarde kuna, u odnosu na 11,1 milijardu kuna koliki je u 2022. Na strani prihoda Zagreb planira povući 1,2 milijarde kuna iz EU fondova, što je za pola milijarde kuna više nego ove godine. Zaduživanje se planira srezati na pola u odnosu na prethodne godine, pa se planira zadužiti samo 600 milijuna kuna. I u idućoj godini Grad planira ostvariti suficit od 300 milijuna kuna, kako bi pokrio naslijeđeni dug od 1,4 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Peternel predlaže da se novac za LGBT udruge prenamijeni za groblje hrvatskih vojnika iz II. svjetskog rata

”Puno toga je dobro u gradskom proračunu, a gledali smo i da povećamo za socijalu, kulturu, prihvatili smo i neke amandmane iz oporbe. Gledali smo da različitim skupinama olakšamo teret krize, ali istovremeno da imamo trostruko veća ulaganja”, istaknuo je Tomašević.

Za kritike oporbe kaže da se radi o nerazumijevanju te je odbacio kritike kako je predloženi proračun veći od ovogodišnjeg.

> Mjera roditelj odgojitelj i kaznena prijava protiv Dolenec: Koja je veza prof. Barić i Tomaševićeve vlasti?

”Proračun je samo 0,5 posto veći, ali se promijenila struktura proračuna, povlači se puno više sredstava iz EU i to ide puno više u kapitalna ulaganja”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvojeno devet amandmana na proračun, od kojih dva oporbena

Od 38 amandmana koji su pristigli na prijedlog proračuna, usvojeno je njih devet, od kojih dva oporbena. Prihvaćena su četiri amandmana Kluba SDP-a, tri Kluba SDP-a i Kluba Možemo!, Zagreb je NAŠ!, Nova ljevica, Zelena alternativa – ORaH, jedan Kluba HDZ-a i HSLS-a i jedan Kluba Mosta. Prihvaćeni amandmani ukupno su vrijedni 60 milijuna kuna.

Amandmanima Kluba SDP-a pripremit će se izgradnja doma za starije osobe na zapadu grada, podići imovinski cenzus za isplatu novčanih naknada umirovljenicima sa 1700 na 1800 kuna, osigurati isplata božićnica i uskrsnica za korisnike doplatka za pomoć i njegu i osobne invalidnine, pokriti materijalne troškove vrtićima i školama te ukloniti mulj iz jezera Jarun.

Amandmanima klubova vladajuće većine povećat će se satnica pomoćnicima u nastavi s 30 na 35 kuna, osigurati provođenje pilot-projekta suzbijanja menstrualnog siromaštva te usvojiti program javnih potreba u sportu.

Amandmanom Kluba HDZ-a i HSLS-a povećat će se za 300.000 kuna iznos za medicinsku rehabilitaciju hrvatskih branitelja, a onim Kluba Mosta u iznosu od 150.000 kuna, gradit će se privremeni nogostup u Huzjanovoj ulici, za lakši odlazak djece u školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradska skupština je prije usvajanja proračuna prihvatila i prijedlog 12 oporbenih zastupnika te razriješila potpredsjednika Gradske skupštine Nenada Predovana iz stranke Bandić Milan 365 i za novog potpredsjednika izabrala Igora Peternela iz Domovinskog pokreta.

Prosvjed radnika Čistoće

Važnija tema od proračuna na aktualcu i u izjavama za medije za oporbene zastupnike bio je prosvjed radnika Čistoće, koji se u organizaciji triju sindikata održao srijedu, u vrijeme pregovora o novom Kolektivnom ugovoru radnika Zagrebačkog holdinga.

Radnici su, predvođeni povjerenikom sindikata komunalnih radnika (SSKH) Zdravkom Stoilkovićem, te podržani prisustvom predstavnika gradske oporbe, zahtijevali veće plaće i materijalna prava.

U četvrtak su im podršku dali zastupnici HDZ-a i Stranke rada i solidarnosti, a zastupnica Stranke rada i solidarnosti Gordana Rusak na sjednicu Skupštine čak je došla odjevena u fluorescentno službeno odijelo radnika Čistoće.

”Doći će sigurno do povećanja materijalnih prava, postoji dobra volja nas i sindikata”, ponovio je Tomašević rekavši kako se upravo razgovara o povećanju plaća, a većina sindikata smatra da pregovori idu u dobrom smjeru.

No, poručio je da se neće izravno sastajati sa sindikalcima Holdinga jer “nije mikromenadžer”, poput bivšeg gradonačelnika, pa će pregovore sa sindikalnim predstavnicima voditi Uprava Holdinga.

”Imamo osam sindikata koji smatraju da pregovori idu u dobrom smjeru, a jedan sindikat organizira taj prosvjed”, poručio je Tomašević.

Na pitanje novinara kako će Holding izdržati takvo povećanje plaća radnicima, odnosno može li se to bez poskupljenja usluga, Tomašević nije dao konkretan odgovor.

Radili smo uštede kroz javne nabave i smanjenje viška radnika u administraciji, zato je odgođen efekt poskupljenja, poručio je, no nije želio reći hoće li zbog eventualnih povećanja plaća biti nužno povećati cijene komunalnih usluga u gradu, niti je otkrio gdje su moguća poskupljenja.

Lovrić je na aktualnom satu optužio gradsku vlast da pojeftinjenjem usluga za 31 % teleoperaterima preko Zagrebačkog digitalnog grada “priprema teren za privatizaciju” te podružnice Holdinga, no Tomašević je tu tezu odbacio kao promašenu.

”Cijene su bile veće od svih drugih konkurenata, pa su sa snižavanjem cijena zapravo porasli prihodi”, poručio je Tomašević.

Tomašević: Vodoopskrba gubi 200 milijuna kuna godišnje

Na pitanje zastupnika HSLS-a Kristijana Jelića o poskupljenju vode u Zagrebu, Tomašević je najavio da će se ono odgoditi do 1. ožujka, ali istaknuo da će ono biti na razini 15 %, umjesto najavljenih 20 % jer je Vlada odustala od primjene vodne uredbe.

”Na godišnjoj razini gubitak Vodoopskrbe je 200 milijuna kuna, a 50 milijuna kuna iznose trenutni minusi Vodoopskrbe. Zatim, potrebno nam je barem 100 milijuna kuna godišnje za investicije”, istaknuo je Tomašević te Jeliću, koji je tražio da se voda postupi tek za 5 %, poručio da to nije moguće.

Poručio je da Uprava Holdinga radi što može, ali da ne može iz proračuna financirati operativni gubitak Vodoopskrbe, kao ni investicije.

Demantirao je špekulacije o ostavci direktora Vodoopskrbe i odvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.