(FOTO, VIDEO) Dvije snažne eksplozije odjeknule kod stadiona u Istanbulu, 166 ranjenih, najmanje 38 mrtvih

Foto: fah

Dvije snažne eksplozije odjeknule su u subotu navečer u Istanbulu u blizini Vodafone arene, u europskom dijelu grada, a u njima je poginulo 38 osoba, uglavnom policajaca, a 166 je ozlijeđeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Državni dužnosnici odmah komentirali napad

“Čini se da je autobomba za cilj imala mjesto gdje su bile locirane specijalne jedinice policije, točno na mjestu gdje su stadion napuštali navijači Buraspora. Nemamo informacije o mrtvima, nadamo se da ih nećemo ni imati”, rekao je nakon napada, koji se povezuje s terorizmom, turski ministar nutarnjih poslova Suleyman Soylu.  Ministar tvrdi da je meta napada bilo vozilo interventne policije.

Napad kod stadiona komentirali su i neki ostali turski dužnosnici, Naime, ministar prometa Ahmet Arslan na Twitteru je napisao kako eksplozije tretiraju kao teroristički napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad je odmah “snažno” osudio klub Bešiktaš, kaže se u priopćenju.

Prema mjestu eksplozija hitno su se uputila ambulantna vozila i vatrogasci. Televizijske snimke prikazuju požar kod stadiona.

Agencije u prvim izvješćima…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna agencija Anadolija potvrdila je da su se čule dvije eksplozije, ali nije objavila pojedinosti.

Privatna mreža NTV ranije je navela ministra unutarnjih poslova koji je kazao da je dvadesetak ljudi ozlijeđeno u eksplozijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CNN Turk javio su cilj napada vjerojatno bili policajci koji su se nalazili na stadionu Bešiktaša gdje se dva sata prije eksplozije završila utakmica.

Iako se prema stadionu uputilo više kola hitne pomoći, iako su na terenu specijalci, vatrogasci, prema prvim informacijama nema panike u samom širem dijelu grada Istanbula.  Isto tako, mediji spekuliraju, a s obzirom na izvješća s terena, da su zapravo meta bili policajci.

Foto: fah
Foto: fah
Foto. fah
Foto: fah
Foto: fah

Kako javljaju lokalni mediji eksplozija se dogodila dva sata nakon derbi utakmice između Bešiktaša i Buraspora,  radi se o dvije vodeće turske nogometne momčadi. Srećom, navijači su napustili stadion. Sama utakmica izazvala je veliku pozornost nogometne javnosti u Turskoj.

Turska je u nedjelju proglasila dan žalosti nakon dvostrukog bombaškog napada.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan također je otkazao posjet Kirgistanu kamo je trebao krenuti u nedjelju.

Premijer Binali Yildirim naredio je da se zastave spuste na pola koplja u znak pijeteta za žrtve koje su poginule u napadima nakon nogometne utakmice domaćeg Bešiktaša i Bursaspora.

Prvi napad bio je autobombom na policijski autobus ispred stadiona Bešiktaša, a drugi je djelo bombaša samoubojice koji se raznio među policajcima u obližnjem parku Macka, 45 sekundi kasnije.

Napad na autobus dogodio se dva sata nakon utakmice, kada su navijači već napustili stadion u istanbulskoj četvrti Bešiktaš, na europskoj obali Bospora.

Meta oba napada bili su policajci, pripadnici interventne policije koji su se nalazili kod stadiona jer u osiguravali utakmicu, te skupina policajaca u parku.

Radi se o “terorističkom napadu koji je jasno ciljao pripadnike interventne policije”, rekao je zamjenik premijera Numan Kurtulmus.

Ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu objavio je da je 10 osoba stavljeno u pritvor jer se povezuju s atentatom za koji je još nitko nije preuzeo odgovornost ali bi iza njega, po riječima Kurtulmusa, mogla stajati Radnička stranka Kurdistana (PKK).

“Strelice ukazuju na PKK. To je planirani čin. Objavit ćemo sve kad istraga bude gotova. Sada ne možemo reći ništa definitivno”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.