Kakve promjene izbornog sustava traži GI Narod odlučuje, a Plenković ih na sve načine odbija?

narod odlučuje
Foto: Narod.hr, fah, montaža narod.hr

GI Narod odlučuje tijekom 2018. sakupila je i predala Hrvatskom Saboru više od 800.000 potpisa za dva referendumska pitanja – čime su se građani jasno izrazili za bolji i pravedniji izborni sustav. Unatoč velikom broju potpisnika, inicijativa se suočila s brojnim preprekama i opstrukcijama, a zahtjev je odbijen zbog navodno nedovoljnog broja potpisa koji se nisu mogli provjeriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnje u transparentnost postupka provjere potpisa i odbijanje zahtjeva za raspisivanje referenduma potaknula je aktualna vijest kako je Terezija Marić, koja se nalazila na čelu Povjerenstva za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa, uključena u Uskokovu istragu o bivšoj tajnici Ministarstva uprave Josipi Rimac vezano uz namještanje polaganja državnih ispita odabranim kandidatima.

Na sastanku održanom 27. studenog 2018. u Apisu članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje, dr. Natalija Kanački, zatražila je uvid u kontrolne liste, na što je predsjednica povjerenstva bivšeg ministra Kuščevića koji je uključen u niz nekretninskih afera, Terezija Marić, izričito rekla da je uništila kontrolne liste, stoga nije bila moguća stvarna kontrola navodno nevažećih potpisa skupljenih za dva referendumska pitanja.

Prvo referendumsko pitanje odnosilo se na promjene izbornog sustava definiranog u članku 72. tako da se smanji broj saborskih zastupnika sa sadašnjih 100-160 na 100-120, da se na izborima umjesto jednog može zaokružiti tri preferencijska kandidata, da izborne jedinice prate granice županija, da se izborni prag smanji s pet na četiri posto te da birači mogu, osim izlaskom na birališta, glasovati i dopisnim i elektroničkim putem. Drugo referendumsko pitanje odnosilo se na zastupnike nacionalnih manjina i to tako da oni odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što traži GI Narod odlučuje?

Referendumskom inicijativom – Narod odlučuje, kojoj su građani dali veliku podršku, nastoji se promijeniti trenutni izborni sustav tako da u Sabor ulaze oni kojima birači daju najviše glasova. Time bi se spriječila politička trgovina i korupcija, a građani bi mogli izabrati zastupnike koje će ih doista predstavljati u Saboru. Cijeli sustav bi bio demokratičniji i pravedniji, no suočili su se s brojnim otporima – od političkih stranaka, do čelnih ljudi u Ministarstvu uprave.

Više od 400.000 građana zatražilo je 2018. da se raspiše referendum za:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Uvođenje tri preferencijska glasa bez cenzusa od 10 posto – kako bi se omogućio veći neposredan utjecaj birača na sastav Sabora;
* Elektroničko i dopisno glasovanje – kako bi se svim biračima osiguralo jednako biračko pravo;
* Smanjenje broja saborskih zastupnika na maksimalno 120 – u svrhu učinkovitijeg djelovanja Sabora i manje fragmentacije;p
* Pravedniji raspored izbornih jedinica – kako bi se spriječila nejednaka vrijednost glasova u izbornim jedinicama;
* Sniženje praga na 4 posto – kako bi se smanjio broj propalih glasova birača;
* Da predstavnici manjina koji su birani na povlašteni način – ne mogu odlučivati o tome tko će formirati Vladu i o proračunu.

> (VIDEO) Dr. Kanački: ‘Sad je jasno zašto je GI Narod odlučuje tražila da privilegirani mandati manjina ne odlučuju o Vladi RH’

> (VIDEO) Tvrtko Krpina za Narod.hr: ‘HDZ i SDP se neprekidno izvlače jedni na druge – ovisno tko je na vlasti’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Hasanbegović pozvao građane da podrže GI Narod odlučuje: ‘Potrebne su korjenite promjene izbornog sustava’

Prema sadašnjem izbornom sustavu, po kojemu su provedeni posljednji parlamentarni izbori, birači mogu koristiti jedan preferencijski glas koji je ograničen pragom od 10% glasova liste. Drugim riječima, za ulazak u Sabor vrijedi poredak kandidata na listi koji je postavljen uoči izbora (prema odlukama šefova stranke), a tek ako određeni kandidat dobije više od 10% preferencijskih glasova liste, poredak se mijenja. Po prijedlogu inicijative Narod odlučuje, prvotni poredak kandidata ne bi imao nikakvu težinu. Glasači bi na odabranoj listi mogli zaokružiti do tri preferirana kandidata te bi se njihov konačni poredak određivao isključivo brojem preferencijskih glasova.

Dva temeljna razloga za uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja jesu olakšanje ostvarivanja biračkog prava, ali i omogućavanje više od 400.000 hrvatskih birača s prebivalištem izvan domovine, koji ne samo da ne mogu glasovati dopisnim ili elektroničkim putem, već se prije glasovanja moraju „registrirati“ za glasovanje i onda putovati stotinama i tisućama kilometara kako bi na malobrojnim lokacijama mogli ostvariti svoje građansko pravo. Također, to bi omogućilo svim hrvatskim državljanima, na primjer onima kojima je to otežano iz zdravstvenih razloga ili jer su se zatekli izvan Republike Hrvatske, da glasuju dopisno, tj. poštom ili elektronički – internetom. Ovakvi načini glasovanja omogućuju svima da lakše ostvare svoje biračko pravo zajamčeno u članku 45. Ustava prema kojem »hrvatski državljani imaju opće i jednako biračko pravo«.

Nadalje, referendumom koji predlaže GI “Narod odlučuje” smanjio bi se broj zastupnika s najviše 160 na najviše 120, a samim time će i broj zastupnika nacionalnih manjina proporcionalno biti smanjen s osam na šest. Također, zastupnici nacionalnih manjina ubuduće ne bi mogli odlučivati o Vladi i proračunu. Naime, zastupnici nacionalnih manjina imaju zagarantirana mjesta u Saboru kako bi predstavljali interese pripadnika nacionalnih manjina. U Sabor ulaze s višestruko manjim brojem glasova od svojih kolega. U takvim okolnostima – zastupnici manjina nemaju legitimitet odlučivati o tome tko će formirati Vladu RH ili biti ministar niti je to u skladu sa smislom njihova predstavništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 400 000 građana ZA promjenu

Nakon što je Građanska inicijativa Narod odlučuje, zahvaljujući svesrdnoj i bezrezervnoj aktivnosti više od 2000 volontera diljem Hrvatske u samo dva tjedna, uz brojne opstrukcije, napose od strane HDZ-a i SDP-a, uspješno prikupila ukupno 812 811 potpisa, kutije s potpisima svečano su predane Hrvatskom saboru.

Za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili su 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa, objavili su uz ovacije okupljenih. GI Narod odlučuje tako je predala Hrvatskom Saboru više od 800.000 potpisa za oba referendumska pitanja – čime su se građani jasno izrazili za bolji i pravedniji izborni sustav. Suprotno tradiciji, predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije primio organizacijski odbor ove referendumske inicijative.

Tek je u listopadu Ministarstvo uprave objavilo Izvješće u kojem se navodi da GI Narod odlučuje za raspisivanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu po računici Ministarstva nedostaje 3.290 (0,8%) potpisa za prvo referendumsko pitanje i 7.571 (2,02%) potpis za drugo referendumsko pitanje.

Inicijativa je upozoravala na netransparentnu provjeru i krađu referenduma građanima. Naime, Ministarstvo uprave je organiziralo pregled i brojanje potpisa, isto tijelo je odredilo proizvoljne kriterije za priznavanje potpisa valjanim, reklo da nema dovoljno valjanih potpisa, nije dozvolilo promatrače i isto tijelo ne dozvoljava građanskoj inicijativi provjeru.

Ono što je zabrinjavajuće jest činjenica da je vlast zauzela stranu prilikom referendumskog izjašnjavanja građana, suprotno demokratskim standardima i preporukama Venecijanske komisije. Predsjednik Vlade Andrej Plenković nije podržao zahtjeve inicijative te se, kao i bivši ministar opterećen nekretninskim aferama Lovro Kuščević i HDZ-ov predsjednik Sabora Gordan Jandroković – koristeći javni i medijski prostor koji im je na raspolaganju postavio protiv demokratizacije izbornog sustava. Takav postupak zasigurno nije izraz poštovanja prema građanima, koji svoj stav o referendumu, tek trebaju izreći.

Prijevara skoro pola milijuna građana koji su u skladu s Ustavom zatražili promjenu izbornog sustava na referendumu

GI Narod odlučuje napominje kako isti oni koji se protive referendumu, odlučuju hoće li se referendum održati.

Inicijativa je upozoravala cijelo vrijeme na kršenje Ustava, zakona, demokratskih načela i preporuka Venecijanske komisije od strane Vlade u postupku provjere broja i vjerodostojnosti potpisa, čime je narušeno funkcioniranje pravne države, ali i opstrukcije koje su se događale još za vrijeme prikupljanja potpisa.

Plenković i/ili nadležne institucije nisu omogućile istragu o krađi referenduma i odbacivanju 30.000 tisuća važećih potpisa, čime je oštetio više od 400.000 građana koji su zatražili raspisivanje i izjašnjavanje na referendumu.

Dr. Natalija Kanački, liječnica, članica Upravnog odbora udruge U ime obitelji i članica organizacijskog odbora građanske inicijative Narod odlučuje u intervjuu za Narod.hr ovog je ljeta otkrila kako inicijativa još nije odustala od referenduma za bolji i pravedniji izborni sustav.

“Novi referendum je uvijek opcija.”, poručila je dr. Kanački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.