Josip Jović: Boris Vujčić kao Luka Modrić

Foto: Snimka zaslona

Luki Modriću, koji je četiri puta u istoj, prošloj godini proglašen najboljim nogometašem na svijetu, ozbiljno prijeti Boris Vujčić, koji nije nogometaš, već guverner HNB-a. Njega je najprije GlobalMarkets proglasio najboljim guvernerom srednje i jugoistočne Europe, da bi The Banker, publikacija iz grupe Financial Times, otišla korak dalje, piše Josip Jović za Slobodnu Dalmaciju.

Po njezinu izboru Vujčić je apsolutni prvak Europe i svijeta, najbolji guverner kontinenta i planeta. Presudili su, kaže se u obrazloženjima, stabilnost tečaja, financijska stabilnost banaka u krizi “Agrokora”, težnja prema eurozoni i, gle čuda, dva kvazifinancijalna argumenta: zalaganje za reformu školstva te za „pametnu imigracijsku politiku“ (sic!).

S izborom Vujčića za najboljeg guvernera, ne bi se složili Drago Jakovčević i Ivan Lovrinović, koji su iznijeli čitav niz primjedbi na rad HNB-a i njegova prvog čovjeka, smatra Jović, kao i da sve te nagrade imaju svoju cijenu i svoju namjenu.

Međunarodne financijske institucije i njihove agencije i publikacije vode računa o svojim i širim globalnim interesima (vidi ono o „pametnoj imigracijskoj politici“) u koje se očito HNB savršeno uklapa. Uostalom, osim što guvernera svakih osam godina formalno potvrđuje Sabor, HNB je izuzet iz ingerencija države, koja nad njim nema niti mogućnost revizije.

Osobno nemam povjerenja u čovjeka koji se s plaćom od pedeset tisuća kuna ganja po sudu zbog kazne za pogrešno parkiranje, zaključio je Jović u svojoj kolumni za kraj.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija