Josipović za autentično tumačenje zakona – nedemokratski institut iz komunizma

Predsjednik Ivo Josipović ustvrdio je danas da pravni institut autentičnog tumačenja Hrvatska ima dugi niz godina i da će ga koristiti dokle god postoji, bez obzira na njegove „slabosti“ i „teorijske probleme“.

Sudac suda Europske unije i profesor s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Siniša Rodin autentično tumačenje zakona nazvao je ideološkom slikom komunizma, nazivajući ga protuustavnim i nedemokratskim te institutom koji se prometnuo u ideološki neutralan instrument arbitrarne političke sile.

Na pitanje novinara naroda.hr kako komentira kritiku pravnog instituta autentičnog tumačenja po kojem se tako kontrolira izvršnu i sudbenu vlast, što je još uvijek prisutno u političkoj i pravnoj kulturi post-komunističkih država, predsjednik Josipović je prilikom današnjeg posjeta Grafičkoj školi povodom obilježavanja 120. godišnjice, istaknuo da ne vidi problem u korištenju autentičnog tumačenja.

„U svakom slučaju riječ je o tumačenju koje mi imamo dugi niz godina i koji je primjenjivan i koji ima svoje slabosti i određenih teorijskih problema. Međutim mi taj institut imamo, primjenjivali smo ga i Sabor ga je primjenjivao relativno rijetko ali ga je primjenjivao onda kada je to zaista bilo potrebno, prema tome dok taj institut postoji može ga se koristiti i ne vidim u tome neki poseban problem“, rekao je Josipović.

Na pitanje ne misli li da bi bilo bolje da tumačenja tog instituta daju suci Ustavnog i Vrhovnog suda kroz sudsku praksu, a ne zastupnici u Saboru dizanjem ruku Josipović je odgovorio: „Pa zastupnici u Saboru su donijeli taj zakon pa je pretpostavka da znaju što su mislili kada su donosili zakon“ i dodao da se interpretacija zakona odvija na nekoliko razina.

„Naravno interpretacija zakona se odvija na nekoliko razina, odvija se na svakodnevnoj razini svakoga od nas kada gledamo određene propise, na sudskoj razini i na zakonodavnoj razini dakle zakonodavnog tijela koje je donijelo propise“, istaknuo je Josipović.

Na pitanje novinara kada će referendum o ćirilici doći na dnevni red saborskog Odbora Josipović je kratko odgovorio: „Ja sam siguran da će doći, imamo propisanu proceduru i vjerujem da će se to u neko skorije vrijeme dogoditi“.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko uputio je krajem prošlog tjedna pismo zamolbe predsjedniku Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da tu temu stavi na dnevni red i odluči o zahtjevu, a predsjednik Josipović prokomentirao je da će to pismo biti poticaj da se donesu odgovarajuće odluke.

Na pitanje novinara kako komentira mišljenje svojeg savjetnika Dejana Jovića da „cijeli Balkan treba pustiti u uniju po brzom postupku“ Josipović je odgovorio da se slaže da trebamo pomoći svojim susjedima da što prije uđu u Europsku uniju ali ne „mimo kriterija“.

„Mislim da je Hrvatska kroz nekoliko različitih izjava pa i kroz deklaraciju u Saboru na neki način iskazala svoj interes da sve zemlje u okružju postanu članice EU, a one koje žele i NATO-a jer to pridonosi našoj sigurnosti i stabilnosti regije“, rekao je Josipović.

Josipović je istaknuo da nas na to pozivaju i nedavne situacije u Ukrajini koje upozoravaju na različite, moguće i neželjene scenarije.

„Posljednji događaji u Ukrajini upozoravaju na različite moguće i neželjene scenarije, prema tome rekao bih da mislim da treba pomoći našim susjedima, posebice smo zainteresirani za BIH, da što prije uđu u EU ali ne mimo kriterija. Treba smisliti neki plan ili projekt u kojem će ih se motivirati da što prije obave reforme ali sve ono što smo mi ispunili moraju ispuniti i oni“, istaknuo je Josipović.

Josipović je ocijenio i predstavljanje našeg pravnog tima na Međunarodnom sudu u Haagu te dodao da još uvijek ne može donositi procjene o tome koja će biti konačna odluka suda.

„Mislim da je pravni tim koji nas je zastupao u Haagu napravio vrlo dobar posao da su učinili najbolje što se moglo, imam sliku onoga što se događalo tim prije što sam i ja radio na toj tužbi prije mnogo godina, a što će sud odlučiti to je zaista teško predvidjeti, znamo sve okolnosti, teškoće dokazivanja, pravne probleme –jednom riječju zadovoljan sam nastupom naše pravne ekipe,“ izjavio je Josipović.

Josipović je i kratko prokomentirao podizanje optužnice protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija od strane Uskoka rekavši: „Očekujem da DORH štiti zakon i da progoni svakog onog za koga smatra da je počinio kazneno djelo ali detalje ne mogu komentirati.“

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr