Kakva prava pripadnici nacionalnih manjina imaju na lokalnim izborima?

Foto: Thinkstock

Bliže se izbori za predstavnike lokalne i područne (regionalne) samouprave. Oni se, po zakonu, trebaju održati treće nedjelje u svibnju svake četiri godine. Dakle, ovi bi se izbori trebali održati 16. svibnja 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je u Saboru Marijan Pavliček, zastupnik Hrvatskih suverenista i dogradonačelnik Vukovara upozorio da nacionalne manjine u Hrvatskoj prilikom izbora imaju veća prava nego većinski, hrvatski narod.

„Nije sporno pravo da pripadnici nacionalnih manjina imaju svoje predstavnike, već metodologija koja je suprotna načelima jednakosti i ravnopravnosti svih pred zakonom te načelima jednakog i općeg biračkog prava, time se krše Članci 14., 15. i 128. Ustava Republike Hrvatske. Pripadnici nacionalne manjine imat će u općinama i gradovima u kojima čine više od 15% stanovništva, mogućnost, a da bi se osigurala odgovarajuća zastupljenost istih, dva puta glasovati za općinsko odnosno gradsko vijeće, te se time mijenja biračka volja većine. Osim što se spornim izmjenama zakona pripadnicima nacionalnih manjina omogućuje dvostruko pravo glasa, tako se i kandidatu određene političke stranke koji je ujedno i pripadnik nacionalne manjine omogućuje da i drugi put bude biran na dopunskim izborima iako kao kandidat stranke nije izabran na redovnim izborima.

Ovim zakonskim odredbama većinski hrvatski narod je doveden u diskriminirajući položaj“, objasnio je Pavliček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici nacionalnih manjina prema hrvatskim zakonima imaju dodatna prava prilikom lokalnih izbora. Kao što na parlamentarnim izborima pripadnici manjina imaju rezervirana mjesta za vlastite zastupnike, tako i na lokalnim izborima pripadnici manjina također imaju dodatna prava, a u nastavku donosimo koja su to prava.

Krenimo redom. Na tzv. lokalnim izborima, tj. izborima za predstavnike lokalne samouprave – tj. gradske ili općinske predstavnike i područne (regionalne) samouprave, tj. županijske predstavnike svaki građanin koji izađe glasuje na četiri glasačka listića: na prvom izabire članove gradskog ili općinskog vijeća, na drugom gradonačelnika ili općinskog načelnika te njegove zamjenike, na trećem članove županijskog vijeća, a na četvrtom župana i njegove zamjenike.

Na što imaju pravo manjine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tzv. Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, donesen 2002., u vrijeme SDP-ove vlade Ivice Račana, u čl. 20. kaže:

“(1) Republika Hrvatska jamči pripadnicima nacionalnih manjina pravo na zastupljenost u predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave i predstavničkim tijelima jedinica područne (regionalne) samouprave.

(2) Ako u predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave na temelju općeg biračkog prava ne bude izabran bar jedan član pripadnik neke od nacionalnih manjina koje u stanovništvu jedinice lokalne samouprave sudjeluju s više od 5%, a s manje od 15%, broj članova predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave povećat će se za jednog člana, a izabranim će se smatrati onaj pripadnik nacionalne manjine koji nije izabran prvi po redu prema razmjernom uspjehu svake liste na izborima ako zakonom kojim se uređuje izbor članova predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave nije drugačije određeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(3) Ako u predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave na temelju općeg biračkog prava ne bude osigurana zastupljenost onoliko članova pripadnika nacionalne manjine, koja u stanovništvu jedinice lokalne samouprave sudjeluje s najmanje 15%, koliko osigurava zastupljenost pripadnika te nacionalne manjine srazmjerno njenom udjelu u stanovništvu jedinice lokalne samouprave, broj članova predstavničkog tijela jedinice povećat će se do broja koji je potreban da bi zastupljenost bila ostvarena, a izabranim će se smatrati oni pripadnici određene manjine koji nisu izabrani, po redu prema razmjernom uspjehu svake liste na izborima ako zakonom kojim se uređuje izbor članova predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave nije drugačije određeno.

Koje sve sredine imaju pravo na predstavnike nacionalnih manjina?

(4) Ako u predstavničkom tijelu jedinice područne (regionalne) samouprave na temelju općeg biračkog prava ne bude osigurana zastupljenost onoliko članova pripadnika nacionalne manjine koja u stanovništvu te jedinice sudjeluje s više od 5%, koliko im osigurava zastupljenost srazmjerno njihovom udjelu u stanovniš­tvu jedinice područne (regionalne) samouprave, broj članova predstavničkog tijela jedinice povećat će se do broja koji je potreban da bi zastupljenost bila ostvarena, a izabranim će se smatrati oni pripadnici određene manjine koji nisu izabrani, po redu prema razmjernom uspjehu svake liste na izborima ako zakonom kojim se uređuje izbor članova predstavničkog tijela jedinice područne (regionalne) samouprave nije drugačije određeno.

(5) Ako se ni primjenom odredbi stavaka 2. i 3. ovoga članka ne postigne zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave, odnosno ako se ni primjenom odredbi stavka 4. ovoga članka ne postigne zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkom tijelu jedinice područne (regionalne) samouprave, u skladu s ovim odredbama, u jedinici samouprave raspisat će se dopunski izbori.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, ovaj članak Zakona propisuje da u svakom općinskom/gradskom vijeću u općini ili gradu u kojem određena nacionalna manjina ima više od 5% kao i svakoj županiji u kojoj čine više od 5%, potrebno je osigurati razmjeran broj predstavnika te nacionalne manjine u gradskom/općinskom ili županijskom vijeću. Ako se to ne ostvari na općim izborima, raspisuju se dopunski.

Dodatna prava

Propis da među predstavnicima mora biti i predstavnik manjina odnosi se i na izvršne predstavnike, pa tako postoje županije u kojima jedan zamjenik župana treba biti iz redova nacionalne manjine kao što ima primjera i gradova ili općina u kojima zamjenik gradonačelnika i općinskog načelnika dolazi iz redova pojedine manjine.

U jedinicama samouprave u kojima pripadnici nacionalnih manjina ostvaruju pravo na razmjernu zastupljenost u predstavničkim tijelima, osigurava im se i zastupljenost u izvršnim tijelima, odnosno prema propisanim uvjetima zamjenik općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana mora biti iz redova pripadnika nacionalnih manjina o čemu govori čl. 22. istog zakona.

Uz sva ta propisana prava manjina na njihove predstavnike, čl. 21. uvodi još i mogućnost da jedinica lokalne samouprave sama propiše svojim statutom da se u njena predstavnička tijela izabire više pripadnika nacionalnih manjina nego što je razmjerno njihovom udjelu u ukupnom broju stanovnika:

“Članak 21.

Jedinice lokalne samouprave i jedinice područne (regionalne) samouprave u kojima pripadnici nacionalnih manjina ne čine većinu stanovništva mogu svojim statutima odrediti da se u predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave odnosno jedinice područne (regionalne) samouprave biraju pripadnici nacionalnih manjina ili veći broj pripadnika nacionalnih manjina nego što proizlazi iz njihovog udjela u ukupnom stanovništvu jedinice.”

Vijeća nacionalnih manjina

Osim svega toga, pojedine nacionalne manjine u lokalnim jedinicama u kojima imaju više od 200 pripadnika i u područnim jedinicama u kojima imaju više od 500 pripadnika, imaju pravo oformiti Vijeća nacionalnih manjina.

“(1) U jedinicama samouprave na čijem području pripadnici pojedine nacionalne manjine sudjeluju s najmanje 1,5% u ukupnom stanovništvu jedinice samouprave, u jedinicama lokalne samouprave na čijem području živi više od 200 pripadnika pojedine nacionalne manjine, te u jedinicama područne (regionalne) samouprave na čijem području živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine, pripadnici svake takove nacionalne manjine mogu izabrati vijeće nacionalnih manjina.

(2) U vijeća nacionalnih manjina općine bira se 10 članova, u vijeća nacionalnih manjina grada bira se 15, a u vijeće nacionalnih manjina županije bira se 25 članova pripadnika nacionalne manjine.

(3) U slučajevima kada nije ispunjen barem jedan od uvjeta iz stavka 1. ovoga članka za izbor vijeća nacionalnih manjina, a na području jedinice samouprave živi najmanje 100 pripadnika nacionalne manjine, za područje ovakove jedinice samouprave bira se predstavnik nacionalnih manjina.” – kaže Zakon.

Izbori za članove Vijeća nacionalnih manjina zadnji su održani 2019., dakle sljedeći bi trebali biti 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.