Konstituirajuća sjednica Glavnog odbora SDP-a počela Bernardićevim kritikama HDZ-a

Foto: fah

Konstituirajuća sjednica Glavnog odbora SDP-a započela je u nedjelju ujutro u Zagrebu govorom novog predsjednika stranke Davora Bernardića koji je naglasio da će se “SDP suprotstaviti vladajućoj politici preuzimanjem odgovornosti za svakog čovjeka i borbom za društvo jednakih šansi”, ali da će surađivati s vladajućima kada je u pitanju zaštita hrvatskog nacionalnog interesa.

Bernardić je kritizirao HDZ ocijenivši da su predložili proračun koji je “napuhan i pleše po rubu”, te da “samo razmišljaju o tome kako uzeti od ljudi, a ne kako stvoriti nove vrijednosti i nova radna mjesta”.

SDP i HNS udružili snage u napadu proračuna – bitku vode Bernardić i Vrdoljak

Peternel o Bernardićevoj zabrinutosti za hrvatski narod i državu

“Zadnjih dana smo krenuli u borbu za ljude koji žive od svoga rada, posebno za one koji imaju najmanju plaću, njih 50 tisuća i predložili zakon o minimalnoj plaći koja bi tim ljudima od 1. siječnja 2017. omogućila 286 kuna više, ali su vladajući odbacili taj prijedlog”, kazao je Bernardić i dodao da je SDP pripremio stotinu amandmana na proračun koji se tiču ulaganja u gospodarstvo, u znanost, inovacije i mlade.

“Pružamo vladajućima ruku kada je u pitanju zaštita hrvatskih nacionalnih interesa. Jedan od njih je Ina zbog koje je ovih dana Europska komisija naložila postupak protiv Republike Hrvatske. Zatražili smo od vladajućih da nas izvijeste o tom postupku”, rekao je Bernardić istaknuvši da je “zaštita nacionalnih interesa iznad svakog strančarenja”.

Europska komisija je u četvrtak zatražila od Hrvatske da izmijeni zakon o privatizaciji Ine-Industrije nafte, jer se njime krši sloboda kretanja kapitala i sloboda poslovnog nastana, a što je obveza koju je Hrvatska preuzela još 2010. tijekom pristupnih pregovora u poglavlju Sloboda kretanja kapitala. Premijer Andrej Plenković poručio je da će Hrvatska nastaviti razgovore s EK oko tog zahtjeva te da je za Hrvatsku strateški bitno zadržavanje vrlo jasne pozicije u arbitražama na crti zaštite nacionalnih interesa i Ine kao strateške kompanije

Bernardić je danas ocijenio da je hrvatski energetski sektor bio “dugi ping-pong loptica između ove ili one vlade”. “Moramo naći načina da HEP ne završi kao Ina”, kazao je Bernardić i dodao kako od HDZ-a “očekujemo da nas ugodno iznenadi i zaštiti hrvatske nacionalne interese kada je u pitanju Ina”.

Na dnevnom redu zatvorene sjednice Glavnog odbora SDP-a je izbor predsjednika i potpredsjednika Glavnog odbora SDP-a te drugih važnih funkcija u stranci.

Nakon završetka sjednice predviđene su izjave za medije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina