Kod Hrvatske Kostajnice usporen porast vodostaja rijeke Une

Foto: fah

Iako je vodostaj rijeke Une na području Pounja još uvijek u porastu, neposredne opasnosti od poplave za stanovnike Hrvatske Kostajnice još uvijek nema.

Porast vodostaja je usporen i u 13 sati iznosio je 432 centimetra. Još u ponedjeljak je vodostaj imao porast od desetak centimetara na sat, a u utorak iznosi tri centimetra. Trenutačno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a ako vodostaj premaši 460 centimetara, bit će proglašeno izvanredno stanje.

Ugroženo područje u Hrvatskoj Kostajnici u utorak je obišao pomoćnik ministra unutarnjih poslova za poslove civilne zaštite Damir Trut. Nakon obilaska je izjavio kako je zadovoljan blagovremenim intervencijama svih gradskih i drugih službi zaštite i spašavanja.

Preventivno su najugroženija mjesta zaštićena tzv. box barijerama i zečjim nasipima, pa nijedna kuća na kostajničkom području nije pod vodom. Kako je rekao Trut, stanje je pod kontrolom, a hidrološke prilike upućuju na smirivanje situacije.

I dok za pounjska naselja nema neposredne opasnosti, više je prometnica na području Pounja i Banovine zatvoreno za promet. Tako je zbog porasta vodostaja Une u utorak prijepodne zatvorena za promet županijska cesta Hrvatska Kostajnica – Dvor, a zbog porasta vodostaja pritoka Une i Kupe, odnosno prelijevanja vode u Šibinama cesta Glina – Veliki Obljaj, Hrastovica – Čuntić.

Zbog prelijevanja vode u Madžarima zatvorena je nerazvrstana cesta Komarevo – Blinja, a zbog vode na cesti u Blinjskom Kutu i promet na državnoj cesti Sisak – Sunja.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, dožupan Roman Rosavec za 17 sati je sazvao sjednicu Stožera u Hrvatskoj kostajnici.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina