Sindikalac Stipić o Školi za život Plenkovićeve ministrice Divjak: ‘Radi se o nepripremljenom projektu, iako nas se uvjerava u suprotno’

Foto: snimka zaslona, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Školske knjige i tableti kasne, nastavnički priručnici dostupni su samo on-line, škole su bez opreme, tableti i laptopi neće stići prije Dana mrtvih. Sve upućuje da se radi o nepripremljenom projektu, iako nas se uvjerava u suprotno“, ističe Željko Stipić, predsjednik Hrvatskog školskog sindikata “Preporod”.

Početak školske godine daje “crnu sliku”, jer se reformu, kaže, čekalo desetljećima “a nismo dočekali ni r od reforme”.

“Nastavnici su zahvaljujući “last minute” edukaciji prepušteni sami sebi, što se nije smjelo dogoditi. Od većih plaća u ovoj godini, čini mi se neće biti ništa, jer je ministrica već počela govori o dinamici isplate, a nastavnicima stalno prijete otkazi zbog tehnološkog viška, i to najviše u Slavoniji, ali i svim drugim krajevima zemlje, čak i u razvijenoj Crikvenici”, upozorava.

“Otkazi su najgore rješenje, ljude smo školovali 16, 17 godina, ulagali u njihovo stručno osposobljavanje još 10 ili 15, a onda ih vraćamo na tržište rada”, čudi se Stipić. Umjesto da se razmišlja o promjeni državnog pedagoškog standarda i smanjenju broja učenika u razredu, to se ne želi ni čuti, zaključuje.

> Učitelji u 14 škola u petak doznali da gube posao: ‘Je li to Škola za život na način da ostaneš na ulici u 5 do 12?!’

> Ministrica Divjak stalno najavljuje digitalizaciju, a par dana prije početka nastave pao kompletni informacijski sustav školstva

>Dr. sc. Hrvoje Pende: Blaženka Divjak vs. Ivan Milas – pošto kilo mozga?

>Škola počinje za 5 dana, a Plenkovićeva ministrica Divjak još nije odobrila razrede za djecu s teškoćama

> Ljilja Vokić o lošim rezultatima na državnoj maturi: ‘Od mature smo dobili – ništa!’

Nakon poraznih rezultata na državnoj maturi, ušli smo u novu školsku godinu koja odiše nervozom i nepripremljenošću, iako nas premijer i njegova ministrica Divjak uvjeravaju u suprotno. U osnovne i srednje škole stigla je obrazovna reforma – na papiru i uz brojne nepoznanice. Kurikulna reforma bila je, podsjetimo, politički paravan HNS-a za ulazak u HDZ-ovu Vladu.

Učitelji i nastavnici također ne dijele optimizam Andreja Plenkovića i Blaženke Divjak, razočarani su tijekom reforme i manjkavom pripremom nastavnika za promjene.

Postoji mogućnost da učitelji i profesori stupe u masovni štrajk ako im Vlada ne osigura veće plaće. U godini koja počinje obrazovnom reformom i pod prijetnjom štrajka, u hrvatskim školama sjedi 45 tisuća učenika manje nego prije šest godina.

Prvi dan škole bio je razočaranje za djecu koja su očekivala tablete i nastavnike koji su se nadali prijenosnicima, jer će tu opremu dobiti do kraja polugodišta. Bilo je problema i s nekim udžbenicima, no iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju da je to stvar nakladnika i dobavljača kojeg je škola odabrala.

Problemi u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević uputila je u ponedjeljak preporuku Ministarstvu znanosti i obrazovanja da se započeti proces odlučivanja o ukidanju podrške pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju odgodi za sljedeću školsku godinu.

Prvog dana školske godine skoro je došlo do prosvjeda roditelja u Požegi zbog nezadovoljstva jer je nadležno ministarstvo za 22 djece koja imaju pravo na pomoćnika u nastavi odobrilo tek 13 pomoćnika. Ispalo je tako da će jedan pomoćnik raditi s dvoje učenika, iako je Grad Požega putem EU projekta “Petica za dvoje” osigurao sredstva za 19 pomoćnika. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ipak su reagirali na snažnu poruku i zahtjev koji su im poslali ujedinjeni roditelji, te su odobrili zapošljavanje dodatnih pomoćnika. Tako su učenici, umjesto na prosvjed, ipak normalno otišli na nastavu.

Cijelu Hrvatsku dirnuo je slučaj prvašića s autizmom, koji je prvi dan škole plakao pred školskom zgradom u Slavonskom Brodu. Dječak prvog dana nije mogao ići u školu jer nije imao pomoćnika u nastavi. Pomoćnik je navodno došao u školu, ali mu je netko rekao da se vrati kući s obzirom na to da je prvi dan ionako rezerviran samo za školsku priredbu i upoznavanje s učenicima, tako da njegova prisutnost nije potrebna. Roditelji su, međutim, rekli da ih o tome nitko nije obavijestio, pa su dječaka normalno doveli u školu, a on se zbog buke i gužve koja mu je smetala rasplakao. Iz Ministarstva su reagirali i na ovaj slučaj, pa bi u srijedu dječak trebao dobiti svog osobnog pomoćnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr