Pavliček: ‘Manjine na izborima imaju veće biračko pravo od većinskog, hrvatskog naroda’

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Hrvatski suverenisti danas su Ustavnom sudu RH podnijeli prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti posljednjih izmjena Zakona o lokalnim izborima s Ustavom RH. Prihvaćanjem amandmana SDSS-a, Furia Radina i Roberta Jankovica tijekom posljednjih izmjena Zakona omogućeno je pripadnicima nacionalnih manjina da više puta glasuju na lokalnim izborima, čime oni više nemaju jednako biračko pravo kao i pripadnici hrvatskog naroda, dapače, imaju veće biračko pravo od većinskog naroda, poručio je Marijan Pavliček.

> Pavliček o popisu i koaliciji HDZ-a i SDSS-a: ‘Evo zašto im je bitna nacionalnost popisivača’

> DZS za Narod.hr: ‘Preporuka je da u sredinama u kojima žive pripadnici manjina i popisivači budu pripadnici manjine’

„Nije sporno pravo da pripadnici nacionalnih manjina imaju svoje predstavnike, već metodologija koja je suprotna načelima jednakosti i ravnopravnosti svih pred zakonom te načelima jednakog i općeg biračkog prava, time se krše Članci 14., 15. i 128. Ustava Republike Hrvatske. Pripadnici nacionalne manjine imat će u općinama i gradovima u kojima čine više od 15% stanovništva, mogućnost, a da bi se osigurala odgovarajuća zastupljenost istih, dva puta glasovati za općinsko odnosno gradsko vijeće, te se time mijenja biračka volja većine. Osim što se spornim izmjenama zakona pripadnicima nacionalnih manjina omogućuje dvostruko pravo glasa, tako se i kandidatu određene političke stranke koji je ujedno i pripadnik nacionalne manjine omogućuje da i drugi put bude biran na dopunskim izborima iako kao kandidat stranke nije izabran na redovnim izborima.

Ovim zakonskim odredbama većinski hrvatski narod je doveden u diskriminirajući položaj u odnosu na pripadnike nacionalnih manjina. Ovo je najzorniji primjer trgovine HDZ-a i SDSS-a, te brojnih ustupaka Andreja Plenkovića, Miloradu Pupovcu, na žalost na uštrb hrvatskog naroda koji živi u višenacionalnim sredinama“, objasnio je Pavliček.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr