Kao i Bandića u Zagrebu, hladan tuš dočekao Obersnela u Rijeci: Mijenjaju li se politički trendovi u SDP-ovoj utvrdi?

Foto: fah

Baš kao i Bandića u Zagrebu – hladan tuš dočekao je Vojka Obersnela u Rijeci. Iako je na čelu grada koji je utvrda SDP-a već 20 godina – potukao ga je HDZ-ov Oleg Butković.

Gradonačelnik je osvojio 3232 preferencijska glasa, a HDZ-ov ministar dvije tisuće više. I ne samo to, HDZ u Primorsko- goranskoj županiji SDP-u puše za vrat.

Da je Rijeci nužna promjena vlasti, istaknula je za Narod.hr uoči parlamentarnih izbora Vedrana Spadoni Štefanić, koja se nalazila na listi Domovinskog pokreta u 8. izbornoj jedinici čija je nositeljica dr. sc. Carla Konta.

“Vojko Obersnel ostat će u povijesti upisan kao najlošiji gradonačelnik Rijeke svih vremena. Trebam li reći nešto više? Doveo je Rijeku do bankrota, kako financijskog, tako i duhovnog. Kadrovira se i dodjeljuju natječaji tvrdo ideološki, klijentelistički po političkom ključu. Zapošljava se provjereni kadar, generacijama. Obersnel je dio Linićevog jata, on ga je postavio i, sigurna sam, on ga i dan danas ima što dužiti. Za svog nasljednika već godinama vodi okolo Marka Filipovića koji je poznat po svojoj profilnoj slici iz Titove radne sobe u Beogradu, sjedi u istoj pozi kao JBT ispod njegova profila. To govori o ideologiji koja vlada Rijekom od 1945.”, istaknula je Spadoni Štefanić.

> Vedrana Spadoni Štefanić (DP) za Narod.hr: ‘Suočit ćemo se s duopolom HDZSDP koji je poništio referendumske inicijative bez dokaza’

(VIDEO) Evo kako se Obersnel derao na gradske vijećnike i seksistički napao HDZ-ovku jer nije dobio 44 milijuna kuna za obnovu Titovog Galeba

Izbori su pokazali da se u Rijeci mijenjaju ustaljeni politički trendovi, SDP-ov veteran koji 20 godina vodi grad, nije dobio dovoljno preferencijalnih glasova za ulazak u Sabor, prenosi RTL.

“Ne doživljavam to kao poraz, dakle svaki ulazak u izbornu utrku podrazumijeva mogućnost da dobijete ili izgubite, građani su tako željeli”, rekao je Obersnel.

Gradonačelnik Rijeke i član SDP-a komentirao je i izborni potop te stranke.

“Teško je ovo što se desilo Restartu nazvati uspjehom, to je potop SDP-a i koalicijskih partnera, neki su naivno mislili da se predsjednički i parlamentarni izbori mogu izjednačavati, i na tome gajili optimizam. SDP je u krizi, treba mu “restart”, a to je s ovim vodstvom nemoguće. Na to sam upozoravao dvije godine, bio sam u pravu”, rekao je Obersnel za N1.

Građani razočarani

“Mislim da je to odraz zadnjih 30-ak godina vladavine SDP-a u ovom gradu, da su ljudi pomalo izgubili vjeru”, rekao je jedan od građana.

Ministar Butković, koji je inače iz Novog Vinodolskog, u Obersnelovu je gradu osvojio 5239 preferencijalnih glasova, čak 62 posto više od njega.

“Pogotovo je teško uspoređivati glasove nekoga tko je bio prvi na listi i doslovce virio iz paštete zadnjih mjesec dana u svim medijima”, smatra Obersnel.

Butković uzvraća kako su osvojeni glasovi rezultat četverogodišnjeg rada.

“Uvijek sam zastupao da HDZ ovdje u Rijeci, u Primorsko- goranskoj županiji pa i u Istri treba biti uključiv, treba graditi, treba se dokazivati projektima.”

U cijeloj županiji pušu neki novi, drugačiji vjetrovi jer nekad nedostižan SDP, HDZ-u bježi za samo dva posto. U županiji se sijeku sedma i osma izborna jedinica. osmu je dobio SDP, sedmu HDZ.

“Koji je posljednjih 30 godina ovdje imao jednu stigmu stranke koje se treba plašiti, koju je uvijek SDP prikazivao kao stranku rigidne desnice”, kaže Butković.

Pred Riječanima će se najbolje dokazati dovršetkom velikih projekata poput bolnice, luke i kolektivne traume zvane riječki autobusni kolodvor.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr/N1