Kosor: ‘Pupovac je danas tjerao inat, HSLS u nedjelju odlučuje ostaje li u ovakvoj koaliciji’

Zagreb, 05.07.2019 - Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor dao je izjavu za medije povodom smrti Dorice Nikoliæ. Dorica Nikoliæ, dugogodišnja èlanica HSLS-a, bivša saborska zastupnica i državna tajnica, umrla je u 72. godini. foto HINA/ Damir SENÈAR/ ds

HSLS-ov Darinko Kosor u srijedu je poručio kako istupi Milorada Pupovca “hrane desničare i one koji izazivaju etnički motivirane incidente” te najavio kako će HSLS u nedjelju razmatrati o ostanku u vladajućoj koaliciji.

Kosor je vać ranije najavio da će izaći iz koalicije ako se Pupovac ne ispiriča zbog svojih nedavnih izjava.

“Poražavajuće je da Pupovac praktički hrani one o kojima govori. Njegov pristup politici, njegovi komentari njegovo uspoređivanje Hrvatske s NDH hrani desničare i sve koji rade etnički motivirane incidente”, kazao je Kosor.

“Zaštita Srba, hrvatskih državljana od nasilja u Hrvatskoj DA…djeljenje lekcija demokratskoj Hrvatskoj od strane SDSS NE..
U nedjelju 15.09. na Središnjem vijeću HSLS- a odlučiti ćemo ostajemo li u ovakvoj koaliciji!” – poručio je Kosor putem facebooka, nakon današnje Pupovčeve konferencije za medije, koju je nazvao “katastrofalnom”.

“U nedjelju u Novom Vinodolskom imamo Središnje vijeće i ako se do tada ništa ne promijeni, razmatrat ćemo naš ostanak u vladajućoj koaliciji. Razgovarao sam već s ljudima iz vodstva stranke i ne možemo više zajedno sjediti s ovakvim stavovima. Pupovac nije porekao niti jedan svoj stav ni iz Sarajeva ni iz Zagreba o Hrvatskoj kao remetilačkom faktoru i faktoru nestabilnosti. U Sarajevu je rekao da smo mi na ustaškom putu, da sve više ličimo na NDH. Postoje pojave u Hrvatskoj koje apsolutno treba spriječiti i sankcionirati, ali kada ga pitaju o Vučiću, onda šuti kao zaliven”, kazao je Kosor.

Dodao je i kako je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da je ovo sukob antifašista i fašista.

“Znači, nova povijest, sad smo mi fašisti, a oni koji taj pokret uopće nisu imali su antifašisti. Takvu priču, što se nas tiče kao demokratske stranke, mi više nećemo tolerirati, a hoće li HDZ to trpjeti, to je njihova stvar”, poručio je.

„Nema bolje koalicije u Hrvatskoj koja bi riješila pitanje manjina od koalicije HDZ-a na čijem je čelu demokrat kao Andrej Plenković koji jest za suradnju s manjinama, HNS-a, HSLS-a i klubovi nacionalnih manjina. Svaka buduća koalicija bit će gora za manjinska pitanja jer SDP to ne može riješiti. Neće biti bolje koalicije od aktualne za rješavanje tog problema“, smatra Kosor.

„Situaciju treba smirivati, a ne potpaljivati. Očekivao sam pametan Pupovčev istup, ali on je danas tjerao inat. Očekivao sam danas puno, a dobio sam što sam dobio. Meni je dosta, a oni nek uživaju u vlasti i većini, nema problema“, poručio je svojim koalicijskim partnerima.

U Klubu zastupnika HSLS-a, koji je dio parlamentarne većine, uz Kosora su i Branko Hrg i Goran Dodig iz Hrvatske Demokršćanske stranke te Branimir Glavaš iz HDSSB-a, a Kosor kaže da će svaka stranka za sebe odlučiti ostaje li u koaliciji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr