KBC-a Sestre milosrdnice: Davor Vagić novi ravnatelj, Zadravec priložila nepotpunu dokumentaciju

vagić kbc sestre milosrdnice
Foto: Snimka zaslona, KBC Sestre Milosrdnice; fotomontaža: Narod.hr

Prof. dr. Davor Vagić, pročelnik Zavoda za kirurgiju glave i vrata na Klinici za otorinolaringologiju, novi je ravnatelj KBC Sestre milosrdnice. Odlučilo je tako Upravno vijeće na jutrošnjoj sjednici. Uz prof.dr. Vagića kandidatkinje su bile i prof.dr. Vanja Bašić Kes te prof.dr. Dijana Zadravec. Izjavu nakon sjednice dali su predsjednik Upravnog vijeća Tomislav Dulibić, novoizabrani ravnatelj Vagić i v.d. ravnatelja Zoran Vatavuk, javlja HRT.

Prof. dr. Davor Vagić zahvalio je Upravnom vijeću na povjerenju koje je dobio danas nakon što su izložili programe.

– To je jedna velika čast i obaveza. Moram se zahvaliti svojim prethodnicima, kolegi Vatavuku na tome što je bolnicu u teškom trenutku preuzeo i na odličan način napravio dio koji treba i omogućio da krenemo dalje kao i prethodnicima prije toga i v.d. prof. Zovaku. Zahvaljujem se i svim djelatnicima KBC-a jer je zadnja godinu i pol bila naporna za ovu bolnicu. Osim Covid krize imali smo i dva potresa koja su narušila infrastrukturu bolnice i naši djelatnici su uspjeli održati pružanje zdravstvene zaštite na visokom nivou dostojnom nivou druge bolnice po veličini u zemlji. Moram se zahvaliti pacijentima, ljudima koji su zadržali povjerenje u bolnicu što je nama najbitnije jer smo ovdje radi pacijenata. Ovo shvaćam kao jednu veliku odgovornost i kroz svu komunikaciju i ostalo uz sve djelatnike KBC-a mislim da idemo prema izlasku iz krize koja je bila i u oštećenjima od potresa i Covid krize. Zahvaljujem se i našim osnivačima na ovom djelu potpore koju imamo. Definitivno sam otvoren za sva pitanja. Htio bih prije toga kolegi Vatavuku dati trenutak da vam se obrati iz jednostavnog razloga jer je do sada vodio bolnicu i siguran sam da se želi obratiti, poručio je Vagić.

Zatim je izjavu za medije dao doktor Zoran Vatavuk.

– Kažu da nedostatak dobrih i poštenih nije razlog da se družite lošima. Unatoč nesporazumima ministru Berošu želim sve najbolje u izgradnji zdravstvenog sustava za 21. stoljeće. Vjerujem da će okružen stručnjacima uspostaviti zdravstveni sustav bez problema, nestašica, korupcije i kriminala na zadovoljstvo djelatnika, naših pacijenata, svih nas. Ne treba zamagljivati dileme javno ili privatno, a odgovor je oboje – omjeri su bitni, ali težiti da jedni i drugi budu što bolji. Strogo kontrolirati u skladu s najboljim EU praksama i jedne i druge. Sustav kontrole je beskrajno važan. Važno je da se poštuju pravilnici, ali kad se vidi da nisu dobri ili djelatnicima čine štetu u svakodnevnom radu, valja mijenjati. Jako je važno, a to postoji privatnom dijelu zdravstvenog sustava, da i javni sustav počne razlikovati dobre i loše, nositelje sustava i razvoja od onih koji to nisu, vrijedne od manje vrijednih i da ih nagrađuje. Sustav treba jačati da se ne ponovi situacija koju smo imali a to je da pojedinac mobingira sustav. potrebno je paziti da ne bude i obratno. Ima li sustav nešto što nitko ne treba mijenjati? Ima. To su dobri i vrijedni djelatnici. U periodu od mjesec dana iako živim u bolnici gotovo 30 godina nisam znao za njih. Valja im dati šansu da postanu vidljivi i podržati ih prije nego što odustanu od borbe za boljitak i odustanu, što gledamo svakodnevno, poručio je Vatavuk.

Dulibić: Zadravec nije predložila potvrdu o nepostojanju sukoba interesa

O tome je prevagnulo da prof. Vagić postane ravnatelj KBC-a Sestre Milosrdnice govorio je Tomislav Dulibić, državni tajnik i predsjednik Upravnog vijeća.

– Na prijavu na natječaj za ravnatelja se prijavilo troje kandidata, od toga kandidatkinja Zadravec nije priložila potpunu dokumentaciju i nije udovoljila uvjetima natječaja te su danas na razgovor bila pozvana dva kandidata, doktorica Vanja Bašić Kes i prof. Vagić. Mi smo obavili razgovor na Upravnom vijeću s jednim i drugim kandidatom, poslali su nam programe, napravili prezentaciju te smo postavljali dodatna pitanja. Bila su dva dobra, kvalitetna, vrhunska kandidata. Ono što predstavlja razliku je menadžersko iskustvo koje smo prepoznali u prof. Vagiću, a ravnatelj bolnice je menadžer, istaknuo je Dulibić.

Na pitanje novinara rekao je i da prof. Zadravec nije predložila potvrdu o nepostojanju sukoba interesa, o čemu su obavijest dobili u petak od strane pravne službe.

Podsjetimo, vršitelj dužnosti ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Zoran Vatavuk podnio je ostavku na to mjesto. To je učinio, kako je rekao, zbog toga što ministar zdravstva Vili Beroš dvoji o utemeljenosti odluke o smjeni Dijane Zadravec s čela Zavoda za radiologiju.

– Podnosim ostavku na dužnost v.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice, izjavio je prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, obnašatelj dužnosti ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice u ostavci.

Nakon što je tu dužnost obnašao malo više od mjesec dana, bolnica je ostala bez čelnog čovjeka.

Zoran Vatavuk kaže da je kap koja je prelila čašu bio razgovor Dijane Zadravec s ministrom Berošem, s kojim se i sam čuo.

– Poslije kraćeg razgovora s ministrom zdravstva shvatio sam da ministar dvoji oko utemeljenosti odluke o smjeni Dijane Zadravec s mjesta predstojnice Zavoda za radiologiju, rekao je prof. dr. sc. Zoran Vatavuk.

– Šteta što je nastojanje da se raščiste problemi u bolnici protumačio kao iskaz nepovjerenja prema njemu osobno što ne odgovara istini, stoji u priopćenju ministra zdravstva Vilija Beroša.

Osim o svojoj, kako tvrdi, nezakonitoj smjeni, Zadravec je s ministrom razgovarala i o, za nju nespornim, kriminalnim radnjama u bolnici.

– Tvrdim, i za to posjedujem dokaze, da se doktor Kalousek kao odjelni liječnik potpisivao na mjesto predstojnice, za koje ja nisam znala da postoje. Oni su radili paralelne procese financijske koje su skrivali od mene, rekla je prof. dr. sc. Dijana Zadravec, Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt