Jeleniću ponovno produljena suspenzija na tri mjeseca zbog članstva u masonskoj loži

Jelenić
Zagreb, 24.05.2019. - Državno odvjetništvo Republike Hrvatske održalo je svečanost povodom obilježavanja Dana državnog odvjetništva. Na fotografiji glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Na današnjem ročištu pred DOV-om trebao bi biti saslušan ključni svjedok afere Nikica Gabrić.

Nakon što je dan prije isteka tromjesečne suspenzije Vrhovni sud iz trećega puta potvrdio suspenziju bivšemu glavnome državnom odvjetniku Draženu Jeleniću, dan kasnije, 14. listopada, ta suspenzija mu je produljena za nova tri mjeseca. Na tu odluku Jelenić se ponovno može žaliti, a valja očekivati da će to pravo i iskoristiti, javlja N1.

U međuvremenu, stegovni postupak protiv Jelenića, koji je inicirala glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, a u kojemu traži Jelenićevo razrješenje, odnosno otkaz iz DORH-a, se nastavlja. Na današnjem ročištu pred DOV-om bi, prema saznanjima Jutarnjeg lista, trebao biti saslušan i oftamolog Nikica Gabrić, zapravo ključni svjedok čitave afere koja je na kraju dovela do Jelenićeve smjene s mjesta prvoga čovjeka Državnoga odvjetništva.

Naime, upravo Gabrić je bio osoba koja je prijavila kako ga glavni urednik te vlasnica i jedan novinar portala 7dnevno ucjenjuju tražeći od njega novac kako ne bi objavili da je on pripadnik i osnivač jedne masonske lože u Hrvatskoj.

Tada se otkrilo i da je Jelenić, koji je u to vrijeme bio glavni glavni državni odvjetnik član te iste lože, a Gabrić ga je u nekoliko javnih istupa optužio da se u navedenome slučaju pokazao nekompetentan. Nakon otkrića Jelenić je bio prisiljen podnijeti ostavku, no skoro godinu dana nakon toga nova glavna državna odvjetnica protiv svojega prethodnika traži pokretanje stegovnoga postupka.

DOV protiv Jelenića pokreće postupak te mu određuje mjeru suspenzije dok taj postupak traje, no u dva navrata tu mjeru je po Jelenićevoj žalbi najprije ukidao Vrhovni sud, a treći put, samo dan nakon isteka drugoga tromjesečja suspenzije Vrhovni sud je odbacio treću Jelenićevu žalbu te potvrdio odluku o suspenziji. U obje odluke Vrhovni sud je rekao kako je DOV manjkavo obrazložio odluke o suspenziji, no u zadnjoj odluci su naveli kako je suspenzija dobro obrazložena.

Ta pravomoćna odluka je, pak, dan kasnije 14. listopada postala nevažeća pa je DOV odredio novu. Jelenić pak u svojoj obrani tvrdi kako je odluka da ga se udalji iz DORH-a zbog članstva u masonima diskriminatorna te navodi da je Europski sud za ljudska prava već dva puta u Italiji odlučivao u sličnim predmetima te našao da pripadanje masonima nije zapreka za obavljanje pravosudne dužnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1/Jutarnji list