Kako će izgledati nova školska godina polako se otkriva, no pitanje je što s tjelesnom kulturom?

Foto: snimka zaslona

Već nakon prvog sastanka radne skupine neki obrisi školske godine se znaju. Prijedlozi su da nastava ne kreće svima u isto vrijeme, baš kao i veliki odmori.

Veliko je pitanje i što s tjelesnom kulturom? Koliko učenika uopće smije u dvoranu, koji sportovi i vježbe da – koji ne?

“Pitanje vježbanje s maskama ili ne – ne smije se pretvoriti u pitanje vježbanje da ili ne. Vježbanje u okviru nastave treba prilagoditi tome. Da se poštuje distanca između učenika, da se po mogućnosti provode one vježbe koje ne uključuju timski rad, nego individualno. I po mogućnosti bez rekvizita s obzirom da znamo kako se virus prenosi”, kaže za RTL Dario Novak, Kineziološki fakultet u Zagrebu.

Ministar kaže – preporuka su indivudalni sportovi – nema grupnih.

“Nema miješanja dva razreda skupa, svaki razred ima tjelesni zasebno. I nema košarka, nogomet, rukomet. Nego skok u dalj, skok u vis i tako dalje. Čim manje djeca jedan drugome u lice da pušu. Ista priča vam je sa zbornim pjevanjem, naprimjer”, kazao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

22 posto nema školsku dvoranu

U Hrvatskoj je 916 matičnih škola i 1150 područnih. Prema podacima Ministarstva njih 22 posto nema školsku dvoranu.

“Mi stvarno imamo odlične uvjete, imamo veliko igralište travnato i košarkaško, te imamo veliku dvoranu. Imamo par svlačionica što se naše škole tiče, ali dosta će kolega imati problema”, kazao je Antonio Bilić Pavlinović, nastavnik tjelesnog odgoja u OŠ Ravne njive Neslanovac u Splitu.

Ovaj nastavnik tjelesnog kaže već vidi obrise kako će izgledati sat tjelesnog – dezinfekcija prije ulasku u dvoranu. Ipak čeka službenu potvrdu. Baš kao i odgovor na pitanje – trebaju li maske.

“Kako će raditi netko fizičke stvari s maskom na licu – iskreno ne znam. Što se tiče disanja to će biti izrazito teško. Pogotovo ovdje kod nas u Dalmaciji – još su velike temperature. Mislim da će ti jako jako teško ići”, kazao je Bilić Pavlinović.

Čeka stav Svjetske zdravstvene organizacije

“Stav Svjetske zdravstvene organizacije je da se nošenje maski ne preporučuje za vrijeme vježbanja. Ukoliko maske budu obavezne za sve učenike na svim predmetima, stav struke je da se vježbanje može provoditi s maskama, ali onda takvo vježbanje mora biti niskog i umjerenog intenziteta”, ističe Novak.

Nakon velike konferencije Svjetske zdravstvene organizacije znat će se hoće li se ili ne nositi maske u višim razredima osnovne i u srednjoj školi. Sve to – 7 dana prije početka nove školske godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL