Kolika je bila popunjenost bolničkih kreveta u studenom, a kolika prošle godine?

bolnički kapaciteti
Zagreb, 06.11.2020. - Hrvatska vojska postavila je u petak tri grijana šatora za varaždinsku Opću bolnicu, a dva dodatna šatora u KB Dubrava za ulazak i izlazak iz Covid-19 zone. Na fotografiji KB Dubrava. foto HINA/ MORH/ ml

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu koja je održana u petak 27. studenog iznesen podatak o popunjenosti bolničkih kapaciteta u Republici Hrvatskoj.

Vera Katalinić Janković, pomoćnica ministra zdravstva Vilija Beroša kazala je tada kako je popunjenost bolničkih kapaciteta trenutno 64 posto, a u tu statistiku uključeni su i postavljeni bolnički šatori. Dodala je i kako je popunjenost respiratora uključujući i one u šatorima oko 50 posto, a kada se izbace oni šatorima, popunjenost je 74 posto.

Kada se gleda izvješće Hrvatskog zavoda za javnog zdravstva iz prošle godine, iz njega se saznaje da je 2019. godišnji prosjek iznosio 77.49 posto popunjenosti bolničkih kapaciteta.

Međunarodni standard – optimalna popunjenost do 85%

“Prema međunarodno priznatim optimizacijskim kriterijima za popunjenost bolničkih postelja koji se koriste u Europi, optimalna stopa popunjenosti u akutnoj bolničkoj zdravstvenoj zaštiti jest 80 – 85%. Prema rezultatima istraživanja, postoje naznake da rizici u pružanju bolničke zdravstvene zaštite postaju vidljivi kada prosječne stope popunjenosti postelja (PSPP) premaše 85%, a bolnica za akutnu zdravstvenu zaštitu može očekivati redovit nedostatak postelja i periodične krize ako se prosječna stopa popunjenosti postelja poveća na 90% ili više. Na osnovi te analize kriterij od 85% PSPP postavljen je kao ciljana definirana specifična mjera do kraja 2020. godine.”, navodi se u Vladinom dokumentu, Nacionalnom planu razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica RH 2018-2020.

DZS o broju umrlih ove i prošle godine

Podsjetimo, prošlog petka je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio broj umrlih ove godine i usporedio ih s brojkama prije pandemije koronavirusa. Ukupan broj umrlih od siječnja do listopada 2020. pao je za 0,5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 232 manje.

DZS navodi da je promatrajući razdoblje od ožujka, kada je službeno proglašena epidemija bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, broj umrlih porastao za 2,8% od ožujka do listopada 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 941 više.

U listopadu 2020. broj umrlih porastao je za 5,8% u odnosu na listopad 2019., odnosno bilo je 253 umrlih više nego u istome mjesecu prethodne godine. Naime, u listopadu 2020. je umro 4628 ljudi, u listopadu 2019. je umrlo 4375, a u listopadu 2018. godine bilo je 4463 umrlih.

DZS napominje da privremeni podaci o umrlima nisu potpuno usporedivi s konačnim podacima. Privremeni podaci odnose se na mjesec upisa u državne matice, a ne na mjesec događaja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr