Foto: Fah

“Nismo krivi”, ustvrdili su Srećko Ferenčak glavni tajnik Hrvatske narodne stranke (HNS) i Petar Turković na početku trećeg suđenja u aferi “Nanbudo”, navodi 24 sata početkom ožujka.

Ferenčak i Turković, prema optužnici, 1996. prvo su posudili Nanbudo institutu po 520.000 kuna, da bi institut od Zagreba po simboličnoj cijeni dobio građevinsko zemljište od oko 5000 četvornih metara, no isključivo za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba. U listopadu 2001. na skupštini Nanbudo instituta odlučeno je da se zemljište za gradnju centra prenese na Ferenčakovu tvrtku Ferbos inženjering i Turkovića, a oni su ga u svibnju 2002. prodali Konzumu za 10,6 milijuna kuna.

Prema optužnici, terete se da su zemljište od 5000 metara četvornih, namijenjeno gradnji Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba 2002., preprodali Konzumu za 10,6 milijuna kuna. Na prvom suđenju bili su osuđeni na po godinu i pol dana zatvora, a na drugom na djelomično uvjetne kazne, no obje je presude ukinuo Vrhovni sud.

Vrhovni je sud u siječnju 2017. ponovno ukinuo presudu u aferi “Nanbudo” kojom su bivši glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak i Petar Turković u rujnu 2014. nepravomoćno osuđeni na djelomično uvjetne kazne od godine i dva mjeseca te vraćanje nezakonite zarade ostvarene na preprodaji gradskog zemljišta.

Protiv nepravomoćne presude iz rujna 2014. žalbe su podnijeli državni odvjetnik i optuženici, a Vrhovni sud je još lani, 10. svibnja, utvrdio da su njihove žalbe osnovane.

Vrhovni sud u svojoj odluci utvrdio je da je žalbenim navodima stranaka dovedena u sumnju pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja te je naložio prvostupanjskom sudu da izvede sve dokaze koje će pozorno i temeljito ocijeniti pojedinačno i u međusobnoj povezanosti, vodeći računa da se ponovnim istraživanjem vještaka razjasne nedoumice.

Iznesene manjkavosti dovode u sumnju utvrđeno činjenično stanje, poglavito imajući na umu polaznu postavku suda prvog stupnja o stečenom vlasništvu zemljišta isključivo u svrhu izgradnje objekta za dnevnu skrb invalidnih osoba, dakle da je dodijeljeno s humanitarnom svrhom i postupanje optuženih u cilju pribavljanja znatne koristi, a što je protivno tome, zaključio je Vrhovni sud.

Osim toga, navodi Vrhovni sud, sadržaj izvedenih dokaza ozbiljno dovodi u sumnju pravilnost utvrđenja visine troškova koje su optuženici imali u vezi s predmetnim zemljištem, što je od važnosti za pravilnu ocjenu obrane optuženih opovrgavanjem optužbe o višestrukoj pribavljenoj koristi, a s tim u svezi i zaključak o krivnji te posljedično mjeru oduzimanja imovinske koristi.

Ferenčak i Turković, 19. rujna 2014. na ponovljenom suđenju u slučaju “Nabudo“, proglašeni su krivima zbog zloporabe položaja jer su od grada Zagreba 1996. po povoljnim uvjetima otkupili zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodali Konzumu.

Suđenje im je tada bilo ponovljeno jer je Vrhovni sud u srpnju 2012. uvažio njihove žalbe, također zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, zaključivši da je izostala ocjena prvostupanjskog u odnosu na dio obrane optuženika o stvarno uloženim sredstvima pri podmirenju obveza povezanih s dodjelom zemljišta, a o čemu u konačnici ovisi zaključak o visini pribavljene imovinske koristi. Prvom ukinutom presudom Ferenčak i Turković bili su osuđeni na godinu i pol zatvora.

Tko je Srećko Ferenčak?

Srećko Ferenčak, čovjek je od posebnog povjerenja Vesne Pusić i dugogodišnji glavni tajnik HNS-a.

Rođen 1959. u Zagrebu, po struci diplomirani inženjer graditeljstva.

Obnašao je dužnosti predsjednika Povjerenstva za prodaju nekretnina u vlasništvu grada Zagreba, bio je članom Poglavarstva grada Zagreba, član Radne skupine za izradu prijedloga strategije razvitka hrvatskog sporta (osnovana odlukom Predsjednika Republike Hrvatske, 17. svibnja 2000.), predsjednik Hrvatskog nanbudo instituta (pridruženi savez Nacionalnog športskog saveza) i predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza.

Početkom 2004. navodilo se da je tvrtka Coning supruge Radimira Čačića, bivšeg ministra obnove koji je pokrenuo POS program, putem javnog natječaja ugovorila posao vrijedan 122,2 milijuna kuna za gradnju POS naselja u Španskom. Među tvrtkama koje su ugovorile izvođenje radova u POS programu u Sesvetama pojavila se i Ferbos inženjering u kojoj je za vrijeme natječaja bio Srećko Ferenčak, HNS-ov član u zagrebačkom gradskom poglavarstvu.

Godinu dana kasnije, 2005., Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo je postupke protiv dvojice HNS-ovih zastupnika u Saboru Radimira Čačića i Srećka Ferenčaka. Iako su dvojica HNS-ovaca od Povjerenstva zatražili mišljenje o samo jednom slučaju u kojem ih se prozivalo za sukob interesa, Povjerenstvo je postupak odlučilo proširiti na sve poslove koje su Čačićeve i Ferenčakove tvrtke sklapale s državnim i tijelima lokalne samouprave od donošenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa do tada (IZVJESCE1).

Izabran s liste Hrvatske narodne stranke Ferenčak ulazi u Sabor u kojem je mandat obnašao od 2003. do 2008. godine. Tada je bio član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, potpredsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, član Odbora za obitelj, mladež i šport.

Godine 2007. Poslovni dnevnik u članku pod naslovom “Najutjecajniji hrvatski političari nisu ujedno i najbogatiji” navodi da poduzetnik Srećko Ferenčak ima u vlasništvu kuću i poslovnu zgradu, gradilište u Mrkoplju, grobnicu, šumu, gradilište i 65.000 eura ušteđevine, ali opet ništa od toga nije izraženo u brojkama.

U izbornom stožeru SDP-ovog predsjedničkog kandidata Ive Josipovića, među gostima i simpatizerima koji su čekali rezultate prvog kruga izbora u zadnjim danima 2014. moglo se primjetiti glavnog tajnika i člana Predsjedništva HNS-a Srećka Ferenčaka.

Tako se u stožeru proklamirane Josipovićeve ‘pravde i pravednosti’ našla osoba koja je malverzacijama oštetila državni proračun za više milijuna kuna i već po drugi puta nepravomoćno osuđena na zatvorsku kaznu.

HNS je inače podupirala Josipovića. Po 30 tisuća kuna Josipoviću su donirali Vesna Pusić, Anka Mrak-Taritaš, Andrea Zlatar Violić i Ivan Vrdoljak. Štoviše, izdašne donacije dalo je još nekoliko ljudi iz vrha HNS-a. Tako je glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak donirao maksimalnih 30 tisuća kuna.

> Izvješće Državne revizije za 2015. u Ministarstvu kulture: Kakav su nered ostavili HNS-ovci Andrea Zlatar-Violić i Berislav Šipuš?

“U stranci smo se dogovorili da svatko donira koliko može”, rekao je Ferenčak za Večernji list.

Zanimljiv je i nalaz Državnog ureda za reviziju koji je otkrio da je Ferenčak HNS-u tijekom 2014. godine beskamatno posudio pola milijuna kuna, navodi Tportal. Rok povrata bio je 11 mjeseci a zajam je vraćan u više navrata tijekom 2014.

Ivica Marijačić u Hrvatskom tjedniku komentirajući Ferenčakovu presudu od šest mjeseci zbog prijevare teške 11 milijuna kuna, zaključuje da je jasno koliko devastirano sudstvo Hrvatska danas ima, sudstvo koje je brutalno nakon 2000. godine pregaženo i pretvoreno u sluškinju politike.

Izvor: narod.hr