Konačno stigao instant platni sustav: evo kako ćete plaćati i primati novac

Foto: Getty Images

Krajem listopada u Hrvatskoj će proraditi novi platni sustav koji donosi revolucionarno ubrzanje plaćanja. Za razliku od postojećeg sustava, napredni sustav koji su razvili stručnjaci Fine omogućuje provođenje financijskih transakcija u bilo koje vrijeme, a prijenos novčanih sredstava s računa na račun izvršavat će se u svega nekoliko sekundi

Tehnološka rješenja postojećeg platnog sustava (NKS) imaju znatna ograničenja te brzina provođenja naloga ovisi o brojnim faktorima, poput dana izdavanja (radni dan, vikend, praznik), sata izdavanja (prijepodne, popodne, noć), banke primatelja plaćanja i sl.

U takvim okolnostima neki nalozi se odmah izvršavaju, a neki ostaju na čekanju. Tako primjerice, ako platitelj u petak navečer izvrši plaćanje na račun primatelja koji je u drugoj banci, prijenos sredstava može trajati i nekoliko dana, piše T-portal.

Na nesavršenost postojećeg platnog sustava često se vade i dužnici kada se opravdavaju zbog kašnjenja plaćanja. Međutim uskoro više neće postojati tehnički razlozi za odgodu plaćanja.

U modernom sustavu instant plaćanja (NKSInst) prijenos novca s računa na račun provodit će se u svega nekoliko sekundi.

‘Uspostavom instant plaćanja platitelju se osigurava brza provedba transakcija s bilo kojeg mjesta, u bilo koje vrijeme te jednostavno korištenje usluge, a primatelj plaćanja može raspolagati primljenim sredstvima u nekoliko sekundi, ostvariti bržu isporuku robe/usluga, bržu naplatu isporučenog proizvoda ili pružene usluge te bolje upravljati likvidnošću’, pojašnjavaju u Fini.

Primjena instant plaćanja omogućit će korisnicima hitna plaćanja prilikom npr. online kupovine, slanja novca članovima obitelji ili prijateljima, podjele računa u restoranu, isplati plaće, honorara, hitnih osiguranja te drugih plaćanja računa i ostalih potraživanja.

U Fini ističu da su sustav NKSInst razvili domaći stručnjaci koristeći vlastiti know-how. Ovaj napredni sustav namijenjen je za obračun i namiru svih vrsta financijskih transakcija u kunama, bez obzira inicira li plaćanje fizička ili pravna osoba. Za razliku od sadašnjeg platnog sustava, tehnološki unaprijeđeni sustav omogućuju provođenje platnih transakcija u gotovo realnom vremenu. Točnije, plaćanje će se izvršavati u roku od maksimalno 10 sekundi, a u Fini najavljuju da do izvršenja transakcije u praksi neće proći više od četiri sekunde.

Navedeni vremenski rok uključuje terećenje IBAN računa platitelja, izvršenje međubankovnog obračuna zadane instant platne transakcije i odobrenje IBAN računa primatelja plaćanja.

Maksimalni iznos pojedine instant platne transakcije je 100 tisuća kuna, a sustav će funkcionirati bez prekida (24 sata dnevno, sedam dana u tjednu i 365 dana u godini).

U Hrvatskoj narodnoj banci, koja je Fini izdala odobrenje za rad novog Fininog platnog sustava, napominju da sudionici u platnom sustavu NKSInst mogu biti samo banke, i to na načelu dobrovoljnosti.

Banke u skladu sa svojom poslovnom odlukom samostalno definiraju dinamiku kojom će pojedinim kategorijama klijenata (potrošači, poslovni subjekti) omogućiti izvršenje instant plaćanja, kao i kanale plaćanja (internet, mobilno bankarstvo, mobilne aplikacije) kojima se klijenti mogu koristiti u svrhu izvršenja instant plaćanja.

Da bi se instant plaćanje moglo provoditi i na jednoj i drugoj strani, banke trebaju biti uključene u sustav NKSInst.

Prvi sudionici priključeni platnom sustavu NKSInst, koji starta s radom u četvrtak 29. listopada, su Hrvatska poštanska bankaPrivredna banka Zagreb i Partner banka.

Hrvatskoj poštanskoj banci ističu da će instant plaćanja biti dostupna fizičkim osobama i poslovnim subjektima putem mobilnog i internetskog bankarstva.

Osim klasičnog plaćanja na IBAN (međunarodni broj bankovnog računa), u HPB-u će se nalozi moći zadavati prema dodatnim identifikatorima kao što su OIB, broj mobitela i e-mail adresa, koje će korisnik prethodno registrirati u Registru posrednih identifikatora računa (RPIR).

Korisnicima će za ove opcije biti omogućena jednostavna registracija na mHPB-u te plaćanje u nekoliko klikova na određeni broj mobitela iz imenika ili upisujući e-mail, odnosno OIB umjesto IBAN-a primatelja. Nalozi zadani na ovaj način moći će se provesti i redovnim i instant plaćanjem.

I iz Privredne banke najavljuju da će usluga instant plaćanja biti omogućena svim klijentima putem svih kanala banke – u PBZ-ovoj poslovnici, digitalnim bankarstvom PBZ-a (mobilna i internetska verzija) te servisa e-plaćanja Fine.

U dogledno vrijeme u sustav NKSInst planiraju se priključiti ostale komercijalne banke. Skori ulazak u novi sustav potvrdili su za T-portal iz OTP Raiffeisen banke.

Iz navedenih banaka još ne mogu precizirati rok priključenja, ali naglašavaju da će instant plaćanja odmah poslije uvođenja biti omogućena svim klijentima.

Hrvatskoj narodnoj banci očekuju da će ostale banke tijekom 2021. godine osigurati sve potrebne preduvjete kako bi svojim klijentima omogućile izvršavanje međubankovnih instant plaćanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr