Koić i Banić: Revizionist Ivo i ponavljanje gradiva

Jasenovac
Foto: Fah

Kao što je već u nekoliko prethodnih članaka pokazano, Ivo G. je uredništvom Židovskog biografskog leksikona na neki nehotičan način postao revizionist budući da su mnogi navodi iz njegovog leksikona u suprotnosti s navodima mrežnog jasenovačkog popisa Javne ustanove Spomen-područje (JUSP) Jasenovac jer je vidljivo da je sudbina mnogih Židova navodno stradalih u Jasenovcu i Staroj Gradiški zapravo bila drukčija. Budući da će biti još članaka na tu temu, možda je prikladno dodatno pokazati na koje je sve još druge načine Ivin leksikon praktičan u nekim slučajevima krivih ili nedostajućih podataka.

Koić i Banić: Lažne i stvarne dječje žrtve – imena poklane hrvatske djece ne spominju se u medijima

Krenimo za početkom s tekstom „Svaka nova informacija otkriva na desetke lažnih podataka“ objavljenim u Hrvatskom tjedniku 4. veljače 2016. godine. U njemu se između ostaloga spominje da je na stranici http://elmundosefarad.wikidot.com/zagreb-preziveli moguće vidjeti da je jedan od preživjelih Židova iz Zagreba i Marko Graf rođen 1890. godine te da i na mrežnom jasenovačkom popisu postoji izvjesni Marko Graf rođen ocu Leopoldu u Ivancu 1890. godine koji je navodno ubijen od ustaša 1941. godine u Jasenovcu. U navedenom tekstu s mrežne stranice elmundosefarad ime oca i mjesto rođenja Marka Grafa nisu navedeni, ali svi ostali podatci ukazuju da se radi o preživjelom Marku Grafu. Upravo ovdje upada revizionist Ivo i to sigurno potvrđuje jer u leksikonu kojem je glavni urednik postoji članak o Marku Grafu, elektrotehničaru i novinaru rođenom u Ivancu ocu Leopoldu i majci Amaliji koji je 1940. godine prešao na katoličanstvo. Kako se dalje navodi „[p]o uspostavi NDH preuzeo je žid. znak i na nepoznat način preživio II. svj. rat“. Znači ovaj članak potvrđuje prethodno nepoznato očevo ime i mjesto rođenja, a uz to još i jasno navodi da je Marko Graf preživio Drugi svjetski rat. U digitalnoj inačici komunističkog popisa žrtava rata iz 1964. godine koju je ljubazno ustupio gospodin Roman Leljak (L64) Marko Graf (1890., Ivanec, Leopald) je ubijen od ustaša u Jasenovcu tijekom lipnja 1941. godine tj. mjesecima prije nego što je uopće uspostavljen taj logor. Prema tome prvi zaključak ponavljanja gradiva je da kad neke informacije nedostaju, ali su indicije jake, revizionist Ivo svakako može pomoći tako da ih jasno i nedvosmisleno navede rješavajući tako eventualne sumnje. Krenimo dalje.

Nikola Banić i M. Koić: Revizionist Ivo protiv jasenovačkoga mita

Što ako su u mrežnom jasenovačkom popisu navedeni krivi podaci? Primjerice, u tekstu „Podržava li Ministarstvo kulture fašizam?“ objavljenom u Hrvatskom tjedniku 3. kolovoza 2017. godine navodi se ova rečenica: Mavro Marberger rođen ocu Vilimu u Vinkovcima 1878. godine (JUSP nepouzdano navodi 1877.) u Vinkovcima nije ubijen u Jasenovcu 1942. godine, već je u kolovozu 1942. godine „odveden u neki logor u Njemačkoj gdje je stradao krajem iste godine“. Izgleda da su i projekt Dotrščina čiji su se podaci tamo koristili kao i JUSP Jasenovac pogriješili što se tiče mjesta i godine rođenja jer revizionist Ivo uređuje leksikon u kojem postoji članak o Mavru Marbergeru rođenom ocu Vilimu u Lovćencu u Srbiji 1863. godine koji je zavičajnost stekao u Vinkovcima da bi kasnije došao u Zagreb i koji je kasnije kako se navodi vjerojatno stradao u nekom od njemačkih logora. Ovdje mrežni jasenovački popis barem u napomenama navodi 1863. godinu kao mogućnost, a i Njemačku kao moguće mjesto smrti, a revizionist Ivo to samo još dodatno potvrđuje. Znači dodatni zaključak ovog ponavljanja je da revizionist Ivo pomaže i oko krivih podataka kao što su mjesto i godina rođenja. U digitalnoj inačici komunističkog popisa žrtava rata (L64) nalazi se jedan Mauro Marberger (1863) stradao 15. lipnja 1942. u neimenovanom njemačkom logoru i još trojica Mavra Marbergera, u dva slučaja navode se godine rođenja 1870. i 1877., a u trećem slučaju je taj podatak nepoznat. Sva trojica su prema komunističkom popisu stradali u Jasenovcu na isti dan 15. lipnja 1942. godine. Ovo je dobar primjer kako se od jednog preživjelog mogu „skrupulozno“ kreirati četiri židovske žrtve od čega tri jasenovačke. Autori mrežnog jasenovačkog popisa izabrali su i stavili na svoj popis samo jednog Mavra Marbergera. Bilo bi zanimljivo da autori tog popisa objasne javnosti kojim su se kriterijima i metodama koristili pri tome. Odokativna šacometrija ili bugarski loto se čine kao najizgledniji.

Koić i Banić: Stara Gradiška – „ćelije smrti“ 1942.

Što ako postoji više inačica istih podataka? Revizionist Ivo pomaže i tu. Pokažimo to na primjeru nove prethodno neobjavljene lažne jasenovačke žrtve. Mrežni jasenovački popis navodi da je Rudolf Marić rođen ocu Davidu u Križevcima 1876. godine ubijen od ustaša u Jasenovcu 1942. godine, a kao alternativno mjesto rođenja se još navodi Gornja Rijeka. Ovdje u igru neposredno opet upada revizionist Ivo. Naime, u spomenutom leksikonu postoji članak koji navodi da je Rudolf Mayer alternativnog prezimena Marić rođen ocu Davidu 1876. godine u Gornjoj Rijeci zapravo umro 1948. godine što znači da su se navodi mrežnog jasenovačkog popisa opet pokazali lažnima. Možda se Rudolfa Marića moglo i prije negdje naći da se znalo da je koristio i prezime Mayer, a možda ga se ne bi niti vidjelo da nije uskočio revizionist Ivo. Što reći? Revizionist Ivo odlično revidira. Nastanak dvojbe Križevci ili Gornja Rijeka može se vidjeti u digitalnoj inačici komunističkog popisa žrtava rata (L64). Kako je očito bilo premalo žrtava za komunističke financijske i propagandističke ciljeve, tako su na popis stavili dva Rudolfa Marića rođena 1876. godine, „obojici“ se otac zove David, a razlikuju se prema mjestu rođenja Križevci/Gornja Rijeka i prema nadnevku smrti u Jasenovcu. Rudolf iz Gornje Rijeke navodno je ubijen 15. lipnja 1941. godine tj. prije nego što je nastao logor Jasenovac, a dvojnik iz Križevaca je prema tim podatcima ubijen 15. siječnja 1942. godine. Komunistima nije bilo dosta žrtava pa su preživjelog za svaki slučaj ubili dvaput.

Nikola Banić i M. Koić: Nove jasenovačke žrtve iz XXI. stoljeća

Kao zadnju točku ponavljanja treba opet naglasiti i da je revizionist Ivo koristan i kod uobičajenih slučajeva gdje nema nikakvih posebnih nedoumica. Primjerice, mrežni jasenovački popis navodi da je Željko Fritz rođen ocu Josipu u Zagrebu 1899. godine navodno ubijen od ustaša u Jasenovcu 1941. godine. Prema digitalnoj inačici komunističkog popisa žrtava rata (L64) i Željko Fritz je ubijen u Jasenovcu u lipnju 1941. godine mjesecima prije uspostave logora. Međutim, revizionist Ivo neposredno preko uređivanja spomenutog leksikona pobija tu laž jer u leksikonu postoji članak koji navodi da je Željko Fritz rođen ocu Josipu u Zagrebu 1899. godine, bio interniran u talijanskim logorima u Kraljevici i na Rabu i na nepoznat način preživio Drugi svjetski rat te da se preselio u Izrael. Znači očito nije ubijen u Jasenovcu i u ovom slučaju kao i u mnogim prethodno pokazanima je revizionist Ivo samo omogućio pristup podacima koji to nedvosmisleno pokazuju i tako otkrivaju novu jasenovačku laž.

Postoji još mnogo laži koje je moguće razotkriti zahvaljujući nehotičnom revizionistu Ivi, ali prije toga je imalo smisla napraviti jednostavno i kratko ponavljanje gradiva o revizionistu Ivi i njegovoj neposrednoj pomoći razotkrivanju masovne prevare u sklopu mrežnog jasenovačkog popisa. Hvala na pomoći, Ivo, premda ti to nije bila namjera! Čudni su putevi Gospodnji.

Nikola Banić i M. Koić

* Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.