Iznenada preminuo Marko Petrak, predstojnik Katedre za rimsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta

marko petrak
Foto: Pravni fakultet

Iznenada je preminuo Marko Petrak, predstojnik Katedre za rimsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, izvijestio je dekan Ivan Koprić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moja iskrena sućut obitelji, prijateljima, kolegama i znancima kolege i prijatelja profesora dr. sc. Marka Petraka kojeg nam je sudbina prerano uzela”, napisao je jutros dekan Koprić. Pravni fakultet, stoji u tužnoj objavi, “zadržat će trajnu uspomenu na prof. dr. sc. Marka Petraka kao istaknutog nastavnika i svog dobrog kolegu”.

Redoviti profesor

Prof. dr. sc. Marko Petrak bio je redoviti profesor u trajnom zvanju i predstojnik Katedre za rimsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Studirao je i diplomirao Pravni fakultet (pravni studij) te Filozofski fakultet (studij filozofije) Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon četverogodišnjeg programa latinskog jezika u prethodnom školovanju, završio je, u okvirima izbornosti unutar filozofskog studija, i dvije godine studija klasične filologije, s posebnim težištem na grčkom jeziku i književnosti.

Doktorirao rimsko pravo

Postdiplomsko je usavršio medievistiku (Dubrovačka medievistička radionica pri Međunarodnom središtu hrvatskih sveučilišta). Magistrirao je građanskopravne znanosti te potom filozofiju (znanstveni smjer) na Sveučilištu u Zagrebu. Doktorirao je iz znanstvene grane rimsko pravo (2003) na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Postdoktorsko usavršavanje u Centru za studije i istraživanja antičkih prava (Centro di studi e ricerche sui Diritti Antichi) Sveučilišta u Paviji (Almo Collegio Borromeo) (2005).

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predavao je Rimsko privatno pravo kao obvezni predmet, nekoliko izbornih pravnih predmeta (Ius commune, Byzantine law, Kanonsko pravo i hrvatski pravni sustav), kao i Latinski jezik za pravnike (Latinitas iuridica). Bio je gostujući profesor na Sveučilištu u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor četiri knjige

Autor je četiri knjige te stotinjak radova iz područja rimskog prava i drugih pravnih grana te oko sedamsto stručnih priloga. Bio je prodekan Pravnog fakulteta (2003-2005) (2009-2011). Također je bio zamjenik predsjednika nacionalnog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju (2006-2011). Obnašao je dužnost predstojnika Zavoda za pravnu povijest i rimsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2013-2019). Bio je član znanstvenog vijeća Instituta za klasične jezike i književnost Latina et Graeca (Zagreb).

Bizantski studiji

U svojstvu glavnog tajnika Hrvatskog društva za bizantske studije, Petrak je bio nacionalni predstavnik pri Međunarodnoj asocijaciji za bizantske studije (International Association of Byzantine Studies) kao krovnoj svjetskoj udruzi. Također je bio član  uredništva edicije Studies in the History of Private Law (Brill/Netherlands), uredništva časopisa Legal Roots. The International Journal of Roman Law, Legal History and Comparative Law (Napoli/Italia),  Ius Romanum (Sofija/Bugarska), Forum Prawnicze (Warszawa), Akropolis. Journal of Hellenic Studies, Studia iuridica Montenegrina (Podgorica), uredništva biblioteke Studia canonica Croatica  te glavni urednik Zbornika Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Nagrade i priznanja

Recenzent Europske znanstvene zaklade (European Science Foundation) (od 2009) te član njezinog College of Expert Reviewers​ (od 2016). Nagrade i priznanja: Priznanje za knjigu od značaja za unapređenje pravne struke  zaklade dr. sc. Jadranko Crnić (2020); Posebno priznanje Hrvatskog kanonističkog društva za znanstveni doprinos na području kanonskog prava (2015.); Godišnja nagrada mladim znanstvenicima i umjetnicima Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenika u Zagrebu (2002).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je oženjen i otac dvoje djece.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.