Jakovina prozvao Plenkovića zbog HOS-ovih ploča, reagirali i Banski dvori

Foto: fah

Gostujući na N1 televiziji, povjesničar Tvrtko Jakovina kritizirao je premijera Andreja Plenkovića i hrvatsku vlast.

Jakovina: Ako nismo naučili ništa iz povijesti od 1941. do 1945., onda smo mogli od 1991.

Povjesničari o Titu: Lučić argumentima o totalitarizmu, Jakovina lupanjem po stolu branio doživotnog predsjednika

Tvrtko Jakovina prijavljen Etičkom povjerenstvu Filozofskog fakulteta

Komentirajući činjenicu da je ove godine Koordinacija židovskih općina odlučila bojkotirati obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta zbog, kako navode, “veličanja ustaštva u Hrvatskoj”, Jakovina je rekao:

“Bojkot je logičan jer osim židovskih zajednica nitko nije učinio nešto stvarno, neku akciju koja je bila ovako vidljiva. To je bilo primijećeno i dan prije premijerovog odlaska u Izrael”.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da ga prilikom posjeta Izraelu nitko nije pitao za sporne ploče HOS-a s natpisom ‘Za dom spremni’, no Jakovina – piše N1 – tvrdi drugačije: “Koliko sam ja čuo, u Yad Vashemu su ga pitali za ploče. Ne znam što je točno rekao, ali su ga pitali. Možda ne bi bilo loše da to što je rekao tamo ponovi u Hrvatskoj.”

“Premijer je rekao da su te ploče spomenik poginulim braniteljima. Ja bih njega pitao je li Hrvatsku oslobađala Hrvatska vojska ili paravojne grupacije. To bih ga pitao da sam u Hrvatskoj vojsci”, nadodaje Jakovina.

Na izjave Tvrtka Jakovine u međuvremenu je, za N1, reagirala i Vlada:

“Poštovani,

prenoseći gostovanje prof. Jakovine na N1 televiziji, u dijelu razgovora iznesene su netočne, neprovjerene i neosnovane tvrdnje.

Tako se u tekstu, među ostalim, navodi, citiramo: ‘Premijer Andrej Plenković izjavio je da ga prilikom posjeta Izraelu nitko nije pitao za sporne ploče HOS-a s ustaškim pozdravom Za dom spremni, no Jakovina tvrdi drugačije: “Koliko sam ja čuo, u Yad Vashemu su ga pitali za ploče. Ne znam što je točno rekao, ali su ga pitali. Možda ne bi bilo loše da to što je rekao tamo ponovi u Hrvatskoj.’

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je Izrael na poziv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, s kojim se sastao u Jeruzalemu. Tijekom boravka u Jeruzalemu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković susreo se s predsjednikom Države Izrael, čelnicom oporbe, a posjetio je i Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem. Obišao je Povijesni muzej holokausta te položio vijenac u Dvorani sjećanja. Potom je obišao audio-vizualni centar te Muzej djece žrtava holokausta Yad Leyeled.

Ni tijekom službenog susreta s izraelskim premijerom, predsjednikom, čelnicom oporbe, kao ni tijekom obilaska Yad Vashema ni u jednom trenutku nije bilo pitanja o pločama.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da je posjet Memorijalnome centru Yad Vashem na njega ostavio snažan dojam te da iskreno suosjeća s dubokom patnjom, borbom i opstankom židovskog naroda tijekom holokausta. „Duboko sam dirnut tragedijom i strahotama ovog najgoreg zločina protiv čovječnosti i genocida. Ovdje smo kako bismo sačuvali uspomenu na svaku od 6 milijuna žrtava za buduće naraštaje i jačali uključenost u unaprjeđivanje vrijednosti međusobnog poštovanja, razumijevanja i tolerancije. Moja posvećenost borbi protiv svakog oblika mržnje, rasizma i negiranja Holokausta još je pojačana ovim dvodnevnim posjetom i sjećanjem na preko stotinu hrvatskih pravednika među narodima. Izražavam najiskrenije suosjećanje s obiteljima žrtava i židovskim narodom, u ime hrvatske Vlade, i pridružujem se glasu čovječanstva koji kaže: Nikad više!“, rekao je po završetku posjeta predsjednik Vlade Andrej Plenković.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hr.n1info.com