Ravnatelj KBC Sestre milosrdnice i splitski psihijatar o Austrijancu koji je ubio svoju djecu

psihijatar urlić mlinovi ravnatelj kbc sestre milosrdnice vagić ubio
Foto: Snimka zaslona, Fah; Fotomontaža; narod.hr

O stanju 56-godišnjeg Haralda Kopitza, koji je završio u bolnici nakon što je u zagrebačkim Mlinovima usmrtio troje vlastite djece da bi potom pokušao samoubojstvo, oglasili su se u subotu iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice gdje se osumnjičenik za tri djela teškog ubojstva liječi.

> Pročitajte oproštajno pismo Austrijanca koji je ubio svoje troje djece u Zagrebu

“Čovjek je pri svijesti”

Policija ga je, nakon objave na društvenoj mreži, zatekla u stanu u omamljenom stanju te je prebačen u bolnicu. U stanu su još pronašli tri beživotna tijela njegove djece.

– Noćas je u pratnji policije došla muška osoba sužene svijesti. Obrađen je na hitnom prijemu i smješten na jedinicu intenzivne skrbi. Trenutno nije životno ugrožen. Čovjek je pri svijesti. Rade se svi mogući nalazi. Postoji mogućnost da je bio pod djelovanjem psihofarmaka, ali još to ne možemo potvrditi.

Policija je s njime, cijelo vrijeme je pod nadzorom. Prvo i osnovno je da su sve njegove životne funkcije stabilne, tek kada sve bude pod kontrolom razmišljat će se o tome gdje će ga se premjestiti na daljnje zbrinjavanje – rekao je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice prof.dr.sc. Davor Vagić u kratkoj izjavi za medije pred bolnicom, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pshijatar o ‘ocu monstrumu’

Ugledni splitski psihijatar, doktor Ivan Urlić, prokomentirao je stravičan zločin koji se u noći s petka na subotu dogodio u Zagrebu.

Propali biznismen Harald Kopitz usmrtio je svojih troje djece dok su boravili u njegovoj urbanoj vili u zagrebačkim Mlinovima. Prije ubojstava, Kopitz je na Instagramu ostavio poruku u kojoj navodi kako „ne može više“, najavljuje svoj odlazak i nabraja one koje smatra krivim za situaciju u kojoj se zatekao.

– Zbilja nevjerojatno, ali je znak današnjeg vremena kad preko društvenih mreža saznajemo za teške krize pojedinih osoba – rekao je doktor Urlić te dodao kako je siguran da je ovo bio apsolutni šok za hitnu medicinsku pomoć i za dežurnoga suca.

– Vjerujem da nikad nisu nešto ovako sreli, iako se stalno susreću s dramama i tragedijama – primijetio je Urlić.

Ukratko je opisao i profil ‘oca monstruma’, objasnivši kako se po svemu sudeći radi o osobi s narcističkim osobinama.

– Očito je riječ o bankrotiranom biznismenu koji se našao u bezizlaznoj situaciji i srušio mu se cijeli svijet. U svojoj kratkoj poruci okrivljava članove obitelji, a posebno ističe loše odnose njegove bivše supruge i sadašnje partnerice. Najveći dio emocionalne ojađenosti zbog promašenih ambicija i želja, okrenuo je bivšoj supruzi. Meni se čini da u prvi plan izbija duboka depresivna kriza, kod jedne izrazito narcističke osobe – rekao je psihijatar.

– On ne može prihvatiti da je u nekim stvarima pogriješio, da nije bio dovoljno ekspertan. S druge strane, imao je potrebu osvetiti se onima koje smatra krivima, u prvom redu bivšoj supruzi. Na neki način, nesvjesno, htio je kazniti i samoga sebe, spuštajući zastor nad cijeli svoj život na ovakav stravičan način – opisao je psihijatar stanje ubojice, dodajući da je poruka koju je objavio te noći odraz duboke depresije.

– Iz njegove posljednje poruke na Instagramu jasno je da je imao svojevrsno pomračenje uma, u životu više nije vidio ni jedu zraku svjetla.

Poslao je poruku koja nije samo najava onoga što mu okupira osjećaje i misli, nego je na neki način i poziv u pomoć. Napisao je: „Ja više ne mogu“, što je izjava čovjeka koji više ne vidi izlaz – rekao je doktor.

Osvrnuo se i na slične slučajeve u svijetu, napomenuvši da očevi počinitelji najčešće pokazuju upravo narcističke crte ličnosti.

– Osobe s narcističkom strukturom ličnosti imaju visoko mišljenje o sebi, nisu kritične prema situacijama u kojima se nalaze, već žive u fantazijama uspjeha i bogatstva.

Prisutna je i osvetnička želja, jer bi netko drugi trebao biti kriv za njihove promašaje i loše procjene, a na neki način, nesvjesno, ovakvim postupcima kažnjavaju i sami sebe – rekao je psihijatar.

Haralda Kopitza pregledat će sudski psihijatar, otkriva naš sugovornik, a zatim će timovi koji se bave sudskom medicinom procijeniti sve elemente koji su mogli dovesti do ovakvog strašnog postupanja.

– Potrebno je utvrditi kako je tekao njegov život, što se ranije događalo, kakva je osnovna struktura ličnost. Treba utvrditi i kako su tako mala djeca završila s očajnim čovjekom, u trenutku njegova maksimalnog ogorčenja i stravične osvete – rekao je doktor Urlić.

Obitelj je 2018. godine bila u Centru za socijalnu skrb

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić kazala je da za ovu obitelj nikada nije bila zaprimljena prijava o nasilju, javlja Večernji list.

– Zgranuti smo ovim strašnim događajem. Potpuno je neshvatljivo ono što se dogodilo. Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti zaštićena, kazala je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margarete Mađerić i izrazila sućut obitelji, ponajprije majci.

– Ova obitelj je 2018. godine bila u Centru za socijalnu skrb tijekom savjetovanja što je dio standardnog postupka za sve koji se razvode. Oni su se sporazumno dogovorili o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i dalje nije bilo nikakvih djelovanja.

Centar nije imao niti jednu prijavu, kako pojedinaca, majke ili bilo kojih drugih tijela koji bi ukazivali na nasilje, istaknula je Mađerić.

I zagrebačka policija je nešto ranije u izjavi za medije istaknula da nisu imali saznanja niti je ikad prije pružana intervencija u obitelji u zagrebačkom naselju Mlinovi, gdje je u noći s petka na subotu ubijeno troje malodobne djece, za što je osumnjičen njihov 56-godišnji otac, austrijski državljanin.

Što se dogodilo kobne noći u Mlinovima?

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je u subotu očevid u zagrebačkom naselju Mlinovi, gdje je u noći s petka na subotu ubijeno troje malodobne djece, za što je osumnjičen njihov otac, 56-godišnji austrijski državljanin.

Dežurna zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je u ranim jutarnjim satima u suradnji s policijskim službenicima, provela očevid u povodu pronalaska tri mrtva tijela u stanu u Mlinovima, priopćilo je Državno odvjetništvo RH.

Postoji osnova sumnje da je austrijski državljanin (1965.) počinio kaznena djela teškog ubojstva, iz članka 111. Kaznenog zakona na štetu troje maloljetne djece, dodaje se u priopćenju.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u suradnji s policijom poduzima daljnje mjere i radnje iz svoje nadležnosti u svrhu utvrđivanja svih okolnosti počinjenja ovih kaznenih djela, navode iz DORH-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ Slobodna Dalmacija/ Večenji list