Kreće natječaj za područja pogođena poplavama

Sredinom ovog tjedna krenut će prvi natječaj iz Programa ruralnog razvoja namijenjenom za područja koja su stradala od poplava, a danas kreće i isplata gotovo 10 milijuna kuna pomoći poljoprivrednim proizvođačima na poplavljenim područjima za provedbu naknadne sjetve, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Riječ je o natječaju za podmjeru potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima iz Programa ruralnog razvoja, za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Jakovina je istaknuo kako je riječ o prvom natječaju iz Programa ruralnog razvoja namijenjenog za područja koja su stradala od elementranih nepogoda.

Mjera je ukupno vrijedna 30 milijuna eura za razdoblje 2014. do 2020. godine, naveo je Jakovina napominjući kako su tehničke službe u ministarstvu pripremile sve provedbene akte, a Agencija za plaćanje je pripremljena u provedbenom dijelu i akreditirana za ovu mjeru.

Natječaj će biti objavljen 3. listopada u Narodnim novinama te na web stranicama Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Rok za prijavu na natječaj je 30 dana od objave.

Mogu se javiti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a pravo na potporu imat će ukoliko je poplava uništila najmanje 30 posto poljoprivrednog potencijala, što se vidi iz zapisnika o procjeni štete.

Svi koji su pretrpjeli oštećenja mogu ostvariti potporu do 100 posto ukupnih prihvatljivih troškova za sanaciju poljoprivrednog zemljišta, građenje poljoprivrednih objekata i infrastrukture, popravaka ili nabavku novih/rabljenih poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme, nabavu osnovnog stada/matičnog jata kod domaćih životinja, nabavu i sadnju višegodišnjeg bilja, opće troškove u iznosu do 10 posto vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekata te označavanje ulaganja sufinanciranih iz EU proračuna.

Na pitanje što sa onim proizvođačima koji imaju štetu manju od 30 posto, Jakovina ja odgovorio kako 30 posto nije nešto što je on odredio, to je regulativa koja vrijedi i za ostale farmere diljem EU.

No napominje kako prema procjenama sa terena najveći broj poljoprivrednih gospodarstava ima štetu veću od 30 posto. Oni koji imaju štetu manju od 30 posto ne mogu aplicirati na natječaju za tu mjeru.

Jakovina je istaknuo kako je ovo mjera koja je pripremana ozbiljno i žurno, bez obzira što nam formalno Program ruralnog razvoja nije odobren od EK kao ni ostalim zemljama EU. Ali, uspjeli smo na tehničkim sastancima izboriti da se sa ovom mjerom ide što prije, kazao je Jakovina.

Najavio je i kako danas kreće isplata gotovo 10 milijuna kuna vezana za odluku Vlade o pomoći poljoprivrednim proizvođačima na poplavljenim područjima za provedbu naknadne sjetve. Riječ je proizvođačima iz tri županije u kojima je proglašena elementarna nepogoda – Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke.

“Za samu mjeru predviđeno je oko 10 milijuna kuna, obuhvaća tri županije u kojima je proglašena elementarna nepogoda, odnosno 598 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ukupnu površinu od 3.557,09 hektara”, naveo je Jakovina.

Posebno je naglasio kako se ovdje ne radi o zahtjevima za štetu, ona će biti određene sukladno zakonu o zaštiti od elementranih nepogoda, ovdje se govori o odluci Vlade iz svibnja o pomoći proizvođačima za naknadnu sjetvu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah