Kako su mediji skloni Tomaševiću prenijeli vijest o povratku mjere roditelj odgojitelj?

donacija
Foto: Fah

U utorak 5. srpnja Visoki upravni sud pravomoćno je na snagu vratio mjeru roditelj odgojitelj u Gradu Zagrebu, a koju je gradonačelnik Tomislav Tomašević htio ukinuti. Riječ je o mjeri kojom je grad nudio naknadu nezaposlenim roditeljima troje ili više djece od kojih najmlađe još nije krenulo u školu. Oni koji su odlučili koristiti mjeru imali su pravo na mjesečnu novčanu pomoć u iznosu od 65 posto prosječne bruto plaće u Zagrebu za prvih osam mjeseci prethodne godine. Riječ je o mjeri kojoj je cilj bio povećati trend broja trećerođene djece. Mjera je uvedena tijekom mandata bivšeg gradonačelnika Milana Bandića u rujnu 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Pročitajte presudu kojom je Sud srušio Tomaševićevu odluku o ukidanju mjere roditelj odgojitelj

Stručno mišljenje prof. dr. sc. Nenada Pokosa pokazalo je da je u samo pet godina uspješne demografske mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu došlo do povećanja od 38,2 % u broju trećerođene djece te povećanju od čak 65,4 % u broju četvrtog i više rođene djece. To znači da je zahvaljujući mjeri roditelj odgojitelj u Zagrebu u pet godina rođeno oko 500 više djece, nego u prijašnjem usporednom razdoblju. Za sliku o važnosti te mjere za Zagreb: to je 20 razreda po 25 djece.

N1 i prenošenje Tomaševićevog “zadovoljstva”

Neki mediji, uglavnom skloni Tomaševiću ovu su vijest prenijeli s naglaskom na njegovu reakciju u kojoj je presuda Suda prikazana gotovo pa pozitivnom za njega, odnosno njegovu administraciju u Gradu.

“Visoki upravni sud na današnjoj je sjednici presudio i poništio odluku koju je 9. prosinca na prijedlog Grada izglasala Gradska skupština. Visoki upravni sud u travnju je suspendirao gradsku odluku do odluke o meritumu, a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević upozorio je tada da čekanje da sud donese odluku o zakonitosti izmijenjene mjere o naknadi roditeljima odgajateljima građane košta 40 milijuna kuna mjesečno”, bio je kratki tekst uz popratni video koji je primjerice objavila N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Odvjetnik Novosel (UiO): Narod je polazišna točka, izvor i osnova instituta referenduma kao neophodnog korektiva vlasti
>Što su o mjeri roditelj odgojitelj govorile ekstremno lijeve Sandra Benčić i Danijela Dolenec?

U nastavku dana N1 je podijelio anketu s pitanjem “Podržavate li vraćanje mjere roditelj odgojitelj?” te je usput prenio Tomaševićevu izjavu koja je glasila: ““Razočarani smo odlukom suda, vidjet ćemo koja su nam pravna sredstva na raspolaganju da se to promijeni. Zadovoljni smo što je ostavljen manevarski prostor da se odluka mijenja”.

Nakon toga, N1 je objavio Tomaševićevu popodnevnu medijsku konferenciju, na kojoj je on ustvrdio:

“Ta izmjena odluke nema nedopuštenu retroaktivnost, to nisu stečena prava već privilegije, shodno tome ih možemo smanjivati, no sudu je problematično vrijeme prilagodbe od četiri i pol mjeseca. Ne postoji nikakav presedan koliko bi trebao trajati period prilagodbe, zato čekamo detaljno obrazloženje suda, nakon čega ćemo ići u novu izmjenu odluke”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim N1, Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) se također potrudila objaviti više mišljenja koji presudu Suda tumače u korist Tomaševiću, iako je Tomaševićevo ukidanje mjere e facto poništeno.

HINA, koja godišnje utroši preko 25 milijuna kuna, prenosi stručnjake s Facebooka

Tako je HINA, koja u 2022. kani uprihoditi 25.722.000 kuna te isto toliko i potrošiti, s Facebooka prenijela status ustavne stručnjakinje Sanje Barić koja je kazala da “nema govora o retroaktivnosti, ne radi se o stečenom pravu, radi se o privilegiju”.

“Dodaje i kako se mjera može ukinuti, legitimni cilj postoji i postoje kvalitetnije pronatalitetne mjere od mjere ‘roditelj odgojitelj’, a neki od očitih učinaka te mjere su ustavnopravno vrlo dvojbeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je i kako je jedino sporno pitanje razmjernosti tj. brzina ukidanja mjere, veličina opsega ukidanja u prekratko vrijeme”, prenijela je nekritički HINA što su svi mediji pretplaćeni na nju metodom kopiranja također prenijeli te tako prikazali da su se roditelji odgojitelji žalili samo zbog retroaktivnosti, a ne i zbog drugih načela po kojima je odluka bila nezakonita.

Naime, u tužbi su se spominjala povreda legitimnih očekivanja te povreda načela razmjernosti.

HINA je također prenijela razgovor s predsjednicom lijeve nevladine organizacije Roditelji u akciji – Roda, koja je do sada izražavala nezadovoljstvo mjerom roditelj odgojitelj.

HINA je prenijela predsjednika stranke Fokus Davora Nađija koji je Tomaševića kritizirao. On je doduše Tomaševića prozvao za nesposobno ukidanje mjere koju svakako treba ukinuti, a u stvari je Tomaševiću odao priznanje na skupljenoj hrabrosti da mjeru pokuša ukinuti, i ustvrdio da “Željka Markić i “ekipa” likuju iako sud nije dosudio ono što su tražili”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.