Jesu li ispunjeni uvjeti za regularno održavanje izbora u srpnju?

Foto: Fah

Teško je ne reagirati na intervju koji je Jutarnjem listu dao predsjednik Vrhovnog suda i
predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP-a) u kojem se nameće niz pitanja i sadrži mnoge nedorečenosti .

Na postavljeno pitanje, što ako zbog epidemioloških mjera neće moći glasati svi građani do 19h, Predsjednik izbornog povjerenstva odgovorio je da „svi koji su u redu …moći će glasati“.

Nameće se pitanje, na koji način će se regulirati izbori ako će na dan izbora „ u redu“ stajati glasači i nakon 24 sata – što je na nekim biračkim mjestima vrlo izgledno.

Naime, čl. 5 Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor propisuje da se Odlukom o raspisivanju izbora određuje dan provedbe izbora, i u sljedećem stavku stoji da je dan izbora neradni dan.

Konkretno ako se izbori propišu za 12. srpanj 2020.(nedjelja), hoće li se glasačima koji stoje u redu omogućiti glasanje i 13. srpnja 2020. ( ponedjeljak).

Dovoljno je prisjetiti se situacije u Mostaru kada se stajalo u redu i glasalo do ponoći u situaciji bez koronavirusa.

Na pitanje što će biti s glasačima koji su izolirani ili koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu izaći na birališta, predsjednik izbornog povjerenstva odgovorio je da će u toj situaciji, sukladno zakonu, dva člana biračkoga odbora doći u stan birača, a procedurom će se odrediti zaštita.

Nastavno, predsjednik izbornog povjerenstva navodi da će kod provjere identiteta birači na kratko skinuti masku.

Članove biračkog odbora bit će potrebno zaštiti na identičan način kao što se štite zdravstveni radnici koji dolaze u kontakt s potencijalno zaraženim osobama.

Ako slijedimo propisane epidemiološke mjere uočavamo nesuglasje te stoga smatram važnim istaknuti činjenice :

– maska koja se jednom skine, ne smije se vratiti na lice jer je potencijalno kontaminirana

– u situaciji kada dva člana biračkog tijela dolaze u stan bolesne/ izolirane osobe moraju imati istovjetne uvjete kao i zdravstveno i drugo osoblje koje dolazi u kontakt s potencijalno zaraženim osobama

– kompletna oprema ( maska,vezir, zaštitno odijelo) se skida u strogo kontroliranim uvjetima što znači da se ne može ostaviti na primjer u stubištu ili se vratiti na biračko mjesto

-zaštitna oprema smije se u ovim uvjetima koristiti samo jednom,a prilikom odlaska kod drugog glasača obavezno je uzeti novu opremu,jer prethodna može biti kontaminirana

Također, sporna je i izjava predsjednika Državnog izbornog povjerenstva da je maska samo preporuka.

Tu je važno istaknuti da je maska i obveza kod izoliranih osoba koji prema uputi gospodina Capaka mogu izaći na birališta.

Zaključno, jesu li u državnom proračunu RH izdvojena sredstva za zdravstvenu zaštitu kako članova biračkih odbora tako i glasača koji su u samoizolaciji,a koji prema uputama mogu izaći s masksama na glasačka mjesta?

Jesu li organizirani tečajevi za pravilnu primjenu svih epidemioloških mjera?

Pravna struka će vam reći da članovi biračkog ovlasti nemaju ovlasti zatražiti od birača da sa sebe skinu bilo koji dio odjeće, pa tako ni masku.

Zakon točno propisuje tko i u kojim okolnostima ima zakonske ovlasti zatražiti takvo postupanje i po čijem nalogu je građanin dužan postupiti na zahtjev .

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva nadalje navodi da je prvi preduvjet za provođenje izbora za hrvatske državljane u inozemstvu da zemlja u kojoj se izbori trebaju provesti – dopusti njihovo provođenje.

Postavlja se pitanje jesu li izbori legalni ako na njih ne mogu izaći državljani RH koji imaju prebivalište ili boravište u stranoj zemlji i žele izaći na glasanje? Jer, to je ustavno pravo svakog građanina RH – a ostvarivanje njihovog prava može biti zapriječeno zbog epidemioloških mjera u državama boravka/ prebivališta.

Mi danas ne znamo kakva će biti epidemiološka situacija za 2 mjeseca. kada se predviđaju izbori.
Sada znamo, da se nakon popuštanja epidemioloških mjera u Njemačkoj broj zaraženih utrostručio.
Poznato je i da će doći određen broj glasača iz Srbije na glasačka mjesta u RH, kao i iz BIH.

Kad potencijalni glasači iz nekih susjednih država, pristupe biralištima u RH,prema mjerama koje su danas na snazi moraju ili napraviti test ne stariji od 72 sata ili ići u izolaciju na dva tjedna. Pitamo se, ako se testiraju na čiji će to biti račun?

Previše je upitnika. Kada sve gore navedeno sagledamo nameće se pitanje svih pitanja. Jesu li ispunjeni svi uvjeti za regularno održavanje izbora s obzirom na izvanredne okolnosti u RH?

Teško je povjerovati da je u interesu građana da se izbori održavaju u uvjetima u kojima svi nemaju priliku iskoristiti svoje Ustavom zajamčeno pravo na izbor političkih predstavnika u Hrvatskom saboru.

* Autorica je diplomirala na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U 30 godina staža obnašala je funkciju zamjenika općinskog državnog odvjetništva i suca kaznenog odjela

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.