Krešimir Planinić: Nacionalne manjine kao predstavnici u Saboru – takvog europskog iskustva gotovo i nema

Foto: Snimka zaslona

Povodom najava inicijative U ime obitelji o mogućoj novoj referendumskoj inicijativi za promjenu izbornog sustava, gost “N1 Studija” televizije N1 bio je Krešimir Planinić iz Inicijative.

Emisija je tematizirala aspekt promjene izbornog sustava u pogledu izbora zastupnika nacionalnih manjina.

Pročitajte što je sve dr. Markić rekla o promjeni izbornog sustava i mogućem novom referendumu!

Na početku gostovanja Krešimir Planinić je rekao kako tema izaziva dvojbe jer “Nacionalne manjine kao predstavnici u Saboru- takvog europskog iskustva gotovo i nema”, a nema ga iz razloga što je zadaća saborskih zastupnika “gledati šire, dakle predstavljati nacionalno tijelo kao takvo” dok nacionalne manjine svoja prava “ostvaruju na lokalnim razinama, i najčešće tako da sačuvaju svoja obilježja, obrazovanje i slično”.

“Osam predstavnika nacionalnih manjina u Saboru zatire jednako i opće pravo glasa koje je uvedeno u Ustavu u članku 45.”

Planinić je podsjetio kako se nepravednost tog izbornog sustava očituje i u tome da će “netko tko dobije 351 glas za saborskog zastupnika biti jednak saborskom zastupniku koji ima 17-20 tisuća glasova.” Također je ustvrdio kako takav pristup nacionalne manjine zapravo “getoizira” jer kao zasebna skupina upravo oni najčešće “odlučuju o većini u Saboru”. Na taj ih se način, što nije dobro ni za njih same, “gura u situaciju u kojoj oni moraju kompaktno pregovarati i dogovarati o tome tko će biti novi premijer” što nije “namjena zaštite prava nacionalnih manjina”.

Dr. Markić: Treba mijenjati nepravedni izborni sustav – to je moguće ako se prijavi dovoljno građana za volontiranje

Odgovarajući na pitanje kako bi se manjinski zastupnici trebali birati i smatra li U ime obitelji da uopće trebaju biti birani u Sabor, Planinić je podsjetio na okrugli stol Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održanog na tu temu 2011. “gdje su se, može se reći, svi usuglasili” s time da je od 1992. godine, pa nadalje, “kako se Hrvatska približavala europskim integracijama” te postajala potpisnica brojnih konvencija o ljudskim prava “tako je i taj pritisak međunarodne zajednice i ta potreba da bude predstavnika nacionalnih manjina u Saboru- nestala. “Ljudska prava se ostvaruju- zaštićena su konvencijama, zaštićena su ugovorima, Ustavnim zakonom i slično”. Na pitanje tko će osigurati zaštitu prava nacionalnih manjina kroz lokalne sredine ako ne postoje manjinski zastupnici u Saboru, Planinić je naveo Europske konvencije koje je Hrvatska potpisala, kao i sam hrvatski ustav, koja daju sva jamstva potrebna za zaštitu prava nacionalnih manjina.

Planinić: Potrebna promjena izbornog sustava po kojemu nacionalne manjine – koje ulaze u Sabor s malo glasova – odlučuju o Vladi

Voditelj je Planinića upitao da prokomentira stav prethodne gošće emisije, Anke Mrak-Taritaš, koja je promjenu izbornog sustava u pitanju biranja zastupnika nacionalnih manjina okarakterizirala kao “civilizcijski korak unatrag”. Planinić se osvrnuo na primjere drugih Europskih zemalja ponovno pokazujući da zapravo ni u jednoj od zemalja Europske unije ne postoji takva praksa te ustvrdio kako “U ime obitelji zastupa progresivno razmišljanje”.

Također je istaknuo kako mu je drago što je tema promjene izbornog sustava u fokusu, osvrnuvši se na mnoge poruke građana koji se žele uključiti u ovu temu i dati svoje prijedloge i promišljanja te je rekao kako je uvjeren da bi se u novoj referendumskoj inicijativi moglo prikupiti još više potpisa nego dosad.

UiO: Javite nam se za volontiranje za referendum o boljem izbornom sustavu!

Ako mislite kao U ime obitelji da treba mijenjati nepravedni izborni sustav, ispunite obrazac na uimeobitelji.net sa svojim imenom, prezimenom, adresom i gradom u kojem živite i brojem telefona.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.