Cetinjani mogu odahnuti: Ministarstvo zaštite okoliša konačno odbacilo projekt TE Peruća!

Foto: fah

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo je prije dva dana, 27. prosinca 2017. rješenje da namjeravani zahvat – kombi kogeneracijska plinska elektrana (KKPE) Peruća – nije prihvatljiv za okoliš.

Rješenje Ministarstva, kojim se uvažava odluka savjetodavnog stručnog povjerenstva donesena 12. prosinca, možete pogledati na ovoj poveznici.

(FOTO) Veliko slavlje ‘Ne daj se Cetino’: TE Peruća nije prošla, mi smo pobijedili!

Članovi inicijative „Ne daj se Cetino“, uz pozdrave ovoj odluci, poručuju:

Nakon godinu dana isticanja argumenata od strane znanosti i struke, te protivljenja od strane naroda, ovime je konačno dobivena jedna bitka u borbi za spas Cetine i Peruće i od uništenja i od privatnog kapitala.

Čekaju nas još brojne bitke, ali sada možemo samo zahvaliti svima koji su nas podržali i pomogli! Ministarstvu hvala na ovako lijepoj Božićnoj i novogodišnjoj čestitci, a posebno i najveće hvala narodu Cetinske krajine koji je zdušno stao uz nas!

Ministarstvo je to rješenje donijelo u povodu zahtjeva nositelja zahvata zagrebačke tvrtke MCC Ekskluzivne nekretnine d.o.o., a nakon provedenog postupka procjene utjecaja zahvata kombi kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) Peruće na okoliš. Opsežno rješenje na šest stranica potpisao je 27. prosinca ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, a 28. prosinca objavljeno je na internetskim stranicama ministarstva. Rješenje je izvršno u upravnom postupku i protiv njega se ne može izjaviti žalba, ali se mjerodavnome upravnom sudu u roku od 30 dana od dana dostave tog rješenja tužbom može pokrenuti upravni spor.

U rješenju se navodi i da je nositelj zahvata dužan podmiriti sve troškove u postupku procjene utjecaja na okoliš toga namjeravanog zahvata, a o troškovima tog postupka odlučit će se posebnim rješenjem.

Fizičar Mislav Cvitković: Peruća je obranjena od Mladićeve velikosrpske agresije, obranimo je i danas od uništenja

U obrazloženju se podsjeća da je nositelj zahvata, MCC Ekskluzivne nekretnine, 23. prosinca 2015. podnio zahtjev Ministarstvu za procjenu utjecaja na okoliš KKPE Peruće. U zahtjevu su navedeni svi podatci i priloženi svi dokumenti i dokazi u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša, a među ostalim i studija o utjecaju na okoliš koju je izradio ovlaštenik Elektroprojekt d.d. iz Zagreba. Studija je izrađena u studenome 2015., a dopunjena je u svibnju 2016. i u rujnu 2017.

Javna rasprava provedena je od 21. studenoga do 31. prosinca 2016. u prostorijama Grada Sinja i Općine Hrvaca. Cjelovita studija i ne-tehnički sažetak objavljeni su na internetskim stranicama ministarstva. U sklopu javne rasprave održano je javno izlaganje 16. prosinca 2016. u Općini Hrvacama. Tijekom javnog uvida zaprimljeno je 15 pisanih primjedaba javnosti i zainteresirane javnosti na studiju.

Zainteresirana javnost imala je primjedbe na studiju koje su se u bitnome odnosile na potrebu provedbe glavne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu u sklopu predmetnog postupka procjene, nedostatak varijantnih riješenja, nedovoljno obrađene utjecaje zahvata na podzemno vodno tijelo, uzimanje u obzir kumulativnog utjecaja prilikom procjene utjecaja na zdravlje ljudi, iskoristivost proizvedene toplinske energije, nedovoljno obrađene utjecaje na vodoopskrbne sustave Šilovku, Zadvarje i HE Zakučac, utjecaje korištenja ekstra lakoga loživog ulja, utjecaj povećanog hlapljenja iz akumulacije Peruće na rad hidroelektrane Peruće i nizvodne hidroelektrane u proizvodnom lancu.

Među ostalim, primjedbe su bile vezane i uz neusklađenost s Planom urbanog razvoja Općine Hrvaca i Grada Vrlike, nedovoljno obrađene rizike od minski sumnjivih površina, negativne utjecaje zahvata na razvoj pčelarstva i ekološke poljoprivrede, negativan utjecaj na kvalitetu zraka, utjecaj toplinskog opterećenja na bioraznolikost akumulacije Peruće, negativan utjecaj na zdravlje povećanjem koncentracije emisija onečišćujućih tvari, primjenu neodgovarajućih modela i metodologija za vrednovanje utjecaja zahvata na temperaturu akumulacije Peruće i rijeke Cetine nizvodno od HE Peruće.

Savjetodavno stručno povjerenstvo u postupku procjene utjecaja na okoliš održalo je dvije sjednice, a na drugoj prije dva tjedna razmotrilo je izvješće o provedenoj javnoj raspravi, izložene primjedbe javnosti i zainteresirane javnosti te očitovanje nositelja zahvata koje je dao preko ovlaštenika. Na temelju razmotrenih primjedaba devet od 12 nazočnih članova Povjerenstva glasovalo je protiv prihvatljivosti zahvata za okoliš kako je predloženo studijom o utjecaju na okoliš.

Tijekom ispitnog postupka Ministarstvo je utvrdilo kako na temelju razmatrane studije o utjecaju na okoliš nije dano dostatno uvjerenje da će predložene mjere zaštite okoliša umanjiti mogući negativni utjecaj kombi kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) Peruće na okoliš.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.