Klariću podrška načelnika Konavala i Župe dubrovačke: Otkad je on načelnik povećao se broj intervencija protiv droge

Split, 25.1.2021.- Naèelnik Postaje graniène policije (PGP) Gruda Matko Klariæ je zbog sumnje u poèinjenje teže povrede službene dužnosti danas osuðen na Disciplinskom sudu u Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj gdje mu je u prvostupanjskom postupku izreèena jedinstvena disciplinska kazna prestanka državne službe. Na slici Matko Klariæ. foto HINA/ Žaklina JURIÆ/ ua

Mnoge je začudilo kada se u nedjelju unatoč kiši i hladnoći pred sjedištem Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske okupilo stotinjak policajaca i građana koji su pred Vilom Palmom došli dati podršku načelniku PP Gruda, Matku Klariću uoči disciplinskog postupka koji se protiv njega održao u ponedjeljak u Splitu. A tereti ga se za nedolično ponašanje, odnosno seksualno uznemiravanje policijskih djelatnica te zahtijevanju da čiste samostan u Konavlima ali i omogućavanje ilegalnog prelaska granice zašto ga je na kraju disciplinski sud proglasio krivim te udaljio iz službe, odnosno suspendirao do pravomoćnosti odluke. Iako, prema tvrdnjama njegova odvjetnika Daria Obradovića sve četiri službenice su kazale kako nije bilo nikakvog seksualnog uznemiravanja. Ipak, Obradovića ne čudi takva odluka, piše dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

– Kada vam prvi čovjek jednog resornog ministarstva unaprijed kaže da mora biti sankcije ja ne znam gdje je tu pravo ili pravda – istaknuo je Klarićev odvjetnik najavivši žalbu na presudu kada dobiju pisani primjerak s obrazloženjem. Odvjetnik je savjetovao obitelj optuženog načelnika da za sada ne daju novinarima izjave.

Nepravomoćnu odluku disciplinskog suda u PU Splitsko- Dalmatinskoj komentirali su Božo Lasić i Silvio Nardelli, načelnici općina Konavle i Župa dubrovačka koje teritorijalno spadaju pod ingerenciju Policijske postaje Gruda. Oni su, podsjetimo, javno zatražili da se zaustavi javni linč Matka Klarića dok mu se ne dokaže krivnja za djela koja mu se stavljaju na teret.

– Krivo mi je što su pojedinci istup mene kao načelnika Konavala i načelnika Župe dubrovačke Silvija Nardellija o Matku Klariću protumačili kao podršku zlostavljaču što uopće nije istina. Mi smo prosvjedovali protiv javnog linča prije nego je utvrđena istina, a on je počeo, zanimljivo, par dana prije početka disciplinskog postupka. Također smo jasno rekli da ukoliko se utvrdi da je kriv, da za to treba snositi posljedice. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da je Klarić profesionalac koji je izuzetno dobro radio svoj posao. To je neosporiva činjenica, no to ga ne abolira od onoga zašto ga terete! No tu stvari nisu baš jasne. Upravo smo u Općini pogledali neke statistike pa je tako evidentirano 80 do 90 policijskih intervencija na području Konavala zbog droge od kada je on preuzeo vođenje PP Gruda. Do tada su bile dvije, tri, a o problemu droge u Konavlima sam nedavno nekoliko puta govorio u medijima. Ne znam što se tamo događa, no sumnjam da možda iza svega stoji upravo taj problem. Ipak vjerujem u institucije i držim da će one pošteno odraditi svoj posao te da će se saznati istina o ovom slučaju – ističe načelnik Konavala Božo Lasić.

Načelniku susjedne Župe dubrovačke Silviju Nardelliju, kako kaže, nakon disciplinskog postupka, još je manje jasno što se zapravo događa u PP Gruda. – Nakon iskaza djelatnica na tom disciplinskom postupku u Splitu nije mi uopće jasno što se događa. Kada smo kolega Lasić i ja dali javnu potporu Klariću to smo napravili zbog medijskog linča koji je krenuo bez da je utvrđeno je li doista kriv. Proglasiti bilo koga krivim bez suđenja i to kroz medije je nedopustivo. Stoga se čudim i izjavi ministra unutarnjih poslova uoči početka disciplinskog postupka koja je sigurno imala utjecaj na odluku. Ako je kriv i to se dokaže, onda je kriv i treba biti kažnjen. No prema iskazu djelatnica, kako smo svi čuli, sada ispada da nije kriv, barem ne za navodno seksualno zlostavljanje za koje je bio prozivan. Ono što mogu tvrditi je da je Klarić izuzetno dobro i profesionalno radio svoj posao jer stalno surađujemo. Stoji li nešto drugo iza svega ovoga i što, doista ne znam no nadam se da će načelnik dokazati da nije kriv iako mu je već napravljena nepopravljiva šteta – kaže Nardelli.

Među Konavljanima se može čuti slično mišljenje o Klariću. Njegovi sugrađani ali i određeni broj kolega iz policije smatra ga profesionalcem koji je uveo reda u PP Gruda. – Možda nekima smeta što je on policajac od glave do pete, što radi sve po pravilima, što traži da ga se kao načelnika pozdravi kada dođe na posao…… No to je u takvim službama poput policije i vojske normalna stvar – kaže jedan Konavljanin koji naravno želi ostati anoniman.

Među Klarićevim sugrađanima se može čuti i priča o slučaju nedozvoljenog prelaska granice stranih državljana koji mu se također stavlja na teret. Jedan Konavljanin, navodno je pozvao je majstore iz susjedne države jer domaćih nedostaje, a i poprilično su skuplji od susjednih. Na granici pokazali su uredne dokumente, no policajka je zatražila da otvore prtljažnik automobila u kojem vidjela alat. Zaključila je da idu raditi u Hrvatsku ‘ na crno’ i nije im dopustila prelazak granice. Javili su to svome poslodavcu, a ovaj pozvao Klarića kojeg osobno pozna te ga pitao u čemu je problem. Klarić se raspitao na graničnom prijelazu o čemu se radi i odgovorio poznaniku da su vraćeni jer su imali alat za obavljanje posla u Hrvatskoj te da on tu ne može ništa. No radnici su malo iza toga ponovo došli na granicu no ovaj put su pušteni da je prijeđu. Podsjetimo, kako je kazao odvjetnik Obradović ta policijska djelatnica je tijekom svjedočenja na disciplinskom postupku izjavila kako načelnik nije utjecao na donošenje njene odluke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr