Josić: Matoš je najbolji dijagnostičar hrvatske zbilje

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara organizirat će manifestaciju obilježavanja 1oo. obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša koja će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića od 11. do 17. ožujka, a od 14. do 17. ožujka na Trgu Petra Preradovića će se obilježiti smrt velikog hrvatskog književnika pod geslom “Hrvatska je zaslužila malo sreće, hrvatski branitelji za djecu i mlade: Matoševa Hrvatska”.

Na manifestaciji će sudjelovati hrvatski dramski i glazbeni umjetnici, studenti i učenici koji će nastojati povezati glazbom, riječima i pjesmom sve što je Matoš snažno ostvario, rekla je Eva Kirchmayer Bilić, pijanistica i profesorica na Muzičkoj akademiji Zagreb. Predviđene su i radionice, poetski recitali i igranice za učeke nižih razreda.

Već dvadeset godina hrvatski branitelji se prikazuju u negativnom kontekstu. Smatramo da bi upravo jedna kulturna manifestacija, koju će prirediti branitelji za mlade, za našu budućnost, pokrenuti branitelje da se napokon uključe aktivnije u društvo, rekao je Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Istaknuo je da je važno da mladost vidi kako je Matoš prije sto godina govorio o problematici koja se može prenijeti i na današnje društvo.

Matoš je rođen u Tovarniku, što je neposredna blizina Vukovara, stoga mislimo da je red ga predstavi upravo Stožer za obranu Vukovara i obilježi ovu manifestaciju, rekao je Josić, jer je on najbolji dijagnostičar hrvatske zbilje. Njegovi nam stihovi olakšavaju razumjeti današnjicu i govore što trebamo napraviti da bismo ispravili greške iz prošlosti. Upravo u tome smo vidjeli značajku 100. obljetnice njegove smrti, istaknuo je Josić, koju ćemo obilježiti bogatim programom.

Znamo da ove godine održavamo obljetnicu smrti A.G.Matoša, stoga nam je čast da su hrvatski branitelji, na čelu sa Stožerom za obranu hrvatski Vukovar, pokrenuli inicijativu posvećenu mladima kojom će se obilježiti smrti velikog hrvatskog književnika čije je djelovanje naznačilo veliku prekretnicu u hrvatskoj književnosti, napomenula je Kirchmayer Bilić, te imao mnogostruki utjecaj na velike književnike koje će doći poslije njega – Tin Ujević, Miroslav Krleža.

Pokrovitelj cijele manifestacije je Grad Zagreb.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr