U Kaštelima predavanje o dostupnosti gradiva u državnim arhivima

Foto: fah

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u utorak, 28. ožujka 2017., s početkom u 19 sati u dvorani dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću održat će se predavanje pod nazivom „Dostupnost gradiva u državnim arhivima u kontekstu donošenja novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima“. Predavanje će održati Radoslav Zaradić, mag. povijesti, član Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt.

U posljednje vrijeme javnost su uzburkali medijski natpisi o prijedlozima izmjena Zakona o arhivskom gradivu i arhivima kojima bi se tobože “arhivi otvorili javnosti”. Državni arhivi su javne ustanove u kulturi i dokumenti koji se u njima čuvaju dostupni su svima pod jednakim uvjetima. Samo je relativno mali dio gradiva iz 20. st. nedostupan i pristup tim podacima je ograničen sukladno više zakonskih akata koji su međusobnoj kontradikciji.

Objasnit će se što su to osobni podaci građana i zašto oni ne smiju bit javni, te zbog kojih sve razloga klasificirano gradivo iz razdoblja prije 1991. g. ne bi smjelo bit i dalje nedostupno.

U predavanju će se prikazati kratki povijesni razvoj arhivske službe na prostoru RH i glavne djelatnosti kojima se državni arhivi bave s ciljem razbijanja predrasuda o arhivima kao “mračnim i nedostupnim institucijama iz nekih prošlih vremena”.

Državni arhivi odgovorni su u potpunosti samo za ono gradivo koje se nalazi u njihovim spremištima, ali ne mogu odgovarati za ono gradivo čija sudbina do danas nije utvrđena.

Naglasak predavanja biti će na problematici nekih prijedloga izmjena Zakona o arhivskom gradivu i arhivima kojim bi se gradivo iz razdoblja komunističke Jugoslavije pokušalo u potpunosti otvoriti javnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr