Josipović: Vlada treba razmisliti o uvođenju outsourcinga

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas kako bi Vlada trebala razmisliti o uvođenju outsourcinga jer taj sustav, kako je rekao, nosi opasnost izigravanja prava iz radnog odnosa zaposlenih u javnim službama.

“Da sam u Vladi, ozbiljno bih razmislio da li takav sustav uopće uvoditi. On nosi veliku opasnost da se kriteriji zapošljavanja i radnog odnosa, prava iz radnog odnosa, onim ljudima koji danas imaju korektan radni status u javnim institucijama, zapravo izigra”, rekao je Josipović u emisiji Media servisa “Na Pantovčaku”.

S obzirom na krizu u kojoj se nalazi Hrvatska i iz koje nije izašla, Josipović ocjenjuje kako Vladu koja je na polovici svog mandata čeka još puno teškog posla da bi svoj mandat zaključila s nečim što bi javnost prepoznala kao pozitivan rezultat.

U kontekstu nedavne izjave ministra financija Borisa Lalovca da je dužnička kriza u zemlji eksplodirala, Josipović podsjeća na 20-ak mjera koje je predložio za izlazak građana iz dužničke krize te kaže kako su neke od njih implementirane, a neke se sada uvode.

“Za moj ukus sve je to prepolako. (…) Pa, zar je zaista trebalo čekati da ta kriza eksplodira pa da se neke od ovih mjera implementiraju”, kazao je. Iznio je i svoj stav da u zemlji mora postojati konsenzus svih aktera kako bi se provele reforme.

“Ako vlada na čelu s Milanovićem misli da može reforme zdravstva i mirovinskog sustava provesti bez konsenzusa, s veseljem čekam da vidim rezultat”, rekao je.

Ponavlja i da on ne može sazvati sjednicu Vlade na neku temu, konkretno gospodarstva, a što od njega traže pojedine stranke, kazavši kako je to jedno “ustavno mrtvorođenče”. “Predlagati premijeru da mu netko drugi saziva sjednicu je, naravno, neprihvatljivo premijeru. Pa to smo vidjeli za HDZ-ove vlade”, kazao je.

Upitan bi li trebalo preferencijalno glasovanje, koje postoji na izborima za Europski parlament, uvesti i na parlamentarnim izborima, Josipović odgovara kako se zalaže za jačanje pozicije građana u procesu odlučivanja.

„Poziciju građana u procesu odlučivanja trebalo bi ojačati, naravno, ne diskvalificirajući parlamentarni sustav“, rekao je.

Izbori za parlement, smatra Josipović, dobra su prilika za to, te ocjenjuje da su prvi demokratski izbori bili “bolje struktrirani no što danas imamo u izbornom sustavu”.

Govoreći o nadzoru obavještajnog sustava, Josipović je upozorio na problem da policija, temljem sadašnjih propisa, može provoditi nadzor odnosno prisluškivanje neke osobe izravno kod operetera.

Josipović je, na pitanje novinara, kazao i da je premijer Milanović trebao razmisliti o odlasku na Svjetsko nogometno prvenstvo koje otvaraju Hrvatska i Brazil. Kaže kako je njegov odabir bio da ne ide na tu utakmicu zbog vanjskopolitičkih obveza koje ima te u uvjetima krize i ograničenog novca Ureda predsjednika.

Josipović se dotaknuo i novih rekonstrukcija u Vladi RH ocijenivši  kako će Siniša Varga i Vedran Mornar, koje predsjednik vlade Zoran Milanović predlaže za nove ministre – zdravlja te znanosti, obrazovanja i sporta – sasvim sigurno dati novi impuls u svojim resorima te u Vladi.

“Vidimo da u državi postoje brojni problemi i da danas nije lako, posebno u resorima o kojima je riječ”, dodao je.

U oba resora, ističe predsjednik, postoji zajednički ključni problem – dramatična disproporcija između naših želja kako bismo da sustav funkcionira i raspoloživih financijskih sredstava.

Josipović se ne slaže s procjenama u javnosti da je kod današnjih smjena riječ o revanšizmu prema Ostojiću, s obzirom na njegove stavove suprotne Milanovićevima vezano uz izbacivanje Slavka Linića iz SDP-a, a da je Jovanović kolateralna žrtva.

“Mislim da su to nagađanja. Rekao bih da je riječ o procjeni da u ta dva resora postoje teški problemi i da dosad nije bilo pravog odgovora, unatoč ulaganom trudu”, ocijenio je Josipović ponovivši kako rezultata nije bilo upravo zbog disporporcije između želja i raspoloživih financijskih sredstava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr