Jasen Mesić: Radman je pritiscima nastojao ušutkati NO da o tome ne govore u javnosti

HDZ-ov saborski zastupnik Jasen Mesić upozorio je da će Nadzorni odbor HRT-a danas na telefonskoj sjednici odlučivati o potpisivanju trogodišnjeg ugovora HRT-a i ZAMP-a vrijednog 67,5 milijuna kuna, a da ravnatelj HRT-a Goran Radman nije objasnio niti opovrgnuo sumnje koje su o tom ugovoru iskazali pojedini članovi NO-a.

Članovi Nadzornog odbora HRT-a postavili su pitanja i tražili objašnjenja vezano uz sklapanje trogodišnjeg ugovora između HRT-a i ZAPM-a u vrijednosti od preko 67 milijuna kuna.

Mesić je istaknuo je kako ravnatelj HRT-a Gotan Radman nije dostavio nikakva dodatna objašnjenja gdje bi opovrgnuo sumnje koje se pojavljuju vezane uz taj ugovor, te zbog toga smatra da se ne ide u potpisivanje ugovora dok svi podaci ne budu jasni.

“Odgovorio je prosvjednim pismom gdje je nastojao pritiscima ušutkati članove NO-a da o tome ne govore u javnosti”, rekao je te dodao kako i dalje nema odgovora što je s potencijalnim sukobom interesa Borisa Sruka, ravnatelja Poslovanja HRT-a, koji je sudjelovao u pregovorima s HDS ZAMP-om a živi u stanu koji je ZAMP ovršio. Što će biti s tim stanom ako se ugovor potpiše, zašto se ide na trogodišnji ugovor i zašto se uvodi klauzula o smanjenju popusta HRT-u u slučaju rasta BDP-a?

Pojasnio je da je današnja sjednica NO-a HRT-a sazvana kao telefonska sjednica – članovi koji imaju zakonsku obavezu pratiti poslovanje glavnog ravnatelja i upozoriti na nelogičnosti i nepravilnosti to će riješiti sad telefonski.

“Danas na toj telefonskoj sjednici sve ostaje na savjesti članova Nadzornog odbora koji će u telefonskom pozivu morati odlučiti hoće li svojim glasom pokriti ovakav netransparentan čin ravnatelja HRT-a i na neki način dati privolu da se javni novac poreznih obveznika, pretplatnika HRT-a, na ovakav način ugovara 3 godine unaprijed”, ocijenio je Mesić.

Upozorava na pritisak na članove NO-a HRT-a kako bi promijenili svoje mišljenje, a istovremeno nisu dobili dodatna objašnjenja o dotičnom ugovoru.

Mesić kaže da temeljni ugovor datira iz 1992. godine, a od tada se svake godine potpisuju aneksi tom ugovoru na rok od godine dana.

HDZ će tražiti tematsku sjednicu saborskog Odbora za medije, odgovorio je Mesić na upit što se još može učiniti s obzirom da su se za taj slučaj nenadležnim proglasili Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i DORH.

Istaknuo je kako je HDZ za čuvanje i poštivanje autorskih prava, no to mora biti izvedeno na transparentan način.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah