Jutarnji list treba prestati sa sramoćenjem neistomišljenika

Udruga U ime obitelji uputila je Jutarnjem listu demanti vezan za tekst koji je objavljen na portalu Jutarnjeg lista 8. travnja 2014., novinara Davora Butorca, pod naslovom „Željka Markić udvostručila zahtjev – ‘Nije mi dosta 20 000 kuna za duševne boli. Tražim četrdeset zbog statusa na Facebooku!’“. Tekst koji je novinar Davor Butorac objavio u Jutarnjem listu predstavlja nastavak javnog sramoćenja i namjernog iznošenja neistina koje Jutarnji list sustavno iznosi o dr. Željki Markić i drugim predstavnicima i podupirateljima „U ime obitelji“.

U jučerašnjem tekstu ovo su netočnosti: Izjava dr. Željke Markić o samohranim roditeljima u televizijskoj emisiji “Veto” na Jabuka TV-u, 12. studenoga 2013. kada je govorila o važnosti oca i majke za dijete, kao i o samohranim roditeljima te je rekla: “Najbolja majka, najsnažnija, najodgovornija, najkompetentnija, najnježnija, ne može svom djetetu u potpunosti zamijeniti oca. Niti najbolji otac ne može u potpunosti djetetu zamijeniti najbolju majku. Vaša majka je očito obavila odličan posao s vama (voditeljica je rekla da je njezina majka samohrana), kao što čini jako puno samohranih roditelja. Jako puno samohranih roditelja su dio ove Inicijative upravo radi toga što oni razumiju koliko je teško sam podići dijete, upravo zato što oni razumiju koliko im fali, koliko im je teško kad oni sami odgajaju dijete. …Dijete treba i oca i majku i ako društvo može, treba to osigurati. Postoji niz različitih situacija, ali ja bih isto rekla da u situacijama gdje roditelji samohrani podižu svoju djecu, ti roditelji to rade uz jako velike žrtve. Također, uspjeh u odgoju te djece jako ovisi o obitelji, o onima koji su oko njih, djedovi, bake, ujaci, tete, dakle, u situaciji u kojoj se naruši jedan prirodni odnos, ulazi obitelj, ulazi zajednica koja toj djeci pomaže”.

Kako je ova izjava i demanti netočnog prenošenja ove izjave u izdanjima EPH grupe i drugih medija u više navrata objavljena, iz navedenog proizlazi da je Jutarnji list ponovio netočno prenošenje izjave s namjerom sramoćenja i pogrešnog informiranja javnosti.

Odgovor dr. Markić na pitanje novinarke u istoj emisiji: Biste li svoje dijete radije dali na posvajanje homoseksualnom paru ili u dom: Ja bih sigurno djecu radije ostavila u dobro organiziranom domu koji vode ljudi ispunjeni ljubavi i koji nastoje nadoknaditi im obitelj do onog trenutka kada će ih dati muškarcu i ženi koji ih žele posvojiti nego ih dala homoseksualnom paru.”

Iz navedenog proizlazi da je Jutarnji list opet netočno prenio izjavu s namjerom sramoćenja i pogrešnog informiranja javnosti.

Dr. Željka Markić nije udvostručila zahtjev za odštetu. Novinar Jutarnjeg lista ne razlikuje zahtjev za odštetu (20 000 kuna) i vrijednost predmeta parničnog postupka (40 000 kuna) te nije dala izjavu Jutarnjem listu koja je stavljena u naslov uz znake navodnika: „Nije mi dosta 20 000 kuna za duševne boli. Tražim četrdeset zbog statusa na Facebooku!“. Jutarnji list lažno je pripisao ovu izjavu dr. Markić.

Stječe se dojam da novinar Jutarnjeg lista želi dr. Markić, kao stranku u postupku protiv g. Stazića osramotiti, a uvrede g. Stazića umanjiti.

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr